Ostoksilla Zürichissä

Muistathan, että Sveitsi on EU-alueen ulkopuolella ja valuuttana Sveitsin frangi. Eurojakin otetaan vastaan, mutta kurssi kannattaa tarkistaa. Kortilla voi maksaa, myös sirukortti toimii monessa paikassa, mutta pientä käteistä on hyvä olla saatavilla, ettei tule yllätyksiä. Ruokakaupat ovat keskustassa useimmiten auki 8-21:n, muut liikkeet noin 10-20, paikasta ja liikkeestä riippuen. Lauantaisin ostoksille pääsee vanhassa kaupungissa neljään-viiteen asti, tavarataloissa muutaman tunnin pitempään. Sunnuntaisin asemien kaupat ovat avoinna, muut yleensä kiinni. Maanantai on erityinen Seefeldin kaupunginosassa, silloin ovet pysyvät suljettuina.

Zürich West

Zürich West on uutta Zürichiä, trendikäs alue, missä teollisuushalleista ja varastoista on tullut uusia vapaa-ajanviettopaikkoja. Kaupunkia rajoittaneen rautatiesillan seutu on yksi erikoisimmista ostoskaduista, Viadukt. Sen kaarien alla on nykyisin putiikkeja ja ravintoloita, sekä Zürichin ainut kauppahalli.

Hardbrücken aseman vieressä on kesäterasseja, ravintoloita ja  kirppareita sekä vintage-putiikkeja. Niiden lomasta kohoaa konteista rakennettu torni, kierrätyslaukkuja valmistavan Freitagin myymälä. Ylimmästä kerroksesta pääsee myös ulos katselemaan maisemia. Samoilla kulmilla on Frau Gerolds Garten, iso terassialue, missä on kesällä viikonloppuisin myös toreja ja talvella puinen paviljonki, jossa tarjoillaan höyryävää juustofondueta ja muita sesonkiaterioita. Foifin zero waste -liike ja kahvila sekä suomalaista suunnittelua myyvä Helsinki Design ovat myös lähikortteleissa.

Zero Waste Laden Foifi © Liisa Helve Sibaja

Altstadt

Zürichin vanha keskusta jakautuu Limmat-joen molemmin puolin. Keskiaikaisilla kujilla on limittäin matkamuistomyymälöitä, muotia, juustoa, huonekaluja, herkkuja, kirjoja, tatuointistudiota ja kestävää kehitystä tukevia liikkeitä, kuten rrrevolve fair fashion & eco design ja CIRCLE – The Sustainable Shop.

Altstadt © Zurich Tourismus

Bahnhofstrasse

Jos Zürichistä joku katu tunnetaan, se on taatusti Bahnhofstrasse. Kadun maine eleganttina ja tyyriinä ei ole pelkkää legendaa. Bahnhofstrassella ja sen lähikaduilla on luksusmerkkejä toinen toisensa vieressä, vaatteita, kelloja ja asusteita. Ostoskadun Hauptbahnhofin, keskusaseman, puoleisessa päässä on myös tavallista käyttömuotia. Bahnhofstrassen tuntumassa on myös tavarataloja, tyylikkäämmästä päästä Globus ja Jelmoli tai hieman edullisempi Coop City St. Annanhof. Aseman lähellä on myös suuri lelukauppa Franz Karl Weber.

Bahnhofstrasse © Zurich Tourismus

Langstrasse

Langstrassea sanotaan Zürichin Sohoksi. Jos Bahnhofstrasse on luksusta, tämä on sen vastakohta, mutta monen mielestä sitä aitoa ja teeskentelemätöntä Zürichiä. Kadulla on kansainvälinen tunnelma, etnisiä ruokapaikkoja ja elintarvikeliikkeitä. Lähikadulta löytyy mm. kirpputori Marta, Miro-kahvilan vierestä. Langstrasselta vie radanviertä Hauptbahnhofille uusi urbaani alue, Europaallee, jonka ravintolatarjonta kannattaa myös tarkistaa. Sieltä löytyy mm. Kosmos Bistro.

Seefeld

Seefeld on siistiä ja tyylikästä Zürichiä, samoin sen liikkeet. Pääkadun, Seefeldstrassen, varrella on ravintoloita, muotia, suklaata, kodintarvikkeita, taidetta.

Matkamuistot

Matkamuistojen ja sveitsiläisen designin laadukas liike on Schweizer Heimatwerk, mutta tavallisissa marketeissakin on suht hyvät valikoimat. Juuston perässä kannattaa käydä katsomassa tavaratalo Globuksen tai Jelmolin tarjonta tai jos pienet putiikit houkuttelevat, niin vanhankaupungin Chäs Chäller on yksi vaihtoehto. Myös kauppahallista, Markthallesta, saa juustoa. Suklaata on vaikea Zürichissä vältellä. Läderachin pralineet ovat hinta-laatutasoltaan parempia kuin ykkösenä pidetyn Sprünglin. Myös Coop City -tavaratalossa on kattavasti erilaisia suklaita valmiissa pakkauksissa. Tavaratalo Globuksen ja myös Jelmolin herkkuosastot ovat myös vierailun arvoisia.

Lindt tehtaanmyymälä

Jos et kaupungilta ole löytänyt tarpeeksi matkalaukun täytettyä, Lidntin tehtaanmyymälästä voi käydä lastaamassa konvehteja ja muita suklaita. Tehtaanmyymälässä on myös edullisia tarjouksia. Myymälä on myös monien opastettujen kiertoajelujen vakiokohde.

Lindtin tehtaanmyymälä Kilchberg © Lindt Sprüngli

Liisa Helve-Sibaja

Liisa Helve-Sibaja on Sveitsissä vuosikausia asunut toimittaja, Hausfrau – kotona Sveitsissä -kirjan kirjoittaja, suomen opettaja ja bloggaaja. www.palasuklaata.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *