Zagreb – usein kysyttyä

Croatia Airlines aloitti keväällä 2017 suorat lennot Helsingin ja Zagrebin välillä. Ainakin toistaiseksi lentoja on vain toukokuusta lokakuun loppupuolelle tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin. Zagreb on hyvien kulkuyhteyksien päässä, joten muina aikoina lyhyet juna-, bussi- tai automatkat esimerkiksi Ljubljanasta, Budapestista tai Splitistä ovat hyvä vaihtoehto jatkolennoille.

Lentokentältä Zagrebin keskustaan

Lentokentältä pääsee Zagrebin keskustaan Croatia Airlinesin bussilla, joka kulkee puolen tunnin välein (kts. tarkemmat tiedot täältä.) Matka kestää noin puoli tuntia ja maksaa 30 kunaa (noin 4 euroa). Matka päättyy Zagrebin linja-autoasemalle, joka on vähän syrjässä ydinkeskustasta, mutta sieltä voi jatkaa matkaa raitiovaunuilla. Taksimatka lentokentältä keskustaan maksaa noin 200 kunaa (noin 27 euroa).

Liikkuminen Zagrebissa

Zagrebin ydinkeskusta on lopulta varsin pieni alue ja siellä on paljon kävelykatuja, joten omin jaloin pärjää hyvin. Alakaupungin ja yläkaupungin välillä voi tehdä myös tiettävästi maailman lyhimmän köysijunamatkan (uspinjača).

Raitiovaunulla pääsee Zagrebissa kaikkiin tärkeimpiin kohteisiin alakaupungissa ja Novi Zagrebissa. Osa raitiovaunuista kulkee myös öisin, mutta ole tarkkana, sillä ne kulkevat yöllä (klo 0.00–04.00) eri reittiä kuin päivisin ja kertaliput maksavat vähän enemmän. Katso reitit ja aikataulut täältä.

Samat liput toimivat kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, myös köysijunassa. Kertalipun voi ostaa kuljettajalta, mutta parempi vaihtoehto on hankkia lippu etukäteen Tisak-kioskista. Molemmissa tapauksissa lippu leimataan matkan alussa. Lippuvalikoimissa on 30 minuutin (4 kunaa), 90 minuutin (10 kunaa), 24 tunnin (30 kunaa) ja 3 päivän (70 kunaa) lippu.

Pyöräily

Zagrebissa on viime vuosina kehitetty pyöräilykulttuuria. Kaupunkipyörät ja keskustan kaduille ilmestyneet pyöräkaistat rohkaisevat matkaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että ilmiö on vielä uusi, eivätkä vauhdikkaasti ja usein myös röyhkeästi ajelevat autoilijat ole tottuneet pyöräilijöihin, joten itse en uskaltautuisi pyörän selkään keskustan vilkkailla kaduilla. Mutta Zagrebin lukuisissa puistoissa pyörä on näppärä kulkuväline. Kaupungissa on useita pyörävuokraamoita ja suurten puistojen läheisyydessä on kaupunkipyörien pisteitä.

Zagrebin hintataso

Zagrebin hintataso on yleisesti edullisempi kuin Suomen. Ravintoloissa ja kahviloissa hinnat ovat vähän halvemmat kuin Suomessa, mutta ruokakaupoissa, leipomoissa ja torilla ruoka on selvästi edullisempaa. Ravintoloissa ja kahviloissa on tapana antaa tippiä tai pyöristää laskun loppusumma ylöspäin. Vaatekaupoista löytyvät suomalaisille tutut brändit eikä hinnoissa ole suuria eroja. Kroatian valuutta on kuna.

Vesijohtovesi

Vesijohtovesi on Zagrebissa juomakelpoista, vaikka maku ei ole mitä parhain.

© Katri Tanskanen

Katri Tanskanen

Katri on teatterista ja kirjallisuudesta kirjoittava tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Perheen toinen koti on ollut jo kymmenen vuoden ajan kirkuvan oranssi talo Zagrebin laidalla. Vaikka pääosa vuodesta kuluu Helsingissä, on vähintään kerran vuodessa päästävä zagrebilaisten värien, tuoksujen ja makujen hemmoteltavaksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *