Kulinaristin Zagreb

Zagrebilaisessa ruokapöydässä maistuvat Kroatian alueelliset erot ja historialliset vaiheet. Kroatialaisen keittön alkupaloissa maistuvat etenkin italialaiset vaikutteet, kun pääruuissa näkyy itävaltalainen ja unkarilainen vaikutus. Alta löydät vinkit herkulliselle makumatkalle Zagrebiin.

Koe kroatialainen keittiö

Alkupalaksi tarjotaan usein rannikkoseutujen italialaisvaikutteinen tarjotin, jolta löytyy ilmakuivattua kinkkua (pršut), karun Pag-saaren voimakkaan makuista juustoa (Paški sir) ja oliiveja. Seuraavaksi kulinaristi nauttii kirkasliemistä liha- tai kasviskeittoa.

Keittoa seuraa varsinainen pääruoka, joka muistuttaa Zagrebin pitkästä historiasta osana Itävalta-Unkaria. Pöytään katetaan erilaisia makkaroita (joilla ei ole mitään tekemistä suomalaisten grillimakkaroiden kanssa, parahtaa kroaatti), schnitzeleitä ja strudeleita, täytettyjä paprikoita ja liha- tai papupataa. Valkosipulia, mausteita ja voimakkaan makuisia yrttejä käytetään säästelemättä.

Jälkiruoaksi on usein tarjolla lukematon määrä pieniä kakkuja ja pikkuleipiä ja turkkilaista kahvia. Tunnettuja kakkuja ovat esimerkiksi suklainen Pita Mađarica ja läheisen Samoborin kaupungin kuuluisuus, pehmoinen vaniljahöttö Kremšnita.

Pikaruokaa Zagrebissa

Jos pitkän linjan illallisen sijaan haluaa vatsansa nopeasti täyteen, kioskilta voi napata mukaansa turkkilaista pikaruokaa. Ćevapčićit ovat pieniä, tulisia jauhelijatikkuja, joita syödään sipulin, paprikasta ja munakoisosta valmistetun tahnan Ajvarin ja rasvaa tihkuvan vaalean leivän kanssa.

Zagrebin kauppahalli

Paikallisia makuja voi maistella myös pikkurahalla torilla ja sen yhteydessä olevassa Zagrebin kauppahallissa, jonka myyntipöydillä näyvät Zagrebin alueen pitkät perinteet maataloudessa. Täällä aurinko, Sava-joki ja vuoriston purot ovat tehneet maaperästä poikkeuksellisen hedelmällisen.

Hedelmät ja vihannekset ovat herkullisia sellaisenaan, ja niiden kaveriksi voi ostaa kauppahallista mereneläviä, lihaa tai juustoa.

Zagrebin leipomot

Zagrebissa on myös paljon pieniä leipomoita, joista voi napata mukaansa makeita tai suolaisia eväitä. Esimerkiksi raejuustoa muistuttavalla juustolla (sir) täytetty struudeli on nopea nälänkarkottaja.

Kroatialaiset viinit

Zagrebin edustalla aurinkoisilla vuorenrinteillä kasvaa lukuisia eri viinilajikkeita. Kroaatit käyttävät viininvalmistuksessa tuttujen rypälelajikkeiden lisäksi myös paikallisia erikoisuuksia, jotka antavat viiniin omaleimaisen säväyksen. Valkoviineistä kannattaa tutustua Zlahtinaan sekä Malvazijaan ja punaviineissä erityisesti Plavac maliin.

Kroatialaisen viinipullon kyljessä lukeva määritelmä kvalitetno vino kertoo kyseessä olevan hyvä keskivertoviini. Merkintä vrhunsko vino taas sisältää lupauksen viinin erinomaisuudesta.

Kroatialainen rakija

Joka mummon kaapista löytyy pullo paikallisista hedelmistä, usein luumuista tehtyä rakijaa, joka varsinkin kotitekoisena voi yllättää tujakkuudellaan pahaa-aavistamattoman turistin.

© Katri Tanskanen

Katri Tanskanen

Katri on teatterista ja kirjallisuudesta kirjoittava tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Perheen toinen koti on ollut jo kymmenen vuoden ajan kirkuvan oranssi talo Zagrebin laidalla. Vaikka pääosa vuodesta kuluu Helsingissä, on vähintään kerran vuodessa päästävä zagrebilaisten värien, tuoksujen ja makujen hemmoteltavaksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *