Zagrebin kahvilat ja ravintolat

Varsinkin kesällä Zagrebin alakaupungin ydin on kuin yhtä suurta terassia. Kadut ovat täynnä aurinkovarjojen suojaamia kahviloiden pöytiä ja pöydät täynnä  jäätelöä syöviä lapsia, vilkkaasti keskustelevia seurueita ja sanomalehtiin syventyneitä herrasmiehiä. Jalankulkijoille jätetyllä pienellä kaistaleella saa varoa tarjottimiensa kanssa edestakaisin suhaavia tarjoilijoita.

Erityisesti lauantaiaamupäivisin zagrebilaiset kerääntyvät keskustan kahviloihin viettämään vapaa-aikaa, tapaamaan toisiaan ja katselemaan ohikulkijoiden tyylinäytteitä. Kukkatorin ympäristössä on silloin hyvä mahdollisuus bongata poliitikkoja ja julkkiksia, kun vip-ihmiset (tai wanna-be-vip-ihmiset) kerääntyvät sinne näyttäytymään. Myös Kaptolia halkova Tkalčićeva ja sen kahvilat ovat silloin suosittuja hengailupaikkoja.

Zagrebin Kahvilat

Kukkatori (Cvjetni trg) ja siitä alkava Bogovitćeva ja läheinen Frane Petrića sekä Kaptolin puolella oleva Tkalčićeva ovat kävelykatuja, jotka täyttyvät kahviloiden terasseista. Pääaukiolla Trg Bana Jelačićalla on paikallisen kahvifirman Johann Franckin kahvila, jossa on myös ravintola ja viinibaari.

Jos kaipaa vähän persoonallisempaa kahvilahetkeä vehreän Tuskanacin puiston yhteydessä oleva Velvet Cafe on kokeilemisen arvoinen. Bijeli velvet on keväisen kepeä kahvila, josta saa kakkuja ja hedelmämehuja ja erinomaista kahvia. Lisämausteeksi saa ihastella paikan suunnitelleen arkkitehti Ines Filipovićin designia. Nykyisin paikassa on myös toinen puoli, Crni velvet, joka on tummansävyinen iltaan sopiva illanviettopaikka, josta saa myös ruokaa. Molemmissa paikoissa on tunnelmallinen kesäterassi. Nykyinen omistaja Aleksandar Šekoranja on taiteilija ja floristi, mikä näkyy kahvilan sisustuksessa.

Yläkaupungissa pienen aukion laidalla oleva kahvila Palanovka on opiskelijoiden ja muiden intellektuellien suosiossa. Paikka on rakennettu kaupunkia ympäröivän muurin jäänteistä.

Katujen terasseille on helppo istahtaa, mutta Zagrebin matka jää vajaaksi, ellei siihen sisälly vierailu varsinaisessa kakkukahvilassa. Kakut ovat zagrebilaisille tärkeitä ja niiden laadusta ollaan tarkkana. Ilicalla sijaitseva Vincek on kakkukahviloiden klassikko, jossa voi ihmetellä vitriinin sisällä kilpaa komeilevien kakkupalojen runsautta ja maistella paikallisia erikoisuuksia kuten kremšnitea tai pita mađjaricaa. Kakkujen lisäksi myös jäätelövalikoimat ovat runsaat ja laatu mitä parhain. Sekä kakkupalat että jäätelöpallot ovat tarkoituksella kohtuullisen kokoisia, jotta valikoiman hämmentämä ihmisparka voi ottaa lautaselleen useamman makuelämyksen.

Herkkuvalikoimia voi tutkia vitriineistä ja tilata tiskiltä, mutta muuten kaikkialla on pöytiintarjoilu ja siitä hyvästä on tapana jättää tippiä tai pyöristää laskun loppusumma ylöspäin.

Zagrebin ravintolat

Yläkaupungissa, Tkalčićevalla ja Kaptolin alueella on vieri vieressä baareja ja ravintoloita, joissa tarjoillaan tyypillisesti varsin tuhtia tavaraa, kuten pizzaa, pastaa ja grilliruokaa. Paikallisella panimolla Medvedgradilla on kaksi suosittua ravintolaa ydinkeskustassa. Tkalčićevan Mali Medo on suosittu illanviettopaikka ja alakaupungin puolella pääostoskatu Ilicalla oleva Medvedgrad Ilica Pub on hyvä paikka syödä lounasta tai kakkuja tai istua iltaa oluita maistellen. Molemmilla ravintoloilla on suuret ja viihtyisät terassit. Alakaupungissa Gajeva Ulican varrella oleva Boban tarjoaa välimerellistä ruokaa ja on kuuluisa hyvistä pastoistaan.

Perinteisiäkroatialaisia ruokia voi maistella ydinkeskustassa esimerkiksi ravintola Ivica i Maricassa (eli Hannu ja Kerttu), joka on erikoistunut luomuun, ja ravintola Baltazarissa, jossa on perinneherkkujen lisäksi tarjolla hyvät valikoimat paikallisia viinejä. Jos haluat maistella myös Kroatian rannikon makuja, Agavasta saa hyviä ruokia ja viinejä, samoin hienosta ja keskivertoa kalliimmasta Vinodolista.

Vähän piilossa turisteilta, metsän keskellä, on tunnelmallinen ja tasokas ravintola Dubravkin put. Se on hyvä ruokapaikka, joka suosii paikallisia tuottajia. Viinilista on hyvä ja paikan omistaja on tunnettu maistuvista cocktaileistaan. Suosittuun ravintolaan kannattaa aina tehdä pöytävaraus, mutta paikkaan voi piipahtaa myös kahville tai drinkille. Ravintolasta voi jatkaa matkaa pientä tunnelmallista polkua pitkin, joka johdattaa yläkaupunkiin.

© Katri Tanskanen

Katri Tanskanen

Katri on teatterista ja kirjallisuudesta kirjoittava tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Perheen toinen koti on ollut jo kymmenen vuoden ajan kirkuvan oranssi talo Zagrebin laidalla. Vaikka pääosa vuodesta kuluu Helsingissä, on vähintään kerran vuodessa päästävä zagrebilaisten värien, tuoksujen ja makujen hemmoteltavaksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *