Zabrebin yläkaupunki ja Kaptol

Medvednica-vuoren alarinteille kasvoi keskiajalla kaksi pientä kaupunkia, kauppiaitten Gradec ja piispan hallitsema Kaptol. Niiden välissä virtasi vuoristopuro Medveščak, jonka lukuisat myllyt tuottivat kaupungeille vaurautta, mutta aiheuttivat myös loputtomia kiistoja vallasta ja veroista. Vasta kansallismielisen kuvernöörin Josip Jelačićin pyristelyt Unkarin kuningaskuntaa vastaan sai kaupungit yhdistämään voimansa 1800-luvun puolivälissä. Vuonna 1898 puro kanavoitiin maan alle ja sen paikalle rakennettiin yksi kaupungin viehättävimmistä kävelykaduista, Tkalčića, jolta löytyy lukuisia ravintoloita, kahviloita, gallerioita ja designputiikkeja. Kaupunkien välisistä suhteista kertova Verinen silta (Krvavi most) on nykyään vain paikalla olevan pikkukadun nimi.

Zagrebin yläkaupunki

Nykyään yläkaupunkina tunnettu Gradec on viehättävä kaupunginosa, jossa historian henki on läsnä nykypäivässä. Kaupungin keskiaikainen muuri, josta iso osa on vielä tallella, sekä valtavan suuret vanhat puut luovat paikalle sen ainutlaatuisen rauhallisen tunnelman. Pienillä mukulakivikaduilla kulkee vain vähän autoja ja matalat talot ovat säilyttäneet vuosisatojen takaisen ilmeensä lukuisista tulipaloista ja maanjäristyksistä huolimatta. Tuhojen jälkeen talot on rakennettu sinnikkäästi aina uudelleen.

Yläkaupunkiin voi kiivetä lännestä paikalla olleen luostarin mukaan nimettyä Kapucinske stubea pitkin, idästä Radiceva Ulicalta huomaamattomasti kahden talon välistä lähtevää Zakmardijeve stubea pitkin tai tulla sen ainoan säilyneen vanhan portin, Kamenita vratan läpi. Portin sisällä on pieni alttari, jonka keskellä on Neitsyt Mariaa esittävä taulu, joka tarinan mukaan selvisi läheisen talon tulipalosta vahingoittumattomana. Portti on kuin pieni kappeli, jossa kynttilät palavat ja ihmiset hiljentyvät jatkuvasta ihmisvirrasta piittaamatta.

Yläkaupunkiin voi tehdä myös tunnelmallisen matkan maailman lyhimmällä köysijunalla (Uspinjača), joka vie alakaupungista suoraan yläkaupungin parhaalle näköalapaikalle 1200-luvulta peräisin olevan Lotrščak-tornin juurelle. Tornilta avautuvat hienot näkymät alakaupunkiin ja sen takana häämöttävään Novi Zagrebiin. Tornilta voi lähteä kävelemään kaunista kävelykatua, Strossmayerovo šetalištea pitkin, josta on hienot näköalat alakaupunkiin. Kesäisin kadulla vietetään festivaalia, jonka aikana siellä voi esimerkiksi tanssia, katsoa nukketeatteria ja kuunnella konsertteja. (Festivaalin sivut ovat vain kroatiaksi. Englannin kielellä löytyy infoa esimerkiksi turisti-infosta.)

Yläkaupungin keskellä seisoo mosaiikkikatostaan tunnettu Pyhän Markuksen kirkko (Crkva sv. Marka) ja sitä ympäröivän aukion laidalla maan parlamenttitalo ja presidentinlinna. Aukion läheisyydessä on vanha luostari, joka toimii nykyään Kaupunginmuseona. Jesuiitta-aukiolla (Jezuitski trg) on kesäisin usein konsertteja ja muita tapahtumia ja lisäksi kauniit näköalat Kaptolin ja alakaupungin suuntaan.

Yläkaupungissa kannattaa vierailla myös arkkitehti, kuvanveistäjä ja kirjailija Ivan Meštrovićin työtä esittelevässä museossa. Myös Naivistisen taiteen museo on näkemisen arvoinen.

Kaptol

Kaptolin uskonnollisesta menneisyydestä muistuttaa sen ytimessä kohoava vuonna 1906 valmistunut Zagrebin katedraali ja sitä vielä osittain ympäröivä 1400-luvulta peräisin oleva muuri. Nykyisen kirkon paikalla on ollut katedraali 1200-luvulta alkaen, mutta se on tuhoutunut useita kertoja, viimeksi vuoden 1880 tuhoisassa maanjäristyksessä.

Kirkon ympäristö on kuitenkin muuttunut papiston asuinsijasta iloiseksi herkuttelukeskukseksi. Zagrebin mahaksi nimitetty eloisa kauppatori Dolac on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Sieltä saa paikallisia herkkuja pikkurahalla ja kaupan päälle hurmaavan puheensorinan, kun kaupunkilaiset pilkkaavat poliitikoita tai päivittelevät kaupungin jalkapallojoukkueen uusimpia korruptioskandaaleja.

Torin molemmin puolin kulkevat kahviloiden ja baarien täyttämät ostoskadut Tkalčića ja Opatovina. Kirkon edustalta kulkeva Kaptol-katu vie ylelliseen ostoskeskukseen Centar Kaptoliin. Kirkon vieressä on puisto Ribnjak, joka on päivisin mukava hengähdyspaikka, mutta iltaisin siellä voi olla levotonta.

© Katri Tanskanen

 

Katri Tanskanen

Katri on teatterista ja kirjallisuudesta kirjoittava tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Perheen toinen koti on ollut jo kymmenen vuoden ajan kirkuvan oranssi talo Zagrebin laidalla. Vaikka pääosa vuodesta kuluu Helsingissä, on vähintään kerran vuodessa päästävä zagrebilaisten värien, tuoksujen ja makujen hemmoteltavaksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *