Zagrebin puistot

Zagreb on rehevän vihreä kaupunki, josta löytyy kultturelleja kaupunkipuistoja ja reippailuun kutsuvia ulkoilualueita. Ydinkeskustassa on useita puistoja, mutta myös pieni ratikkamatka Maksimiriin, Bundekiin tai Jaruniin on vaivan arvoinen. Mirogoj’n hautausmaa on yksi Zagrebin vaikuttavimmista nähtävyyksistä.

Zagrebin keskustan puistot

Zagrebin ydinkeskustassa on muotonsa vuoksi vihreäksi hevosenkengäksi nimitetty puistoalue, joka alkaa vain korttelin päästä pääaukiolta. Zrinjevacin aukiolta se jatkuu rautatieaseman kautta kansallisteatterille. Hevosenkengän puistoista ja niiden laidoilta löytyy suuria kulttuurirakennuksia, kuten taidemuseot Strossmeyerin vanhan taiteen galleria, Taidepaviljonki ja Arkeologinen museo. Hevosenkengän keskellä rautatieaseman vieressä on kasvitieteellinen puutarha, jonka vihreyden ja kukkien väriloiston seassa on kilpikonnien asuttamia idyllisiä lampia ja niiden yli kaartuvia pikku siltoja.

Hevosenkengän lisäksi ydinkeskustan puistotarjontaan kuuluvat Katedraalin takaa alkava Ribnjak sekä hipahtava Taidepuisto Art Park. Art Parkin graffitit ja lystikkäät taideteokset, leikkipuistossa kirmaavat lapset, henkevät joogaajat ja musiikin tahdissa notkuvat pienpanimoiden tuotteita nautiskelevat kaupunkilaiset luovat paikkaan sen iloisen vapaamielisen hengen. Jos haluat kokea, mitä Zagrebin vaihtelevat tunnelmat voivat olla, kulje puistoon kolkon, pommisuojana toimineen Grič tunnelin läpi.

Maksimir

Maksimir-puisto on Euroopan vanhin julkinen puisto, jonka perusti kroatialaista kulttuuria ihannoinut piispa Vrhovac. Hän halusi tarjota kaikille kaupunkilaisille mahdollisuuden virkistää sieluaan ja ruumistaan puiston vehreydessä. Maksimir on edelleen kaupunkilaisten suosima tyylikäs puistoalue, jossa on suuren viheralueen ja viiden pienen järven lisäksi eläintarha ja leikkipuisto.

Bundek

Novi Zagrebissa sijaitseva Bundek on rauhallinen ulkoilualue, jossa voi pulahtaa tekojärveen tai pyöräillä kukkaistutusten ympäröimillä puistoteillä. Järven rannalla on kahvila ja lisäksi alueelta löytyy useita grillikatoksia, jotka ovat vapaasti käytettävissä. Bundekista löytyy myös kaksi leikkipuistoa, joista suuremmassa riittää puuhaa pienten lisäksi vähän isommillekin. Siellä voi testata ketteryyttään valtavassa kiipeilytelineessä tai parkour-seinällä. Kesällä puistossa järjestetään ilmaisia elokuvanäytöksiä ja konsertteja ja syyskuussa vietetään Rujan-festareita (rujan = syyskuu), joka täyttää puiston musiikilla ja ruokateltoilla.

Jarun

Jarun-järvi on lapsiperheiden ja nuorten suosima vapaa-ajanviettopaikka. Järvellä voi uinnin lisäksi soutaa, meloa kanootilla, surffata ja polkuveneillä. Järveä ympäröivillä teillä voi pyöräillä, rullaluistella ja ratsastaa. ”Walk of Fame” -kadulla vauhtia kannattaa hiljentää, jotta ehtii tutustua kroatialaisiin huippu-urheilijoihin. Urheilullisen päivän jälkeen ilta jatkuu alueen lukuisissa kahviloissa, klubeilla tai yökerho Aquariuksen trendikkäissä tunnelmissa. Kesäkuussa Jarun-järven keskellä olevalla ”nuorisosaarella” (otok hrvatske mladeži) vietetään InMusic-festareita, joissa esiintyy indierockin, heavyn ja elektronisen musiikin kansainvälisiä tähtiä.

Mirogoj

Hautausmaa ei tule ensimmäisenä mieleen, kun suunnittelee idyllistä kesäpäivää puistossa, mutta Zagrebin Mirogoj on todella kaunis ja vehreä paikka, jossa kannattaa vierailla. Sinne pääsee helposti Kaptolilta bussilla numero 106. Suuren muurin ja sen holvikaarien kautta kuljetaan alueelle, jossa eri uskontokuntien haudat ovat sopuisasti rinnakkain.

© Katri Tanskanen

Katri Tanskanen

Katri on teatterista ja kirjallisuudesta kirjoittava tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Perheen toinen koti on ollut jo kymmenen vuoden ajan kirkuvan oranssi talo Zagrebin laidalla. Vaikka pääosa vuodesta kuluu Helsingissä, on vähintään kerran vuodessa päästävä zagrebilaisten värien, tuoksujen ja makujen hemmoteltavaksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *