Zabreb – Novi Zagreb

Suuria kaupunkibulevardeja, suuria taloja ja suuria puistoja. Pääasiassa 1950–1960-luvuilla Jugoslavian aikana rakennettu Novi Zagreb noudattaa sosialistista kaupunkisuunnittelua. Talot muistuttavat toinen toisiaan, eikä niitä voi kehua kauniiksi, mutta kaikessa rosoisuudessaan kaupunginosassa on oma viehätyksensä. Alue on rakennettu sen asukkaiden kannalta käytännölliseksi ja toimivaksi, kun asunnot, viheralueet ja palvelut muodostavat eloisan kokonaisuuden. Talojen kivijaloista löytyy kauppoja ja kahviloita, nurmikentillä pelataan jalkapalloa ja liikennejärjestelyt toimivat erinomaisesti. Nykypoliitikot saavat toisinaan kuulla kunniansa, kun eivät onnistu luomaan yhtä toimivia palveluita jatkuvasti kasvavan kaupungin tarpeisiin.

Matka ydinkeskustasta Novi Zagrebiin taittuu sujuvasti raitiovaunulla. Matkalla voi katsella suuria yliopistorakennuksia, kansalliskirjastoa ja konserttihallia. Kun ratikka ylittää Sava-joen, ollaan Novi Zagrebin puolella.

Sava-joen mutkaan rakennettu Bundek on leppoisa hengähdyspaikka. Alue oli pitkään epämääräistä jättömaata, mutta nyt siitä on kunnostettu suosittu ulkoilupaikka. Tekojärvessä voi uida ja sitä ympäröivässä puistossa voi lenkkeillä ja pyöräillä. Lapsille siellä on kaksi suurta leikkipuistoa. Nälkäiset voivat joko käydä rannan kahvilassa tai valmistaa omat herkkunsa grillikatoksissa.

Novi Zagrebin nähtävyyksiä

Novi Zagrebissa kannattaa ehdottomasti vierailla vuonna 2010 avatussa Nykytaiteenmuseossa. Kuten kaikki muukin alueella, sekin on todella suuri ja yleisilmeeltään karu, mutta siinä on mukana nykyaikaiselle taidemuseolle sopivaa leikkimielisyyttä. Paikallisen arkkitehdin mukaan talon suunnittelijat kävivät tutustumassa Helsingin Kiasmaan ja saivat siitä ideoita omaan suunnitteluunsa. Museon sisältä löytyy laaja kokoelma kroatialaisten ja lähialueiden taiteilijoiden teoksia 1900-luvun alusta nykyaikaan ja jonkin verran muiden saman aikakauden taiteilijoiden teoksia maailmalta. Museossa on myös vaihtelevia näyttelyitä, pieni kauppa ja kahvila.

Novi Zagrebin puolella on myös urheiluelämän keskeiset maamerkit, joista tärkein on Arena Zagreb. Se rakennettiin vuoden 2009 miesten käsipallon maailmanmestaruuskisoja silmällä pitäen, mutta on toiminut alusta alkaen useiden eri urheilulajien, kuten jääkiekon, koripallon ja yleisurheilun näyttämönä. Lisäksi siellä järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia ja hallin yhteydessä on ostos- ja viihdekeskus Arena Centar, jossa on paljon kauppoja, kahviloita, ravintoloita ja elokuvateatteri.

Kauppakeskus Avenue Mall on nykyään koko Novi Zagrebin keskus. Se on uudehko kauppakeskus, joka muistuttaa lajitovereitaan missä tahansa Euroopassa. Sieltä löytää suomalaisille tutut vaateliikkeet ja brändit, kahviloita ja elokuvateattereita.

© Katri Tanskanen

Katri Tanskanen

Katri on teatterista ja kirjallisuudesta kirjoittava tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Perheen toinen koti on ollut jo kymmenen vuoden ajan kirkuvan oranssi talo Zagrebin laidalla. Vaikka pääosa vuodesta kuluu Helsingissä, on vähintään kerran vuodessa päästävä zagrebilaisten värien, tuoksujen ja makujen hemmoteltavaksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *