Zagrebin museot

Zagreb tarjoaa kokoonsa nähden hämmästyttävän suuren valikoiman erilaisia museoita. Omien tunnelmien mukaan vierailukohteeksi voi valita esimerkiksi Kidutusmuseon tai Särkyneiden suhteiden museon. Illuusioiden museossa kannattaa ehdottomasti käydä ihmettelemässä optiikan ihmeitä.

Zagrebin tuhatvuotiseen historiaan voi tutustua Kaupunginmuseossa, joka sijaitsee kauniin vanhan karmeliittaluostarin tiloissa yläkaupungissa. Alakaupungista löytyy Arkeologinen museo, joka sisältää esineistöä Kroatian lisäksi myös Egyptistä, Kreikasta ja Roomasta.

Serbialaista syntyperää olevan mutta Kroatian Smiljan kylässä syntyneen sähkönero Nikola Teslan keksintöihin voi tutustua Tekniikan museossa, jossa on Teslalle omistettu osasto. Lisäksi museossa on pieni planetaario ja vanhoja kulkuneuvoja ja sähkölaitteita, kuten tietokoneita ja levysoittimia. Mahdollisuus käydä hiilikaivostunnelissa sekä planetaarion ja Nikola Tesla -osaston esitykset ovat vain kerran päivässä, mutta sopivasti peräkkäin, joten vierailu kannattaa ajoittaa niiden mukaan. Museossa kuluu helposti pitkä aika, joten varsinkin lapsiperheiden kannattaa huomioida, ettei siellä ole kahvilaa.

Zagrebin taidemuseot

Novi Zagrebiin vuonna 2010 valmistunut Nykytaiteenmuseo on näkemisen arvoinen ja siihen kannattaa varata aikaa. Pysyvä kokoelma sisältää laajan kokoelman kroatialaista taidetta ja teoksia naapurimaista, joita ei usein ole muualla mahdollisuus nähdä, ja lisäksi alakerrassa on vaihtuvia näyttelyitä. Kun on ensin kiertänyt loputtomalta tuntuvan näyttelyn, ajatuksiaan voi tuulettaa kurvailemalla liukumäkeä pitkin ylimmästä kerroksesta takaisin maan pinnalle museon pihaan.

Mimara-museo on kulttuurihistoriallisesti kiinnostava vierailukohde, mutta ei niinkään taideantinsa vaan historiansa vuoksi. Arvoituksellinen Ante Topic Mimara keräsi valtavan taidekokoelmansa toisen maailmansodan aikana ilmeisen kyseenalaisilla keinoilla. Jugoslavian aikana Titon kaverinakin tunnetun Mimaran kokoelma, joka asetettiin näytteille suureelliseen uusklassiseen palatsiin, oli tärkeä maan identiteetille. Nykyään museon kävijöitä muistutetaan ystävällisesti, että ihan kaikki taidehistorian merkkihenkilöiden nimiin laitetut teokset eivät ole väärennöksiä ja vaikka kyseessä ei olisikaan esimerkiksi aito Rembrand, edustaa taulu kuitenkin samaa aikakautta ja tyylisuuntaa.

Piispa Strossmayer oli Mimaraa rehdimpi taiteen keräilijä. Hänen kaupungille lahjoittamansa kokoelma löytyy Strossmeyerin vanhan taiteen galleriasta, jossa voi ihastella 1300–1800-lukujen italialaisten, hollantilaisten ja kroatialaisten mestareiden teoksia. Gallerian vieressä on Taidepaviljonki, jossa vaihtuvat näyttelyt esittelevä uutta ja vanhaa, kroatialaista ja ulkomaista taidetta.

Zagrebissa toimi vuosina 1929–1935 merkittävä naivistisen taiteen ryhmä Grupa zemlja (vapaasti käännetty maaryhmä), joka halusi tehdä sosiaalisesti kantaaottavaa kansanomaista taidetta. Ryhmän ja muiden taidesuuntaa edustaneiden naivistien töitä on esillä yläkaupungin Naivistisen taiteen museossa.

© Katri Tanskanen

Katri Tanskanen

Katri on teatterista ja kirjallisuudesta kirjoittava tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Perheen toinen koti on ollut jo kymmenen vuoden ajan kirkuvan oranssi talo Zagrebin laidalla. Vaikka pääosa vuodesta kuluu Helsingissä, on vähintään kerran vuodessa päästävä zagrebilaisten värien, tuoksujen ja makujen hemmoteltavaksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *