Medvednica-vuori

Zagreb tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden pyrähtää kesken kaupunkiloman Medvednica-vuorelle hengähtämään tai hengästymään. Jo reitti vuoren juurelle on näkemisen arvoinen, kun raitiovaunu numero 14 kulkee vanhojen villojen reunustaman kaupunkibulevardin läpi. Jos patikointi tai pyöräily tuntuvat liian uuvuttavilta ideoilta, pysäkin läheisyydessä voi vaihtaa bussin numero 140 kyytiin. Bussi kuljettaa matkustajat vuoren huipulla, Sljemellä, olevan hotelli Tomislavov Domin eteen. Bussi kulkee vain harvoin, joten aikataulu kannattaa tarkistaa etukäteen (esimerkiksi täältä).

Sljemen ravintolat

Vuoren huipulla, Sljemellä, ja sen läheisyydessä on useampi ravintola ja hotelli ja laskettelurinteen kupeessa retkeilypaikka, jossa voi syödä omia eväitä ja grillata. Ravintola Puntijarkasta saa tyypillistä paikallista ruokaa, kuten hyvää papukeittoa tai struudeleita ja pähkinärulla Orehnjačaa. Erityisesti kuumana kesäpäivänä, kun kaupunkilaiset pakenevat hellettä vuoriston viileyteen, Puntijarka voi olla täynnä ihmisiä. Huipun tuntumassa ovat myös mukavat ja hyvää paikallista perusruokaa tarjoilevat ravintolat Runolist ja Mala Hunjka. Lisää patikkamatkan varrelta löytyviä ravintolavaihtoehtoja löydät täältä.

Vuoristossa on mahdollista myös yöpyä. Vuoren huipulla Sljemellä on Hotel Tomislavov dom sekä huoneistohotelli. Mökkejä ja muita vaihtoehtoja voi tutkia esimerkiksi täällä.

Nähtävää vuoristossa

Medvednica-vuorella on myös keskiaikainen linnoitus Medvedgrad, joka vaurioitui pahoin maanjäristyksessä 1590 eikä ole sen jälkeen ollut enää alkuperäisessä käytössä. Nykyään siellä palaa ikuinen tuli isänmaata puolustaneiden sankareiden kunniaksi. Linnoituksessa järjestetään joka vuosi heinäkuussa konsertteja ja syyskuun lopussa keskiakaiset juhlat.

Medvednicalla on myös Veternica-luolasto, jossa voi vierailla huhti-lokakuussa. Talvisin paikka on rauhoitettu turisteilta, koska sen vakituiset asukkaat, lepakot, vaipuvat talvihorrokseen. Maan alle pääsee myös 1500-luvulta peräisin olevassa Zrinski-kaivoksessa, mutta vain sunnuntaisin ja juhlapyhinä. Ryhmät voivat varata ohjattuja kierroksia myös muina aikoina.

Zagrebilaiset kunnioittavat ja suojelevat rakasta vuortaan, joten turha autoilu tai roskaaminen ei ole suotavaa. Lapsiperheet, liikuntarajoitteiset tai muut, joille patikoiminen tai pyöräily on mahdotonta, voivat kyllä ajaa vuoren huipulle myös omalla autolla.

Patikointireitit, varoitukset sääolosuhteista, tietoa luolaston ja linnoituksen aukioloajoista ym. löydät täältä.

© Katri Tanskanen

Katri Tanskanen

Katri on teatterista ja kirjallisuudesta kirjoittava tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Perheen toinen koti on ollut jo kymmenen vuoden ajan kirkuvan oranssi talo Zagrebin laidalla. Vaikka pääosa vuodesta kuluu Helsingissä, on vähintään kerran vuodessa päästävä zagrebilaisten värien, tuoksujen ja makujen hemmoteltavaksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *