Zagrebin alakaupunki

Zagrebin alakaupunkina tunnettu alue oli pelkkää maaseutua aina 1800-luvulle saakka, kunnes vuosisadan lopussa sitä alettiin kehittää määrätietoisesti. Unkarin vallan alla eläneet kroaatit heräsivät kansallismielisyyteen muiden Euroopan maiden tavoin ja halusivat osoittaa olevansa edistyksellinen kansakunta. Kukkien ja suihkulähteiden koristamat aukiot ja puistoalueet sekä suuret ja monumentaaliset tiede- ja taidelaitokset tekevät alakaupungista täysin toisenlaisen kuin pieni ja söpö yläkaupunki.

Alakaupungin vilkas ydin sijoittuu pääaukio Trg Bana Jelačićan, päärautatieaseman ja vihreän hevosenkengän rajaamalle alueelle. Ylä- ja alakaupungin rajalla oleva pääaukio on kaiken keskus, jossa paikallisetkin hengailevat katselemassa kauniisti pukeutuneita kaupunkilaisia ja katutaiteilijoiden esityksiä.

Pääaukion edestä kulkeva Ilica on vilkas pääkatu, jolla ratikat kolistelevat menemään ja ihmiset poukkoilevat kivijalkakaupoista toiseen. Pääaukiolta voi sujahtaa kullanhohtoista käytävää Oktogonia pitkin Kukkatorille (Cvjetni trg), jota ympäröi eloisa ostos- ja kahvilakatujen alue.

Zagrebin Vihreä hevosenkenkä

Alakaupungin ydintä rajaavan vihreän hevosenkengän sisällä ja sen laidoilla on lukuisia vierailemisen arvoisia museoita ja taidelaitoksia. Arkeologinen museo esittelee Kroatian historian lisäksi myös Egyptin, Kreikan ja Rooman historiaa. Puistojen keskeltä löytyvät Taidepaviljonki, jossa on vaihtuvia näyttelyitä, ja Strossmeyerin vanhan taiteen galleria, jonka taideaarteet ovat 1300–1800-luvuilta. Niiden takana ratsastaa Kroatian ensimmäinen kuningas Tomislav.

Rautatieaseman vieressä on Zagrebin kuuluisin hotelli Esplanade, joka rakennettiin houkuttelemaan Idän pikajunalla matkustaneita rikkaita turisteja kaupunkiin. Hotellin läheisyydessä on kaunis kasvitieteellinen puutarha. Hevosenkengän toisessa päädyssä pullistelee Kroatian Kansallisteatteri, jonka ohjelmistossa on melko perinteistä draamaa, oopperaa ja balettia. Unkarin hallitsija katsoi aikoinaan läpi sormiensa kansallismielisten kroaattien teatterinrakennuspuuhia, koska teatteri rakennettiin kaupungin ulkopuolelle jättömaalle. Nyt jättömaa kukkii kauniisti teatterin ympärillä ja syrjäinen sijainti on muuttunut vilkkaaksi ydinkeskustaksi. Kansallisteatterin läheisyydessä on myös musiikkiakatemia, jossa järjestetään konsertteja paikallisen säveltäjän Blagoje Bersan mukaan nimetyssä konserttisalissa.

Vihreän hevosenkengän puistoissa ja niiden reunustoilla olevat kulttuurirakennukset sisältävät paljon nähtävää, mutta puistoihin kannattaa mennä myös viettämään leppoisaa aikaa. Ne ovat hyviä paikkoja istahtaa suurten puiden suomaan varjoon katselemaan ohikulkevia kaupunkilaisia ja valtavia kukkaistutuksia. Suihkulähteiden liplatuksessa voi miettiä kyynisten kroaattien näkemystä, jonka mukaan poliitikot ilahduttavat kaupunkilaisia kauniilla puistoilla suunnatakseen huomion pois todellisista ongelmista.

© Katri Tanskanen

Katri Tanskanen

Katri on teatterista ja kirjallisuudesta kirjoittava tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Perheen toinen koti on ollut jo kymmenen vuoden ajan kirkuvan oranssi talo Zagrebin laidalla. Vaikka pääosa vuodesta kuluu Helsingissä, on vähintään kerran vuodessa päästävä zagrebilaisten värien, tuoksujen ja makujen hemmoteltavaksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *