Zagrebin nähtävyydet

Zagrebin nähtävyyksistä näyttävimpiä on Zagrebin katedraali, jonka korkeuksiin kohoavat kaksoistornit ovat Zagrebin maamerkki. Tornit näkyvät jo kauan ennen kuin lentokentän suunnasta saapuva matkailija on päässyt perille kaupungin ydinkeskustaan.

Zagrebin keskustassa riittää paljon nähtävää ja koettavaa pienellä alueella. Jo kävely Zagrebin ydinkeskustan eri osissa, vanhassa Yläkaupungissa ja uudemmassa Alakaupungissa, on elämys, puhumattakaan maailman lyhimmästä köysijunamatkasta, jonka voi tehdä näiden kahden kaupunginosan välissä.

Zagrebin kirkot

Katolisen maan pääkaupungista löytyy lukuisia kirkkoja ja vanhoja luostarirakennuksia. Zagrebin katedraalin paikalla on seissyt kirkko jo 1000-luvulla, kun Zagrebista tuli roomalaiskatolisen kirkon hiippakunta. Ensimmäinen varsinainen katedraali valmistui vuonna 1217, mutta valloitusretkellä olleet mongolit tuhosivat sen jo paria vuosikymmenentä myöhemmin. Uusi katedraali rakennettiin pian tilalle, ja kun ottomaanit uhkasivat kaupunkia 1400-luvulla, kirkon ympärille rakennettiin jykevät muurit.

Osa katedraain muurista ja yksi sen 1600-luvulla rakennetuista torneista on edelleen olemassa. Katedraali kohtasi kuitenkin voittajansa, kun Zagrebissa oli tuhoisa maanjäristys vuonna 1880. Nykyinen uusgoottilaista tyyliä edustava katedraali on rakennettu pian maanjäristyksen jälkeen entisen paikalle. Katedraalin on suunnitellut Herman Bollé.

Toinen tärkeä kirkko sijaitsee yläkaupungin ytimessä. Pyhän Markuksen kirkko on nykyisin sekoitus useiden eri aikakausien jättämiä jälkiä. Vanhimmat osat ovat peräisin 1200-luvulta, mutta pääosin kirkko on rakennettu nykyiseen asuunsa katedraalin tavoin maanjäristyksen jälkeen Bollén johdolla. Kirkko on kuuluisa ainutlaatuisesta vaakunakatostaan.

Molemmissa kirkoissa on mahdollista nähdä Kroatian merkittävimmän taiteilijan, Ivan Meštrovićin töitä. Myös Kansallisteatterin edessä oleva veistos Elämän lähde on hänen teoksensa. Meštrovićiin voi tutustua tarkemmin hänelle omistetussa museossa Atelier Meštrovićissa.

Zagrebin museot

Zagrebissa on lukuisia taidemuseoita, joissa voi tutustua paikallisiin taiteilijoihin ja samalla toki muidenkin maiden mestareihin. Tärkeimmät taidemuseot ovat rautatieaseman edestä alkavien puistojen vehreydessä keltaisena hohtavat Strossmeyerin vanhan taiteen galleria ja Taidepaviljonki sekä Novi Zagrebissa sijaitseva Nykytaiteenmuseo.

Naivistisen taiteen museossa voi tutustua merkittävän paikallisen taiteilijaryhmän, Grupa Zemljan, ja muiden naivistien töihin.

Zagrebin historiaan voi tutustua Kaupunginmuseossa, joka sijaitsee kauniin vanhan karmeliittaluostarin tiloissa yläkaupungissa. Alakaupungista Zrinjevacin puiston laidalta löytyy tasokas Arkeologinen museo.

Zagrebissa on paljon muitakin kiinnostavia museoita, kuten Särkyneiden suhteiden museo ja Illuusioiden museo.

Zagrebin puistot

Zagrebin kartta täplittyy vihreistä puistoalueista. Kauniiden, vanhojen puiden ja kukkaistutusten ohella Zagrebin puistoissa on paljon muutakin katseltavaa. Alakaupungin vihreä hevosenkenkä sisältää kasvitieteellisen puutarhan ja useita kulttuurirakennuksia.

Suuri Maksimir-puisto pienen raitiovaunumatkan päässä on tunnelmallinen paikka hengähtää, istahtaa piknikille tai vierailla eläintarhassa.

Tekojärvet Jarun ja Bundek tarjoavat rantaelämää ja kahviloita ja erityisesti Jarun myös erilaisia liikunnallisia aktiviteettejä, mukaan lukien biletyksenyökerho Aquariuksessa.

© Katri Tanskanen

Katri Tanskanen

Katri on teatterista ja kirjallisuudesta kirjoittava tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Perheen toinen koti on ollut jo kymmenen vuoden ajan kirkuvan oranssi talo Zagrebin laidalla. Vaikka pääosa vuodesta kuluu Helsingissä, on vähintään kerran vuodessa päästävä zagrebilaisten värien, tuoksujen ja makujen hemmoteltavaksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *