Lasten kanssa Zagrebissa

Hymyjä ja paijauksia tulee tuon tuostakin, kun kroatialainen kohtaa pienen matkailijan. Lapsiin suhtaudutaan kaikkialla ystävällisesti ja kaupungista löytyy paljon puuhaa pienille. Zagrebin keskustassa on paljon kävelykatuja ja puistoja, joissa on helppoa ja turvallista kulkea, tosin yläkaupungin mäet ja mukulakivikadut vaativat rattaiden kanssa kulkevilta lihasvoimaa.

Alakaupungista yläkaupunkiin kuljettava köysijuna Uspinjača on hauska elämys ja samalla pieniä jalkoja säästävä tapa siirtyä kukkulan laelle. Raitiovaunut ja bussit ovat tupaten täynnä, joten vaunujen kanssa matkustaminen voi olla vähän tukalaa, vaikka ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita.

Leipomoista voi ostaa pieniä suolaisia ja makeita välipaloja, jotka ovat usein lasten makuun. Kakkukahviloiden kakku- ja jäätelövalikoimatkin taitavat kelvata useimmille lapsille. Hannu ja Kerttu -sadun mukaan nimetyssä ravintola Ivica i Maricassa on paikallisten luomuruokien ja mahtavan kakkuvalikoiman lisäksi leikkinurkka, mutta ravintola on toistaiseksi remontissa.

Lapsiperheen suosikkikohteet

Kroatian puistot ovat erinomaisia kohteita lapsiperheille. Varsinkin kesällä ne tarjoavat varjoisia leikkipaikkoja, joissa on myös kioskeja, kahviloita ja vessoja. Erityisesti Bundekin suuri leikkipuisto, Jarun-järvi, jossa on tarjolla esimerkiksi polkuveneitä ja poniratsastusta, ja Maksimir-puiston eläintarha ovat pienen matkaajan suosikkikohteita. Ydinkeskustan Art Park on hauska paikka istahtaa piknikille. Urheilukeskus ŠRC Šalatassa on maauimala.

Lapsiperheille Tripsteri suosittelee Bundekin läheisyydessä olevaa Hotel Zagrebia, jossa on perhehuoneita.

Tekniikan museo on omien lasteni suosikkikohde. Siellä voi ihastella vanhoja kulkuneuvoja, kuten sukellusvenettä ja helikopteria, tai ihmetellä äidin nuoruudenaikaisia tietokoneita ynnä muita esihistoriallisia kodin vempaimia. Ilmassa on sähkön lisäksi myös jännitystä, kun Nikola Teslan laboratoriossa pääsee seuraamaan, miten salama syntyy. Illuusioiden museo Ilicalla on toinen hyvä vaihtoehto, jossa riittää tekemistä ja ihmettelemistä lapsille ja aikuisille. Kaupunginmuseo on huomioinut hyvin lapsivieraat. Jos junat kiehtovat, alakaupungin Gunduliceva-kadun varrelta niitä löytyy ainakin tuhat! Backo Mini Express on pienoisrautatienäyttely, joka on avoinna lauantaisin.

Kroatiassa on pitkä perinne tehdä laadukasta nukketeatteria lapsille. Ydinkeskustassa on Zagrebačko kazalište lutaka, jonka ohjelmistossa on paljon lapsille tuttuja satuklassikoita. Lue lisää teatterivinkkejä lapsiperheille Tripsterin sivulta Teatteri ja tanssi.

Lasten kanssa vuoristoon

Medvednica-vuorella voi retkeillä myös pienten lasten kanssa. Jo raitiovaunun päätepysäkin ympäristö on kaunista ja bussilla pääsee helposti vuoren huipulle, Sljemelle, kunhan tarkistaa aikataulut (esimerkiksi täältä). Autolla huipulle hurauttaa nopeasti ja ainakin meidän perheessä takapenkkiläiset hihkuvat huimia näkymiä. Sljemeltä alkava laskettelurinne on kesäisin perheiden suosima paikka, jossa voi grillata, istuskella nurmikolla, pelailla ja nautiskella.

© Katri Tanskanen

 

Katri Tanskanen

Katri on teatterista ja kirjallisuudesta kirjoittava tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Perheen toinen koti on ollut jo kymmenen vuoden ajan kirkuvan oranssi talo Zagrebin laidalla. Vaikka pääosa vuodesta kuluu Helsingissä, on vähintään kerran vuodessa päästävä zagrebilaisten värien, tuoksujen ja makujen hemmoteltavaksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *