Ensimmäinen kerta Reykjavíkissa – koe nämä

Laugavegur. Reykjavíkin pääkatu on keskustan sydän. Kierrä muovikrääsää myyvät turistikaupat kaukaa, mutta poikkea kirjakauppoihin, käy käsityöläismyymälöissä ihailemassa paikallisia villapaitoja ja istahda kahvilan ikkunapöytään seuraamaan pääkadun vilinää. Suosi ostoksia tehdessä paikallisia design-liikkeitä. Lue lisää Reykjavíkin ostosmahdollisuuksista.

Penismuseo. Maailman ainoa penismuseo löytyy tietysti Reykjavíkista. Täällä voi hiplata kivespusseista tehtyjä lampunvarjostimia ja tutustualasivitriiniin järjestettyjen nisäkkäiden sukukalleuksiin. Museo ei ole pelkkä tuhma vitsi, vaan museonomistajat ovat kokoelmastaan oikeasti ylpeitä.

Omatoimiset Reykjavik-kierrokset – lataa ja nauti

Tripsteri App Islanti -banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Uiminen. Tee kuten islantilainen ja mene rentoutumaan kuumiin vesialtaisiin. Keskustassa on lukuisia uimaloita, ja niillä kaikilla on oma sielunsa. Sundhöll on kaikkein perinteisin ja erityisesti keskustan asukkaiden suosiossa (remontissa kesän 2017, aukeaa jälleen syksyllä 2017). Vastaremontoidussa Vesturbæjarlaugissa on upeat ulkoilma-altaat. Laugardagslaug on liukumäkiensä ansiosta lapsiperheiden suosiossa.

“Reykjavíkissa on 7 ulkoilmauimalaa ja yksi lämmitetty uimaranta!”

Harpa. Konserttitalo Harpassa kannattaa käväistä, vaikka ei olisikaan menossa konserttiin. Vuonna 2011 valmistunut pramea Harpa on ulkoa loistelias lasipalatsi. Sisällä ulkoseinien läpi suodattuva kirkas luonnonvalo ja mustaa laavakiveä muistuttavat sisäseinät luovat upean kontrastin. Harpan yläkerran baarista saa erinomaisia drinkkejä.

Fishpacking district. Reykjavíkin keskustan luova luokka on viime vuosina siirtynyt länteen sataman suuntaan. Vanhoihin mintunvihreäkattoisiin kalavarastoihin – siitä nimitys Fishpacking district – on auennut kivoja brunssipaikkoja ja design-myymälöitä. Kaffivagninn-nimisessä ravintolassa saa todella hyvät kalalounaat.

Leipomoon! Islantilaiset ovat persoja makealle. Leivän lisäksi Reykjavíkin useat leipomot myyvät herkullisia paikallisia viinereitä, munkkeja, toffeekuorutteisia pullia ja suklaakakkuja. Islantilaisten perinteisin leivonnainen on kleina-munkki. Parhaimmat leivonnaiset saa tietysti vastaleivottuina leipomoista, kaupungin paras on Braud og Co, se löytyy osoitteesta Frakkastigur 16.

Käy kahvilla. Islantilaiset pitävät suomalaisten kanssa kärkisijaa maailman kovimpina kahvinjuojiina. Tee siis kuten paikalliset, ja mene kahville. Lue tästä vinkit Reykjavíkin kivoimpiin kahviloihin.

© Satu Rämö

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit (9):

Teija 24.07.2018 14:23

Heippa Satu!

Olemme tulossa Elokuun lopulla Reykjavikiin pitkälle viikonlopulle äitini ja 12v poikani kanssa. Haluaisimme valassafarille, onko tuo ajankohta kuinka sopiva vai onko kaikki ajankohdat yhtä sopivia/ei sopivia?? Mitähän ko.lysti kustantaa ja kannattaako varata etukäteen lippuja? Olen siinä käsityksessä että ei kannata sillä kelit saattavat olla mitä ikinä.. Keskustan uimahallit/maauimalat ovat varmaankin käymisen arvoisia, Blue Lagoon jätetään väliin hintapolitiikan vuoksi (78€ on jäätävä hinta!!) ja suunnittelemme keskustan uimaloita Lagoonin asemesta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 25.07.2018 20:37

Moi Teija
Valassafarille voi hyvin lähteä vielä elokuussa. En yleensä suosittele ostamaan valassafaria etukäteen etenkään jos on pienellä porukalla liikkeellä. Lähtöjä on niin monta päivässä ja valassafariyrityksiä monia, että tilaa on varmasti. Jos osuu tuulinen sää, kannattaa muistaa että laiva keinuu aalloilla ja siinä voi tulla huonovointiseksi. Parasta on lähteä kirkkaalla ja tyynellä ilmalla, jos mahdollista. Valassafareista löytyy juttu täällä:
https://tripsteri.fi/islanti/retket/valassafarit-islanti

Blue Lagoon on aika hintava nykyään; suosittelen lämpimästi sundlaugeja eli kunnan uimaloita, joista löytyy joka kylästä ja Reykjavikistakin useampia. Täällä löytyy niistä juttua:

https://tripsteri.fi/islanti/kuumat-lahteet-islanti/kylpylat-islanti#comments

Toivottavasti näistä oli hyötyä teille matkan suunnittelussa.
Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Pekka 31.03.2018 17:44

Hei. Olen tulossa huhti-/toukokuun vaihteessa kymmeneksi päiväksi Islantiin. Olen yksin matkalla, enkä edes omista ajokorttia. Hieman epäselvää kuinka bussit kulkevat kesäsesongin ulkopuolella muualle saareen ja mitä tuossa ajassa ehtii. Olen varannut vasta kolme ensimmäistä yötä Reykjavikiin, ja ajattelin paikan päällä selvitellä jatkoa. En ole mikään eräseppo, joten en uskalla yksin lähteä haahuilemaan jäätiköille, mutta onko selkeitä itsekseenkin mahdollisia kohtuupituisia vaellusreittejä olemassa, ja mistä niistä saa infoa. Omaa eräopasta ei ole varaa palkata itselleni. Olisi myös mukava viettää öitä pienemmissä paikoissa, ja nähdä Islantia Reykjavikin ulkopuolelta iltaisinkin.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 31.03.2018 18:05

Moikka! Bussipassit eli ne matkailijoille suunnatut saarikierrosbussit eivät liikennöi vielä näin aikaisin keväällä, mutta julkiset bussiyhteydet noin muuten toimivat kyllä. Julkiset bussit ja aikataulut löytyvät osoitteesta www.bus.is

Huhti-toukokuussa monipäiväiset vaellusreitit Islannin maasedulla ja maan keskiosissa eivät ole vielä auki, koska lunta on niin paljon. Reykjavikin lähistöllä on kuitenkin monia kivoja valleusreittejä esim. päiväretki Esjalle, Reykjavikin nimikkovuorelle on tosi mukava. Esjalle pääsee julkisella bussilla Reykjavikista. Toinen kiva päivävaelluspaikka on Reykjadalurin vaellus Hveragerdin kylän perällä. Reitti vie kuumille lähteiden alueelta kuuman joen laaksoon ja siellä joessa voi käydä uimassa, eli uikkarit mukaan :) Tämä vaelluspaikka on ollut nyt muutaman päivän kiinni kuluneen polun takia; alueella liikkuneet eivät ole käyttäneet polkuja vaan tehneet omia reittejään ja luonto on kärsinyt siitä. Ympäristöviranomainen ennusti, että muutaman viikon päästä polku olisi jälleen auki. Tälle seudulle pääsee parhaiten majoittumalla Hveragerdin kylässä. Sinne pääsee julkisilla busseilla ja osa hotelleista (esim. Eldhestarin hotelli) hakee vieraat Reykjavikista.

Húsafell Länsi-Islannissa on tosi kiva paikka, jos haluaa nauttia luonnosta mutta ei välttämättä rämpiä koko päivää vaeltaen. Húsafellin hotelli on tasokas ja mahtava paikka, tykkäsimme itse siitä kovin. Erityisesti kotoisa uima-allasalue on mahtava! Alueella on kävelyreittejä ja mahdollisuus osallistua maksullisille opastetuille luola- ja jäätikköretkille (omin päin meno jäätiköille ja luoliin on kielletty turvallisuussyistä).

Toivottavasti näistä esimerkeistä oli iloa :-)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sanna 05.06.2017 00:09

Heips Satu!
Luen säännöllisesti blogiasi (kiitos siitäkin ilosta!), mutta nyt vasta törmäsin tähän mainioon infosivustoon! No, enpä toisaalta ole ennen Islannin-matkaa suunnitellutkaan. Vaan nytpä viikon päästä lähdetäänkin perheen kanssa melkein ex tempore -matkalle siihen suuntaan, jipitijeeeee!

Sellaista kysyisin, että koska perheemme nuorimmainen (Simo 10kk) juo vielä äidinmaidonkorviketta, onko noissa perusruokakaupoissa myynnissä NAN2-puteleita? :D Entäpä piltintapaisia lastenruokapurnukoita ja smoothiepusseja?

Entäpä millaista vermettä kannattaisi pukea vaatetuksen suhteen sinne, nyt kun ensi viikonlopuksi lupaillaan vajaata kymmentä -viittätoista astetta? Ihan hanskat ja pipot mukaan? Ja uimispaikat kiinnostavat toki, eli onko siellä pukeutumisen ja varustuksen suhteen jotain spesiaalia huomioitavaa verrattuna suomalaiseen uimahallikäytäntöön? Pitääkö ottaa omat pyyhkeet, vai vuokrataanko niitä uimaloissa?

Kiitos jo etukäteen vastauksistasi. Ehkä nää ovat vähän noloja kysymyksiä, mutta en halua tämän muutaman päivän reissun menevän piloille väärän varustuksen vuoksi! ;-)

Terveisin Sanna

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 06.06.2017 01:56

Moikka! Mahtavaa, että löysit Tripsterin ja tykkäät sisällöstä. Kiitos!
Ei ole ollenkaan noloja kysymyksiä, vaan just tosi hyviä.

Nan-maitoa (numeroita 1 ja 2) saa yleisesti kaikista kaupoista. Kylmäkaapeista löytyy myös sellaista maitoa kuin Stodmjolk; se on kylmätavara ja tavallista lehmänmaitoa lisättynä jollain vitamiineilla/hivenaineilla/tms. Stodmjolkia aletaan antaa puolivuotiaasta ja juotetaan täällä usein siihen asti kun lapset ovat 1,5-2-vuotiaita. Mutta Nania löytyy kaikista kaupoista - tai ainakin kaikista niistä, mistä itse olen joskut näitä tetroja etsinyt.

Suosittelen ottamaan tuulen- ja sateenkestävät takit mukaan ja kengistä vähintäänt tukevat lenkkarit, jotka eivät kastu ihan ensimmäisen vesipisaran jälkeen. Sää näyttää ensi viikonloppuna tosi hyvältä, mutta ennusteet muuttuvat nopeasti ja sääkin saattaa siis vaihdella. Etenkin jos aiotte olla ulkona ja kiertää luonnonähtävyyksiä, on kivaa pitää mukana lämmintä takkia jonka vetää niskaan autosta ulos astuessaan. Ottaisin myös kevyen pipon ja sormikkaat. Navakalla tuulella saattaa tulla kylmä.

Pyyhkeitä vuokrataan uimahalleissa, mutta edullisemmalla pääsee, jos tuotte omat. Pyyhevuokra on muutaman euron per pyyhe. Jos olette menossa hotelliin tai airbnb-asuntoon yöksi, voitte ihan huoletta lainata niitä pyyhkeitä uimahallireissuille. Eivät ne siellä sen kummemin likaannu kuin hotelliolosuhteissakaan.

Ihanaa matkaa teille!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Harri 31.05.2017 22:21

Hei Satu,
Onko taksilla kulkeminen Reykjavikissa kallista? Lähinnä ajattelin lentokentän ja Blue Lagoonin väliä?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 01.06.2017 01:34

Moikka
Taksien hinnat ovat Suomen tasoa, tälllä hetkellä ehkä jopa vähän kalliimmat johtuen Islannin vahvistuneesta valuutasta. Jos olette menossa kentältä Blue Lagooniin, kannattaa mieluummin ottaa paikka vaikkapa Reykjavik Excursionin bussissa; heiltä voi ostaa pakettia, johon kuuluu kuljetukset ja sisäänpääsy laguuniin. Kuljetukset on laguunilta Keflavikiin ja takaisin tai sitten eteenpäin Reykjavikiin (tai Reykjavikista).

:)
Hyvin terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tarja 28.05.2017 21:02

Kiitos! On kyllä :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 29.05.2017 01:55

Jes, hyvä kuulla! Jos tulee lisää kysyttävää, niin naputtele tänne vaan, pyrin vastaamaan mahdollisimman nopeasti :-)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tarja 27.05.2017 22:51

Heippa!
Olemme tulossa kesäkuussa Reykjavikiin ja siitä visiitti Husafeliin... Mistä kannattaisi etsiä/ostaa perinteinen villapaita? Ja onko hinnat jokapaikassa samat? Vinkkejä Husafeliin?
Kiitos :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 28.05.2017 16:57

Moikka Tarja. Villapaitaostoksilla kannattaa mennä Handknitting Associationin myymälöihin Reykjavikissa; sieltä löytää varmimmin käsinneuloton puseron, lopapeysan. Katso tarkemmin täältä: https://tripsteri.fi/islanti/reykjavik/shoppailu/

Paitojen hinta on aika lailla sama kaupoissa ja hintaero ei välttämättä kerro mitään siitä onko käsinneulottu vai ei. Jos onnistut ostamaan suoraan tutulta neulojalta, saatat saada sadalla eurolla, mutta kaupoissa perusvillapaita on noin 200 euroa ja ylöspäin. Huppu, vetoketju- tai nappikiinnitys ja pituus vaikuttavat hintaan myös.

Riippuu vähän miten kauan aiotte Húsafellissä olla, mutta jos yövytte (se alueen hotelli on ihana!), niin jäätikköretket läheiselle Langjökullille onnistuu kätevästi. Joko retki jäätikön sisään jäätikön sisään louhittuun jäätunneliin tai sitten moottorikelkkaretkelle. Jäätikköä voi myös ajella katsomaan omin päin jos teillä on hyvä auto alla. (Jäätikölle ei kuitenkaan saa nousta ilman opasta ja jäätikkövarusteita, se voi olla vaarallista). Húsafellissä pääsee myös opastetuille luolaretkille laavaluoliin, ne ovat upea kokemus myös. Sitten siinä on matkan varrella Húsafelliin ajellessa pari hienoa vesiputousta (Barnafoss ja Hraunafossar). Vaellusreitit Húsafellin alueella ovat myös hyvät ja paikan ulkoilmauimala on kiva paikka rentoutua kuumissa vesissä.

Toivottavasti näistä oli apua :)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heidi Korhonen 01.03.2017 21:27

Kiitos Satu vinkeistä ? laitoin vielä yhden kysymyksen autovuokra- osioon.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heidi korhonen 01.02.2017 19:12

Hei Satu, matkustamme Reykjavikiin toukokuun loppupuolella neljän päivän reissulle. Kannattaako vuokrata auto? Vai pääseekö julkisilla liikkumaan? Suunnitteilla on ainakin ratsastusretki, geysirit, uiminen... onko sinulla vinkkejä mitä kautta retket kannattaa tilata? Kaikki vinkit otetaan vastaan ? luin juuri kirjasi Islantilainen voittaa aina, oli muuten tosi hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen kirja!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 03.02.2017 16:09

Moikka! Ei ole pakko vuokrata autoa, jos aiotte yöpyä matkan ajan Reykjavikissa. Ratsastusmatkalle pääsee suoraan hotellilta (useimmat tallit hakevat ratsastamaan tulevat hotellilta ja palauttavat hotellille). Goden Circle eli se kierros missä on mukana visiitti geysirille, Gullfossin vesiputoukselle ja hienoon Thingvellirin kansallispuistoon, järjestetään joka päivä ja sen saa edullisimmillaan noin 80 eurolla (bussilla, mukana opas). Uimaan pääsee Reykjavikissakin (kannattaa testata kansanuimalat!) ja jos haaveilette sellaisesta luonnonkylvystä, niin neljän päivän mittaisella matkalla suosittelisin menoa joko Blue Lagooniin (se on kerran elämässä -paikka; aika hintava mutta hieno kokemus) tai Secret Lagooniin joka on Golden Circlen varrella, Blue Lagoonia pienempi ja rosoisella tavalla tunnelmallinen luonnonuimala (osa Golden Circle -retkistä pysähtyy täällä).

Jos taas haluatte yöpyä maaseudulla, vuokra-auto kannattaa hankkia. Jos teitä on 3 tai enemmän, vuokra-auto tulee usein halvemmaksi kuin järjestetyt bussikierrokset.

Toivottavasti tästä oli apua :) Mukavaa matkaa, toukokuussa on toivottavasti täällä jo ihan kesä!
t.Satu

PS. Suurkiitos kirjapalautteesta!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tiia 18.05.2016 07:36

Hei Satu! Miten tuo lämmitetty uimaranta on auki toukokuun lopussa (vko 21)?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 19.05.2016 00:11

Moikka! Nautholsvikin ranta on nyt kesäaikataulussa eli auki joka päivä kello 10-19. Se on ihana paikka, hauskaa jos ehditte käydä siellä Reykjavikin visiitin aikana.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tiina 27.07.2016 00:07

Hei Satu,

miten lämmitetty uimaranta on auki lokakuun ensimmäisellä viikolla ja miten sinne pääsee keskustasta?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 05.08.2016 22:58

Se on auki talviaikaan (eli elokuun puolivälin jälkeen) arkisin joka päivä kello 11-13, sen lisäksi maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 17-19.30 ja lauantaisin kello 11-15. Nautholsvikiin voi kävellä (noin puolen tunnin kävelymatka keskustasta) tai bussilla numero 5, joka lähtee Hlemmurin bussiasemalta keskustasta (tarkemmat tiedot löytyvät täältä: http://www.straeto.is/)

Hyvää matkaa teille :-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *