Teatteri ja tanssi Zagrebissa

Kroatialaiset tykkäävät nauraa ja vitsailla ja poliitikkojen pilkkaaminen on suurinta kansanhuvia. Tämä näkyy teattereissakin, joiden tarjonta painottuu komediaan ja satiiriin. Kielitaidottomille esitysten seuraaminen voi olla haasteellista, mutta halukkaat löytävät kattavan listan teattereista Zagrebin turisti-infosta. Tässä Tripsterin parhaat vinkit turistiystävällisistä teattereista.

Klassista ohjelmistoa

Vuonna 1895 valmistunut wieniläisarkkitehtien Ferdinand Fellnerin ja Herman Helmerin suunnittelema Kansallisteatteri on jo rakennuksena vierailemisen arvoinen. Komeissa puitteissa esitetään rakennuksen henkeen sopivaa ohjelmistoa: näytelmäkirjallisuuden suuria klassikoita, oopperaa ja balettia. Talo toivottaa myös vierailuesitykset tervetulleiksi ja sen näyttämöllä on nähty suuria maailmanluokan tähtiä.

Branko Gavella oli suuri teatteripersoona, joka toimi pitkään kansallisteatterin ohjaajana, kirjoitti kritiikkejä ja teatteriteoriaa ja perusti ensin Kansallisteatterin yhteyteen draamakoulun ja myöhemmin Teatteriakatemian. Pitkän uran loppupuolella, 1950-luvulla, hän kyllästyi liian konservatiivisena pitämäänsä Kansallisteatteriin ja oli yksi uuden draamateatterin perustajista. Nykyään hyvin arvostettu teatteri on nimeltään Draamateatteri Gavella. Gavellan ohjelmistossa on paljon tuttuja klassikoita ja lisäksi siellä järjestetään vuosittain teatterifestivaali nimeltä Gavella-illat. Festivaalien aikana teatterilla vierailee kroatialaisia esityksiä, jotka ovat olleet asiantuntijaraadin mielestä vuoden parhaat.

Komedia-teatterissa esitetään suomalaistenkin rakastamia Broadway-musikaaleja. Paikalliset arvostavat myös Histrion-teatteria, jonka ohjelmisto on komediapainotteista. Teatar EXIT tekee kiinnostavia ja taiteellisesti kunnianhimoisia esityksiä, jotka käsittelevät usein yhteiskunnallisia aiheita. Luonnonhistoriallisen museon tiloissa toimiva Scena Amadeo toimii myös teatterin ja tanssin näyttämönä.

Teatteri-illan jälkeen luksusta kaipaavat voivat suunnata tyylikkääseen President Pantovcak -hotelliin, joka sijaitsee Kansallisteatterin läheisyydessä. Hotellin jokaisessa huoneessa on lattiasta kattoon ulottuvat suuret ikkunat, joista pääsee oman huoneen puutarhaan tai pihaan.

Nykytanssia

Hrvatski institut za pokret i ples eli vapaasti suomennettuna Kroatian liikkeen ja tanssin instituutti on tärkeä tekijä Kroatian nykytanssiskenellä. Sen alaisuudessa toimii nykytanssinäyttämö Zagrebački plesni centar ja lisäksi instituutti järjestää joka vuosi nykytanssifestivaalin. Kannattaa tutustua myös nykytanssiryhmä Zagrebački plesni ansambleen, joka on saavuttanut mainetta ja kunniaa festivaaleilla ympäri Eurooppaa sekä tanssiryhmä &M:n ohjelmistoon.

Teatteria lapsille ja nuorille

Lapsille suunnatulla nukketeatterilla on Kroatiassa pitkät perinteet. Zagrebin maineikas nukketeatteri Zagrebačko kazalište lutaka esittää pääasiassa tuttuja klassikkosatuja, jotka ovat suomalaislapsillekin tuttuja. Toinen hyvä lasten- ja nuortenteatteri on Mala scena. Teatar EXIT ja Histrion tekevät esityksiä myös lapsille. Histrionin näyttämöllä seikkailee esimerkiksi zagrebilainen kuuluisuus, Professori Balthazar.

© Katri Tanskanen

Katri Tanskanen

Katri on teatterista ja kirjallisuudesta kirjoittava tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Perheen toinen koti on ollut jo kymmenen vuoden ajan kirkuvan oranssi talo Zagrebin laidalla. Vaikka pääosa vuodesta kuluu Helsingissä, on vähintään kerran vuodessa päästävä zagrebilaisten värien, tuoksujen ja makujen hemmoteltavaksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *