Musiikki Zagrebissa

Suuren kroatialaisen säveltäjän, Vatroslav Lisinskin, nimeä kantava konserttikeskus on zagrebilaisen musiikkielämän sydän. Siellä asustavat Zagrebin filharmoninen orkesteri ja Yleisradion sinfoniaorkesteri ja lisäksi konserttisaleissa esiintyy säännöllisesti klassisen musiikin suuria tähtiä ja kansainvälisiä vieraita. Toisinaan Lisinskissä järjestetään myös jazz- ja pop-konsertteja. Lauantai-iltaisin yleisö voi jäädä konsertin jälkeen kuuntelemaan muusikoiden haastatteluja ja sen jälkeen tanssimaan. Joulukuun 29. päivä on Lisinskissä suuri juhlapäivä, jolloin talo täyttyy musiikista, näyttelyistä ja elokuvista.

Klassisen musiikin konsertteja järjestetään myös Musiikki-instituutissa sekä Zagrebin musiikkiakatemian yhteydessä olevassa Blagoje Bersan konserttisallissa. Myös Scena Amadeo tarjoaa luonnonhistoriallisen museon tiloissa erilaisia musiikkinautintoja. Ilmaisista urkukonserteista voi nauttia Zagrebin kauniissa katedraalissa.

Jazz-baareja

Rautatieaseman läheisyydessä sijaitsevassa Bacchus Jazz Barissa esiintyy perjantai- ja lauantai-iltaisin jazz-muusikoita, keskiviikkoisin paikassa vietetään runoiltoja. Paikan omistaja on kotoisin Kroatian rannalta Splitistä, minkä vuoksi viinilistalta löytyy erityisen paljon dalmatialaisia viinejä. Tripsterikin suosittelee niitä lämpimästi (lue lisää Kroatian viineistä).

Tkalčićevalla oleva Booze and Blues tavoittelee amerikkalaisten jazz- ja blues-baarien tunnelmaa. Siellä on livemusiikkia keskiviikosta sunnuntaihin.

Poppia ja rockia

Novi Zagrebin urheiluareena Dom Sportova ja kauppakeskus Arena Centar toimivat toisinaan suurten konserttien näyttämönä. Myös ydinkeskustassa katedraalin läheisyydessä oleva ŠRC Šalata on suuri urheilukeskus, jonka jalkapallostadion muuttuu tarvittaessa konserttipaikaksi. Šalatan ajankohtaisen tapahtumatarjonnan voit tarkistaa täältä.

Joka kesäkuussa Jarun-järvellä vietetään INMusic-festivaalia. Festariyleisö voi telttailla alueella, mutta myös läheinen Hotelli Jarun on kohtuuhintainen vaihtoehto. Jos matkustat festivaaleille, muistathan varata huoneesi ajoissa.

Livemusiikkia tai dj:n tahdittamaa jammailua on tarjolla kulttuuritehtaalla Tvornica kulturessa ja esimerkiksi Vintage Industrial Barissa. Myös viini ja rakijabaari Mojossa on usein livemusiikkia. Yliopiston kirjastossa ahertavat opiskelijat suuntaavat iltaisin sen yhteydessä olevaan musiikkibaari Spunkiin, jossa soittaa toisinaan indie- ja coverbändejä.

Zagrebilaisten anarkistien perustama ja edelleen vaihtoehtopiirien suosima voittoa tavoittelematon kulttuuriklubi AKC Medika tarjoilee kävijöille musiikkia punkista reggaeihin. Myös Močvara tarjoaa livemusiikkia ”vaihtoehtoisille underground-ihmisille”.  Rockareiden suosikkipaikat ovat alakaupungin Alcatraz ja Novi Zagrebissa sijaitseva Hard Place.

Lue lisää Zagrebin yöelämästä.

© Katri Tanskanen

Katri Tanskanen

Katri on teatterista ja kirjallisuudesta kirjoittava tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Perheen toinen koti on ollut jo kymmenen vuoden ajan kirkuvan oranssi talo Zagrebin laidalla. Vaikka pääosa vuodesta kuluu Helsingissä, on vähintään kerran vuodessa päästävä zagrebilaisten värien, tuoksujen ja makujen hemmoteltavaksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *