Kuvataide Zagrebissa

Kuvataiteen ystävien ykköskohteet Zagrebissa ovat Novi Zagrebissa sijaitseva valtava Nykytaiteenmuseo sekä Vihreän hevosenkengän palatsit Taidepaviljonki ja Strossmeyerin vanhan taiteen galleria. Myös niiden läheisyydessä oleva Moderna Galerija, joka esittelee kroatialaista taidetta 1800-luvulta alkaen, on vierailemisen arvoinen. Yläkaupungissa kauniin vanhan jesuiittaluostarin tiloissa sijaitseva Galerija Klovićevi dvori tarjoaa vaihtelevia näyttelyitä renessanssitaiteilijoista Picassoon ja muinaisesta kiinalaistaiteesta sarjakuviin.

Kroatiassa vaikutti merkittävä naivistisen taiteen liike, jonka töihin voi tutustua yläkaupungissa sijaitsevassa Naivistisen taiteen museossa. Sen läheisyydestä löytyy myös yhden merkittävän naivistin, Mijo Kovacicin, galleria (Basaričekova 22).

Lue lisää taidemuseoista Tripsterin sivulta Zagrebin museot.

Kuvataiteen ystäville Tripsteri suosittelee katedraalin läheisyydessä sijaitsevaa Art Hotel Likea, jonka sisustukseen kuuluu design huonekaluja, valokuvataidetta ja installaatioita. Myös Taidepuisto Art Parkin yhteydessä oleva edullinen Chillout Hostel tarjoaa silmänruokaa asukkailleen ja lisäksi rennon boheemin tunnelman.

Veistoksia Zagrebissa

Ivan Meštrović oli yksi Kroatian tärkeimmistä kuvanveistäjistä, jonka työhön kannattaa käydä tutustumassa Atelijer Meštrovićissa. Wienissä 1900-luvun alussa opiskellut Meštrović oli kansainvälisesti merkittävä modernisti, jota on verrattu esimerkiksi ranskalaiseen Auguste Rodiniin. Zagrebissa hänen töihinsä voi törmätä hänen oman ateljeensa lisäksi esimerkiksi Kansallisteatterin edessä (Elämän lähde) sekä Katedraalissa (Kardinaali Stepinacin reliefi). Nykyään galleriana toimiva Meštrovićin paviljonki on hänen suunnittelemansa. Myös Strossmeyerin ja Nikola Teslan monumentit ovat Meštrovićin luomuksia.

Hautausmaa Mirogoj on kuin suuri kuvanveistotaiteen ulkoilmanäyttely. Jo sisäänkäynti hautausmaalle arkkitehti Herman Bollén suunnittelemien kaariholvien kautta hiljentää. Useat Kroatian kuuluisimmista kuvanveistäjistä, kuten Meštrović, Antun Augustinčič ja Ivan Rendić, ovat suunnitelleet kauniita hautamonumentteja kulttuurielämän merkkihenkilöille. Lue lisää Mirogojsta sivulta Zagrebin puistot.

Kuvataiteen mestareita

Jos taidemuseoissa haluaa perehtyä erityisesti kroatialaisiin taiteilijoihin, teosten vierestä kannattaa etsiä esimerkiksi seuraavia nimiä. Julije Klovic, italialaiselta nimeltään Giulio Clovio, oli kroatialaissyntyinen mutta Italiassa vaikuttanut renessanssimaalari. Myös barokkitaiteen edustaja Federico Benkovic vaikutti pääasiassa Italiassa. Pariisissa opiskellut ja maailmaa kiertänyt taiteilija Vlaho Bukovac sen sijaan palasi kotimaahansa ja vaikutti merkittävästi Zagrebin taide-elämään 1800-luvun loppupuolella.

Modernin taiteen tunnetuimmat nimet Kroatiassa ovat niin sanotun Münchenin piirin (Münchenski krug) taiteilijat Josip Račić, Miroslav Kraljević, Vladimir Becić ja Oskar Herman, jotka opiskelivat 1900-luvun alussa Münchenissä ja vaikuttivat merkittävästi kroatialaisen modernismin kehitykseen. Heidän töidensä lisäksi kannattaa tutustua abstraktin taiteen mestari Edo Murtićiin, jonka töitä voi ihastella Nykytaiteen museossa. Hän on tunnettu erityisesti sodanvastaisista teoksistaan sekä värikylläisistä töistään, joihin hän on tallentanut Kroatian rannikon tunnelmia. Valokuvaaja ja mediataiteilija Sanja Iveković, jonka töitä on nähty myös New Yorkin MoMassa, on yksi kroatialaisen nykytaiteen kiinnostavimmista tekijöistä.

© Katri Tanskanen

Katri Tanskanen

Katri on teatterista ja kirjallisuudesta kirjoittava tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Perheen toinen koti on ollut jo kymmenen vuoden ajan kirkuvan oranssi talo Zagrebin laidalla. Vaikka pääosa vuodesta kuluu Helsingissä, on vähintään kerran vuodessa päästävä zagrebilaisten värien, tuoksujen ja makujen hemmoteltavaksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *