Kirjailijoiden Zagreb

Zagreb on todellinen tarinoiden kaupunki. Siellä on asunut useita kirjailijoita, jotka ovat kuvanneet teoksissaan rakasta kotikaupunkiaan ja sen asukkaita. Siellä täällä kaupungissa kohtaa ilmeikkäitä patsaita, joihin kaupungin kuuluisimmat kirjailijat on ikuistettu. Englannin kielisiä käännöksiä kroatialaisista klassikoista kannattaa kysellä kirjakauppa Znanjesta (Gajeva Ulica 1).

Marija Jurić Zagorka

Kaptolin Verisen sillan (Krvavi most) kulmauksessa on Zagrebin Kaupungin kirjasto, joka on nimetty Marija Jurić Zagorkan (1873–1957) mukaan. Zagorka oli maan ensimmäinen naistoimittaja, joka kirjoitti myös suuren yleisön rakastamia romaaneja. Yksi kiinnostavimmista perustuu tositapahtumiin. Vain saksaksi käännetty Grička vještica kertoo kauniista zagrebilaisesta torikauppiaasta, joka joutui noitavainojen kohteeksi. Zagorkan voit tavata Tkalčićevan alussa nojailemassa sateenvarjoonsa.

Augusto Šenoa

Augusto Šenoa (1838–1881) oli kansallisromantikko, joka innostui oman aikansa uudesta tyylisuunnasta, realismista. Hänen tarkkanäköiset kuvauksensa maaseudun väestöstä ja zagrebilaisen pikkuporvariston elämästä ovat edelleen kiinnostavaa luettavaa. Mietteliään näköinen herra Vlaška Ulicalla on Šenoa taiteilija Marija Ujević-Galetovićin luomana.

Antun Gustav Matoš

Strossmayerovin tunnelmallisella kävelykadulla yläkaupungissa istuu kirjailija Antun Gustav Matoš (1873–1914) katselemassa kaunista näköalaa alakaupungin suuntaan. Matoš tunnetaan erityisesti modernistina, joka toi symbolismin Kroatian kirjallisuuteen, mutta myös taitavana realistisena kirjailijana, joka kuvasi zagrebilaisten elämää. Nykyisellä paikallaan hän onkin aitiopaikalla. Matošin penkin takana on ollut lukio vuodesta 1607 alkaen, eivätkä sen oppilaat ujostele kirjailijaa. Paikka tunnetaan nuorison pussailupaikkana.

Miroslav Krleža

Miroslav Krleža (1893–1981) on yksi Kroatian arvostetuimmista kirjailijoista ja lisäksi kiinnostava poliittinen hahmo: vapaudenkaipuinen modernisti, joka toimi Jugoslavian johtajan Titon läheisyydessä. Krležan tuotanto sisältää näytelmiä, runoja, romaaneja ja päiväkirjoja. Muhkea patsas löytyy Tuškanacin puiston reunamalta, samoin kuin kirjailijan vanha koti, joka toimii nykyään museona.

Rauhallinen lukusoppi, viehättävällä vehreällä paikalla sijaitseva Hotel AS, löytyy lähes Krležan naapurista. Hotellissa on myös loistava kalaravintola.

© Katri Tanskanen

Katri Tanskanen

Katri on teatterista ja kirjallisuudesta kirjoittava tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Perheen toinen koti on ollut jo kymmenen vuoden ajan kirkuvan oranssi talo Zagrebin laidalla. Vaikka pääosa vuodesta kuluu Helsingissä, on vähintään kerran vuodessa päästävä zagrebilaisten värien, tuoksujen ja makujen hemmoteltavaksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *