Joulumarkkinat Zagrebissa

Euroopan paras adventtikaupunki! Zagreb on voittanut tittelin jo kolme vuotta peräkkäin European Best Destinationsin äänestyksessä. Satumainen tunnelma syntyy herkullisista tuoksuista, huikeista jouluvaloista ja lukuisista tapahtumista, joissa saa nauttia joulun tunnelmasta.

JOULURIEMUA HEVOSENKENGÄN PUISTOISSA

Vihreän hevosenkengän puistot ovat adventin aikaan täynnä tapahtumia. Rautatieaseman vieressä Tomislavin aukiolla on tunnelmallinen jääpuisto, josta voit vuokrata luistimet. Viereisessä puistossa, Strossmayerin aukiolla, on lapsille vanhan ajan karuselli ja viereisessä Zrinjevacin puistossa ulkoilmalava täynnä konsertteja ja muita esityksiä. Ja kaikkialla on kojuja, jotka tarjoavat hehkuviiniä, joululeivonnaisia, makkaroita ja paljon muuta maisteltavaa. Tämän vuoden hitti on take away sarma – hapankaalikääryle, jota zagrebilaisilla on tapana nauttia jouluisin.

TUNNELMAA YLÄKAUPUNGISSA

Yläkaupungissa vanhat rakennukset, valtavat puut ja mukulakivikadut luovat lumoavan tunnelman. Kävelykatu Strossmeyerova täyttyy markkinoista, joissa voi tehdä ostoksia ja herkutella livemusiikin tahdissa. Samalla kadulla on neljä eri teemaista vaihtoehtoa – olisiko svengaileva jazz-joulu sinun juttusi?

KESKUSAUKION YMPÄRISTÖSSÄ

Zagrebin keskusaukiolla, Trg Bana Jelačićalla, saat nautiskella hehkuviinisi keskellä satumaailmaa, kun koko aukio lavastetaan jouluiseksi elämykseksi. Myös Gajeva ja Bogovićeva -kaduilla on paljon kojuja, joilta etsiä lahjoja ja pientä purtavaa.

Kokeilevampia makuelämyksiä ja erilaisia taidenautintoja voit testailla katedraalin läheisyydessä olevalla Europa-aukiolla. Kirkollista joulutunnelmaa tarjoaa katedraalin vieressä joka ilta useita kertoja esitettävä joulukuvaelma.

Uuvuttiko jo pelkkä ajatus kaikista joulumarkkinoista ja loputtomista tapahtumista? Voit myös istahtaa kaupungin vanhimpaan raitiovaunuun, joka kiertää adventin ajan tärkeimmät paikat, ja nauttia kaikessa rauhassa jouluvaloista ja ihmisten vilinästä. Matka alkaa Trg Bana Jelačićalta ja maksaa 25 kunaa. Raitiovaunu ajaa arkipäivisin puolen tunnin välein klo 16–19 ja viikonloppuisin klo 10–14.

© Katri Tanskanen

Katri Tanskanen

Katri on teatterista ja kirjallisuudesta kirjoittava tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Perheen toinen koti on ollut jo kymmenen vuoden ajan kirkuvan oranssi talo Zagrebin laidalla. Vaikka pääosa vuodesta kuluu Helsingissä, on vähintään kerran vuodessa päästävä zagrebilaisten värien, tuoksujen ja makujen hemmoteltavaksi.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *