Oopperaa ja muuta Wienin kulttuuria

Wien on Euroopan legendaarisimpia kulttuurikaupunkeja. Vuonna 1814 historioitsija Dorothy Gies McGuigan kirjoitti Wienissä vilisevän: ”agentteja, keinottelijoita, taiteilijoita, kirjailijoita, keksijöitä, filosofeja, näyttelijöitä, tanssijoita, akrobaatteja, prostituoituja, taskuvarkaita, huijareita sekä poliittisia uudistajia ja uneksijoita suurenmoiset perustuslait taskussaan.”

Nykyäänkin kulttuuri näkyy ja kuuluu kaduilla. Peruukkipäiset miehet kauppaavat lippuja konsertteihin ja kaupungissa on aina jokin kiinnostava taidenäyttely. Ehkä pitkästä konserttihistoriasta johtuen Wien nappaa usein myös nykyisten maailmanluokan tähtien keikkoja kaupunkiin.

Monilla kulttuuritaloilla on takanaan satoja vuosia pitkä historia, mutta esityksissä ei ole jämähdetty menneeseen. Saksan kieltä taitava löytää kaupungista myös paljon pieniä teattereita ja kirjallisuustapahtumia.

Pitkästä perinteestä johtuen Wienin kulttuuri ei ole elitististä: oopperassa käyvät myös nuoret ja pukeutumiseksi riittävät useimmiten tavallisen siistit vaatteet. Ainoastaan ensi-illoissa koreillaan puvuilla, mutta silloinkin seisomakatsomossa pärjää vähemmällä. Wienissä on edelleen myös korkeatasoista ja arvostettua musiikkikoulutusta, joka tuo kaupunkiin aina vaan uusia tähteydestä haaveilevia nuoria.

Moniin musiikkitaloihin ja teattereihin on edullisia seisomapaikkalippuja. Halvalla saattaa saada myös ylijääneitä lippuja viime hetkillä. Jos haluat ehdottomasti johonkin tiettyyn esitykseen, varaa paikkasi ennalta. Jos haluat Wienin uuden vuoden konserttiin, lue ohjeet lippuarpajaisiin täältä.

Wienin kulttuurin alkulähteet menevät pitkälle historiaan ja Habsburgien hoviin. Jo 1400-luvulla Maksimilian I palkkasi itselleen hovimuusikot ja keisariperheen jäsenet yrittivät musisoida myös itse. Ainoa edes jonkin verran lahjakas oli Leopold I, jonka sävellyksiä esitetään joskus vieläkin. Keisariperheen innoittamana myös kaupungin aateliset palkkasivat itselleen omia orkestereita. Kaupungista tulikin muusikkojen unelmapaikka. Maria Teresian ja Joosef II:n aikana kehitettiin erityisesti saksankielistä kulttuuria ja Burgtheater sai alkunsa.

Lipputoimistoja

Bundestheater.at-sivuston kautta Kansallisoopperan ja monen muun lippujen pariin

1. Operngasse 2

www.bundestheater.at

Vienna Ticket Office

1. Kärtner Strasse 51

www.viennaticketoffice.com

Wien Ticket

1. Kärtner Strasse 1

www.wien-ticket.at

Vienna Ticket

2. Praterstrasse 42

www.viennaticket.info

© Elina Alanne

 

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *