Alueet Ringin ympärillä

2–4, eli Leopoldstad, Landstrasse ja Wieden

Toinen kaupunginosa on alun perin ollut Tonavan haarojen muovaamaa lehtimetsää, jossa keisariperhe metsästi. Keisari Joseph II luovutti alueella sijaitsevat Praterin sekä Augartenin puistoalueet kaupunkilaisten käyttöön. Kaupunginosa on myös vanhaa juutalaisaluetta.

Toisessa kaupunginosassa sijaitsevat muun muassa Praterin huvipuisto ja Ernst-Happel-jalkapallostadion. Kaupunginosaan on perustettu viime vuosina viihtyisiä ravintoloita ja sen on jo pitkään veikkailtu nousevan uudeksi trendialueeksi. Hyvät ravintolat ja alueen uusimmat jutut löytyvät torialue Karmelitermarktin läheisyydestä.

Kolmas kaupunginosa on ainoa keskustan kaupunginosista, joka sijaitsee Gürtelin kahdella puolella. Siellä on paljon kaupungin rakennuttamia asuintaloja. Belvederen linna sekä Hundertwasser-talo ovat alueen kuuluisimmat nähtävyydet. Wienin uusi keskusrautatieasema valmistui kolmannen ja kymmenennen alueen rajamaille.

Neljäs kaupunginosa on yksi kaupungin vanhimmista alueista, jonka tunnusmerkkejä ovat Karlskirche ja Naschmarktin ruokatori ja ravintola-alue. Naschmarktin lähellä sijaitsee Freihausviertel, jonne on kasautunut mielenkiintoisia kuppiloita ja putiikkeja.

Nähtävyyksiä alueella

Prater, Augarten, Belvedere, Hundertwasser-talo, Karlskirche, Naschmarkt.

5–7, eli Margareten, Mariahilf ja Neubau

Viides kaupunginosa kasvoi ensimmäisen maailmansodan jälkeen rajusti, koska Wien rakensi sinne paljon helpottaakseen kaupunkilaisten asuntopulaa. Asuintaloja rakennettiin Gürtelin varrelle ja niitä voi ihailla U4-metrolinjan pysäkiltä Margaretengürtel. Kaupunkilaisten suussa alue sai nimen Proletariaattien Ringstrasse. Aluetta voidaan yhä pitää työläisten kaupunginosana, mutta siellä on nykyään myös hyviä puoteja ja ravintoloita.

Kuudes ja seitsemäs kaupunginosa ovat alueita, joista löytää monesti Wienin uusimmat virtaukset ja hauskimmat uudet ravintolat. Alueet jakaa Mariahilferstrasse, joka on yksi Euroopan pisimmistä ostoskaduista.

Erityisesti seitsemäs kaupunginosa on muuttunut punaisten lyhtyjen alueesta trendikkääksi monikulttuuriseksi ostos- ja yöelämäalueeksi. Komea portti alueelle on MuseumsQuartier, eli museokortteli.

Nähtävyyksiä alueella

MuseumsQuartier

8–9, Josefstadt ja Alsergrund

Wienin kaupunginosista pienin, kahdeksas, on ollut aina täynnä kulttuuria. Siellä toimii yhä Wienin vanhin teatteri. Valssikuninkaat Johann Strauss nuorempi ja vanhempi asuivat myös täällä. Josefstadt sai nimensä keisari Frans Joosefilta, joka muistetaan keisarinna Sisin miehenä.

Yhdeksäs kaupunginosa Alsergrund yhdistää viehättävästi uutta ja vanhaa. Alueella on paljon vanhoja asuintaloja – täällä asui aikoinaan myös Sigmund Freud. Entisissä sairaalan tiloissa opiskelee nykyään tuhansia yliopisto-opiskelijoita. Nykyisen Keskussairaalan massiiviset rakennukset hallitsevat kaupungin siluettia.

 

© Elina Alanne

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *