Ruuhkat eivät ole ylikansoitetussa Tukholmassa harvinaisia: onhan kyse yksi maailman kahdesta ainoasta suurkaupungista, jossa ei ole kehäteitä, joten työmatkat taitetaan kaupungin läpi. Jätä siis auto kotiin ja hyödynnä yhtä maailman parhaista julkisen liikenteen verkostoista. Matkusta ruuhkattomaan päiväsaikaan (klo 9–14) tai hyppää metroon (T-bana) tai raitiovaunuun (Tvärbanan ja Roslagsbanan ja), jotka eivät ole ruuhkista moksiskaan. Lähijunat (pendeltåg) ovat kroonisesti myöhässä, ja bussit jämähtävät autojonoihin (Tukholman keskustassa on vähän bussikaistoja). Kesällä käytössä ovat myös kätevät city-pyörät.
Tukholmassa voi myös liikkua lautoilla – jopa talvella. Julkisen liikenteen eli SLn lautat lähtevät Nybrokajenilta ja Slussenista, ja ne ajavat Djurgårdeniin ja Hammarby Sjöstadiin. SLn lautoilla voi matkustaa tavallisella julkisen liikenteen lipuilla. Kaupallisilla lautoilla pääsee seilaten Tukholman lähisaaristoon; muun muassa suosittuihin kesäsatamiin Vaxholmiin, Sandhamniin ja Nämndöön. Matkalippujen hinnat alkavat 79 kruunusta. Lauttaliikennettä operoivat Vaxholmsbolaget ja Resel Rederi.
Huomaa, että Tukholmassa jonotetaan kaikkialle, myös metroon ja bussiin. Jos onnikkaan livahtaa salakavalasti jonon ohi, tulee siitä heti sanomista (nimimerkillä Kokemusta on).
Lue Lisää: Pyöräily
Matkalippujen hinnat ja saatavuus
Julkisen liikenteen liput ovat kalliita esimerkiksi Helsinkiin verrattuna, erityisesti jos käyt vain nappaamassa kertalipun kioskilta. Aikaa ja rahaa voi säästää voi hankkimalla joko ladattavan SL-kortin (myydään mm Pressbyrån-kioskeissa) tai päivälipun, jos päivässä taittuu enemmän kuin neljä yhdensuuntaista matkaa. Korttiin voi ladata aikaa ja/tai rahaa, ja kertalippu on kortilla paperiversiota huomattavasti huokeampi (70 kr vs. 30 kr). Sama SL-matkakortti käy kaikissa suurkaupungin julkisen liikenteen välineissä: bussissa, metrossa (T-bana), raitiovaunussa (Tvärbanan) sekä lähijunassa (Pendeltåg).
Lyhyillä välimatkoilla kannattaa myös harkita kävelyä, sillä hinta on sama riippumatta siitä, matkustatko yhden vai kymmenen pysäkinväliä. Tukholma on julkisen liikenteen kannalta yhtä kaupunkia, eikä erillisiä vyöhykkeitä tai seutuliikennettä ole. Lippuja voi ostaa mm. metroasemilta automaateista sekä kioskeilta (mm. 7 Eleven ja Pressbyrån). Huomioithan, että jotkin pikkukioskit eivät hyväksy luottokorttia lipun maksutavaksi, joten varaa mukaan hieman käteistä.
Julkisen liikenteen aikataulut Tukholmassa
Tukholman matkalle kannattaa ladata mukaan Stockholms Lokaltrafikin, SLn oma sovellus. Äpillä voi nimittäin tarkistaa reitin, aikataulut ja ostaa matkalipun. Sovellus on ehdottoman kätevä, sillä monilla pysäkeillä tiedotetaan vain minuuttiväli, joilla bussit ja ratikat kulkevat, mutta ei tarkkoja aikoja. Myös SL Realtid (Res i Sthlm) on kätevä matkakumppani, sillä siitä voi myös tarkistaa tarkan ajan (reaaliajan), kuinka monen minuutin päästä bussi, metro tai ratikka saapuu pysäkille. Sovelluksen tiedot pitävät useimmiten paikkansa, joten sen avulla vältät turhan odottelun sateisella pysäkillä.
Lisää Tukholman julkisesta liikenteestä sivulla sl.se
© Soile Vauhkonen






Poimintoja 22.09.2018 03:07
"tai hyppää metroon (T-bana) tai raitiovaunuun (tvärbanan), jotka eivät ole ruuhkista moksiskaan"
Ei pidä paikkaansa, et vissiin ole koskaan matkustanut ruuhkassa ratikalla tai metrolla. Niissä kyllä ollaan kuin sillit suolassa ruuhka-aikaan ja asemilla saa lähes raivata tietään eteenpäin.
"Tukholmassa ei ole bussikaistoista tietoakaan"
Ei pidä tämäkään paikkaansa, bussikaistoja kyllä on ihan kiitettävästi.
"Julkisen liikenteen aikataulut ovat kokemattomille Tukholmassa hankalasti tarkistettavissa. Googlettamalla ei pitkälle pääse, vaikka tieto jossain internetin uumenissa onkin
Lisää Tukholman julkisesta liikenteestä sivulla sl.se"
No tuolta SL:n sivuiltahan ne aikataulutkin löytyy... Ja nykyään on se apsikin, jossa pystyy katsomaan aikatauluja jne.