Tukholma

Vuonna 2013 minusta tuli ruotsinsuomalainen. Jätin taakseni Lontoon väriloiston ja muutin Tukholmaan rakkauden perässä. Tutustuin uuteen kotikaupunkiini käsi kädessä paljasjalkaisen tukholmalaisen kanssa: kuljeskelin kiireisillä kaduilla, kuuntelin puheensorinaa kahviloissa ja hengitin raikasta saaristoilmaa. Samalla rakastuin – sekä Tukholmaan että sen ihmisiin.

Tukholma saattaa ensisilmäyksellä vaikuttaa kiiltokuvamaiselta. Katukuvassa vilahtelevat kuninkaalliset rakennukset, pyntätyt puistot ja skandinaavisen tyylikkäät ihmiset. Viileän pinnan alla sykkii kuitenkin lämmin sydän. Vihreä, monikulttuurinen, turvallinen ja aina ajan hermolla – näin ruotsalaiset ystäväni kuvailevat kotikaupunkiamme. Tukholma on juuri sellainen, ja lisäksi suvaitsevainen ja laadukas.

Tukholmassa kohtaavat mennyt aika,
nykyhetki ja tulevaisuuden trendit.

Kuuntele Tripsterin Tukholma-podcast

Tekemistä Tukholmassa

Tukholman slogan on The Capital of Scandinavia, ja Ruotsin vauraassa pääkaupungissa aistiikin kansainvälisen metropolin tunnelman. Siellä kohtaavat mennyt aika, nykyhetki ja tulevaisuuden trendit. Ihmeteltävää riittää monenlaiseen makuun: on monarkian merkkipaaluja kuninkaallisista kiinnostuneille, huvipuisto Gröna Lund, eläintarha Skansen lapsille ja lapsenmielisille sekä aistikkaita pikkuputiikkeja. Trendien aallonharjalla ratsastaville on puolestaan tarjolla niin kutsutun kolmannen aallon kahviliikkeen käsin paahdettuja antimia.

Tukholmassa on mahdollista ja äärimmäisen suositeltavaa nauttia rikkaasta ruokakulttuurista. Hae lounas ruokarekasta, illallista kaupungin lukuisissa Michelin-tähdillä palkituissa ravintoloissa tai istuskele hipsterien tapaan ruotsalaisen pullakahvin eli fikan äärellä. Sen jälkeen voikin suunnata ABBA-museoon, jossa pääsee laulamaan ja tanssimaan ABBA-hittien tahdissa äänityskopissa tai ABBAn “viidentenä jäsenenä” esiintymislavalla. Lisäksi Tukholmassa on lukuisia kauniita puistoja, vanhoja siltoja ja tietenkin saaristomaisemia. Luonnon rauhaan ei tarvitse erikseen hakeutua.

Tukholma pähkinänkuoressa

Kaupunki koostuu useista pienistä saarista, jotka kannattaa ottaa haltuun harrastamalla saarihyppelyä. Tukholma on rakennettu 14 saarelle, joita yhdistää kattava julkisen liikenteen verkosto. Jokaisella saarella (ja kaupunginosalla) on omat kasvonsa. Aivan kaupungin ytimessä ovat historiallinen Stadsholmen (eli Gamla Stan), rento Söder ja kivijalkakauppojen Vasastan. Lisäksi retkiä voi tehdä luonnonkauniiseen Djurgårdeniin, vankilasaari Långholmeniin sekä lukuisille pienille saarille ympäri kaupunkia. Kaikkiaan Tukholman edustalla on vajaa 30 000 saarta.

Miten varautua matkaan

Vaikka Tukholma on lyhyen lento- tai laivamatkan päässä, kannattaa vierailu suunnitella hyvissä ajoin. Hotellissa majoittuminen on ajoittain hintavaa ja ravintolavaraukset on tehtävä ajoissa. Kun pihistelet varaamalla pääsyliput etukäteen netistä, voit panostaa laadukkaisiin ostoksiin. Melkein kaikelle löytyy myös älypuhelinsovellus: taksit ja jopa mukaan otettava latte kannattaa maksaa puhelimella, sillä siitä heruu alennusta.

Tervetuloa siis kotikaupunkiini Tukholmaan, tuohon tuhansien rantojen, skandinaavisen designin ja kanelipullan pääkaupunkiin! Tämä opas on syntynyt yhden naisen rakkaudesta kaupunkiin, joka toivottaa kaikki tervetulleiksi. Toivottavasti saat vinkkieni avulla kokea palan sitä tunnelmaa, josta itse nautin joka päivä. Jopa silloin kuin sataa räntää! Oppaan avulla saatat myös välttää pahimmat turistimokat, sillä Ruotsissakaan ei kaikki mene aina ihan niin kuin Strömsössä.

© Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *