Wienin nopeiten vaihtuva taidekokoelma löytyy Donaukanalilta

Wienin klassisten museoiden ja päätä huimaavan hienojen taidekokoelmien rinnalle kaupunkiin on kehittynyt virkistävä ulkoilmagalleria, jossa teokset vaihtuvat jopa viikoittain.
Tonavan kanavoidun haaran Donaukanalin muurit tarjoavat mahtavat puitteet katutaiteelle.
Vanhin teos katugalleriassa on vuodelta 2010. Tuorein todennäköisesti siltä päivältä, jolloin vierailet paikan päällä!

Wienissä taidegalleriaa pitävä ja street art -kävelyretkien oppaana toimiva Kolja Kramer kertoo, että monet Donaukanalin maalauksista ovat ammattitaiteilijoiden töitä. He saattavat ateljeepäivän jälkeen pistää hupparin päälleen ja lähteä maalaamaan kaduille.

Katutaide ylipäätään on muuttanut ihmisten suhtautumista julkisiin paikkoihin. Hyvä esimerkki on Spittelaun lähijuna- ja metroaseman läheltä lähtevä kävelytie, joka kulkee Donaukanalin ja junaradan välissä. Kramer kertoo, että ennen maalauksia kukaan ei oikein viihtynyt alueella. Se oli harmaa ja synkkä. Nyt radan alla olevissa liiketiloissa toimii jopa perinteinen wieniläinen tanssikoulu.

Omatoimisen tutustumisen Donaukanalin galleriaan voi aloittaa Spittelaun asemalta yhdeksännestä kaupunginosasta. Aseman maamerkkinä on itävaltalaisen arkkitehti Friedensreich Hundertwasserin suunnittelema upea voimalaitos kultaisine kupoleineen ja mosaiikilla pinnoitettuine seinineen. Voimalaitoksen kupeelta kun suuntaa kohti Donaukanalia, pääsee kävely- ja pyöräilytielle, joka seuraa Donaukanalin rantaa aina ensimmäiseen kaupunginosaan, eli vanhan keskustan liepeille asti.

Elävin osa Donaukanalia löytyykin ensimmäisen ja toisen kaupunginosan välistä Schwedenplatzin alueelta. Kävelyretkeä ei siis kannata jättää kesken ennen sitä tai kävele tänne perinteisten nähtävyyksien katselun lomassa! Hiekkarantabaarien, tilataideteosten ja modernin Wien–Bratislava-laivojen terminaalirakennuksen lisäksi kanaalin varrella voi hyvällä säällä bongata ainakin pari-kolme taiteilijaa työssään. Silloin pääsee seuraamaan, miten ulkoilmagallerian työt syntyvät.

Donaukanalilta kannattaa bongailla esimerkiksi SKRIL:n töitä, jotka tunnistaa mustavalkoisesta rytmikkäästä viivasta. Mustavalkoiset eläimet ovat belgialaisen taiteilijan ROA:n käsialaa. PEKS puolestaan käyttää teoksissaan voimakkaita värejä ja työt ovat yksityiskohdiltaan todella tarkkoja.

Katutaiteen tekijöistä valtaosa on miehiä, mutta Wienissä piireihin on raivannut tiensä myös nainen, nimimerkiltään Video Oner. Hän aloitti hengailemalla “poikaporukoissa”, jotta hänet hyväksyttiin mukaan ja hän pääsi oppimaan tekniikoita. Video Onerin voimakkaan värikkäät ja eläinaiheiset työt henkivät fantasiamaailmaa.

Kaikkiaan katutaidetta löytyy Wienistä useita eri kohteista. Donaukanal on niistä yhtenäisin ja helpoiten katseltavissa, muut ovat enemmän hajallaan. Osoitteita voi etsiä esimerkiksi umap.openstreetmap.fr/fi -karttapalvelusta. Opastettuja kävelyretkiä järjestää Prime Tours.

Katutaide Wienissä on vielä jäljessä monista muista Euroopan metropoleista. Paikallisten taiteilijoiden työtä on viime vuosina tuettu laillisilla seinillä, joihin teoksia voi tehdä pelkäämättä seurauksia. Laillisia seiniä on Wienissä tällä hetkellä 19.

Teksti ja kuvat: © Sanna Kuitunen

Vieraileva kirjoittaja

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *