Viinilomalle Lissaboniin

Portugalilaisia viinejä ei tunneta samaan malliin kuin ranskalaisia tai italialaisia – ainakaan vielä! Lissabon on tietysti loistopaikka tutustua portugalilaisiin viineihin. Voisiko parempaa ohjelmaa lomamatkalle ollakaan?

Pikkuisissa paikallisissa ravintoloissa viinivalikoima ei usein ole kovin suuri – eniten niissä menee karahveissa tarjoiltavaa talon viiniä. Sellaisenkin nauttiminen illallisen kera kuuluu ehdottomasti autenttisiin portugalilaisiin viinielämyksiin, aivan kuten kylmän vihreän viinin juominen terassilla helteisenä iltapäivänä. Jos kuitenkin mielit tutustua viineihin perusteellisemmin, Lissabonissa on oivia paikkoja myös siihen.

Jo yhdessä seuraavista paikoista käymällä oppii yhtä ja toista. Kaikissa neljässä ajan vierailtuaan voi kutsua itseänsä jo jonkinlaiseksi asiantuntijaksi! Portugalilaisten viinien ilosanomaa kannattaa tietysti levittää myös kotioloissa – katso, mistä kannattaa ostaa tuliaisviinit.

Venha Vinho

Haluat sitten maistella muutamaa viiniä asiantuntijan johdolla tai käydä vaikkapa Alentejossa viinitilavierailulla, ota yhteys Venha Vinhoon. Sitä pyörittävä viininasiantuntija Francisco räätälöi asiakkailleen matkan tai maistajaiset Venha Vinhon viinibaarissa heidän toiveidensa mukaan.

Venha Vinhossa järjestetään myös viinikursseja. Kurssi kestää 7 tuntia ja sen aikana maistellaan 11 tai 22 eri viiniä asiakkaiden toiveista riippuen.

Kaikki tilaisuudet on sovittava etukäteen, myös viinimaistelu Franciscon baarissa. Moscatel- ja portviinimaistajaisetkin järjestyvät, samoin ateriat!

Osoite: Travessa da Bica Grande 4A
Metro: Baixa-Chiado
www.venhavinho.com

Sala Ogival

Jos haluat maistella viinejä vailla ulkoisia vaikutteita, suuntaa Sala Ogivaliin. Portugalin viinejä promoavan ViniPortugal-järjestön avarassa salissa voi maistella 12 eri viiniä Portugalin eri alueilta ja tutustua maan viinintuotantoon.

Maistelu toimii modernisti: kahdella eurolla ostetaan kortti, ja korttia käyttämällä ”enomaateista” saa viiniä. Kaksi euroa riittää viinistä riippuen kahteen tai neljään maistiaiseen, mutta korttiin voi tietysti ladata lisää viinivaluuttaa. Paikalla on myös henkilökuntaa, joka kertoo innokkaasti viineistä.

Tilaa uudistetaan parhaillaan, mutta Sala Ogivalin on määrä avata ovensa pian uudelleen.

Osoite: Terreiro do Paço
Metro: Terreiro do Paço
Avoinna: Ti-la 11-19
www.viniportugal.pt/en/OgivalRooms

Chafariz do Vinho

Sala Ogivalia unnelmallisemmissa puitteissa paikallisiin viineihin voi tutustua arvostetussa Chafariz do Vinho -enoteekissä. Viinilistalla on viinikirjailija ja -toimittaja João Martinsin tärppejä. Chafariz do Vinhossa pääsee maistelemaan vähemmän tunnettuja viinejä ja iäkkäitä harvinaisuuksiakin. Viiniä voi tilata laseittain.

Viinin seuraksi kannattaa tilata talon petiscoja, eli pikkupurtavaa portugalilaisittain. Ruokalistalla on muun muassa juustoja, kinkkua, ostereita, taateleita pekonin kera, turska-carpacciota ja sinisimpukoita. Jos valinta on vaikeaa, tilaa maistelumenyy viineineen!

Tilan historia liittyy tosin veteen. Chafariz do Vinho on osa Lissabonin akveduktia, se oli yksi sen vedenjakelupisteistä. Chafariz tarkoittaa suihkulähdettä, mutta myös janon taltuttamiseen tarkoitettua lähdettä.

Osoite: Rua da Mãe d'Água
Metro: Avenida
Avoinna: Ti-su 18-02
www.chafarizdovinho.com

Garrafeira Alfaia

Rennosti portugalilaisen viinin maailmaan voi perehtyä sympaattisessa Alfaiassa. Yöelämän sydämessä eli Bairro Altossa sijaitseva pieni viini- ja petisco-baari tarjoilee ainoastaan portugalilaisia viinejä, sekä muita portugalilaisia juomia portviinistä madeiraan ja aguardenteen.

Petisco-valikoima on perinteinen turskaherkkuineen ja makkaroineen. Tilaa ainakin oliiveja, lampaanjuustoa ja alentejolaista maalaisleipää lasillisesi seuraksi. Jos löydät uuden lempiviinisi, voit ostaa pullollisen mukaan.

Pikkuruisesta baarista käsin kelpaa tarkkailla Bairro Alton vilinää ja aloitella iltaa. Sitten voikin joukon jatkeena siirtyä seuraavaan baariin.

Osoite: Rua do Diário de Notícias, 125
Metro: Baixa-Chiado
Avoinna: Ma-pe 14-01, la-su 16-01
garrafeiraalfaia.com

Lue myös:
Lissabonin yöelämä
Lissabonin ravintolat
Ruoka-ajat ja ulkona syöminen
”Hyvää on elämä, parempaa on viini”
Lissabonin viini- ja herkkukaupat

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *