Tyrannosaurus rex valloittaa Euroopan

Dinosauruksia ammatikseen metsästävä Craig Pfister teki vuonna 2010 USA:n Montanassa ainutlaatuisen löydön:  se oli yksi maailman parhaiten säilyneistä Tyrannosaurus rexin luurangoista. Ylipäätään vain noin 50 T-rexin luurankoa on koskaan löydetty.

Yli 65 miljoonaa vuotta vanhan luurangon osti tanskalainen liikemies, Niels Nielsen. T-rex sai nimen Tristan Otto Nielsenin ja hänen liikekumppaninsa lasten mukaan. Kaksitoista metriä pitkä ja neljä metriä korkea fossiili on nyt lainassa Berliinin luonnontieteellisessä museossa, Museum für Naturkundessa.

Tristan-näyttely avautui vuoden 2015 lopussa ja jatkuu ainakin kolme vuotta. Tristan on ensimmäinen aito Tyrannosaurus rex, joka on ollut näytteillä koko Euroopassa.

Berliinin luonnontieteellinen museo on jo ennestäänkin dino-fanien ehdoton matkakohde, sillä sen tärkein vetonaula on maailman suurin koottu dinosauruksen luuranko, pitkäkaulainen brachiosaurus. Tristan on saanut oman esittelytilansa erillään suuren “Sauriesaalin” dinosauruksista, sillä ne edustavat noin 150 miljoonaa vuotta sitten ollutta jura-aikakautta, kun taas Tyrannosaurus rex eli liitukaudella.

Kallo, jonka kaikki hampaat ovat tallessa, painaa noin 180 kiloa. Koottuun luurankoon onkin liitetty kevyt, 3D-printattu kopio. Aitoa, valtavaa päätä pääsee tutkimaan lähietäisyydeltä viereisessä vitriinissä. Suurin osa selkärangasta, kylkiluista ja raajojen pitkistä luista on säilynyt, mutta osia hännästä, jaloista ja etujaloista puuttuu. Tristanin luuranko koostuu 300 erillisestä osasta, joista 130 on jäljennöksiä.

Tutkijat päivittävät näyttelyä

Harvinaiseen Tyrannosaurus rexiin perehtyy Berliinissä yleisön lisäksi myös 70 hengen tutkijaryhmä. Näyttelyn luvataan päivittyvän aina uuden tiedon myötä. Tutkijoiden toive on mm. havaita Tristanin kuolinsyy ja saada lisää tietoa Tyrannosaurus rexin elinympäristöstä, sairauksista ja liikkumaradoista. Näyttelyn ja löytöjen perusteella julkaistaan myöhemmin yli 200-sivuinen kovakantinen kuva- ja tekstikirja.

Jos Tristan on Berliinin-matkan kohokohta, kannattaa suosittuun näyttelyyn varata sisäänpääsylippu  museon kotisivulta jo etukäteen. Sieltä löytyy myös tietoa dinosauruksiin liittyvistä luennoista, opastuksista ja workshopeista.

Luonnonhistoriallinen museo esittelee hirmuliskojen lisäksi aurinkokuntaa, mineraaleja sekä evoluutiota. Mielenkiintoista äimisteltävää on myös 276 000 lasipurkillista tutkimuksia varten säilöttyjä kaloja ja muita nuljakkeita.

Missä: Museum für Naturkunde, Invalidenstraße 43, Mitte. U6: Naturkundemuseum, M5, M8, M10: Naturkundemuseum. Ti-pe 9.30-18, la-su 10-18. Nettisivu

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Unninenni 10.03.2019 20:43

Käytiin katsomassa Tristan vasta. Oli kyllä vaikuttava. Suosittelen.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 14.03.2019 15:04

Kiva kuulla, että vaikutti! Nuo dinosaurukset ovat mielestäni ehdottomasti Berliinin makeimpia nähtävyyksiä!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *