Tutustu Tripsteriin: Soile Vauhkonen ja kotoisa Tukholma

Pääkuva: Soile Vauhkonen Tukholmassa. Kuva © M.H.

Tutustu Tripsteriin -sarjassa tekijämme paljastavat kasvonsa ja kohteensa. Tripsteri on täynnä loistavia tyyppejä, jotka asuvat ympäri maailman. Tutustutaan!
Soile Vauhkonen on ekonomi, hankinnan ammattilainen, yrittäjä, valokuvaaja ja armoton herkuttelija. Tripsterin Tukholma-asiantuntija on kotoisin Helsingistä ja haaveilee asuvansa joskus Singaporessa.

Lontoon kautta Tukholmaan

Oli elokuu 2012. Vedin matkalaukun vetoketjun kiinni, kengät jalkaan ja lähdin lentokentälle. Vatsassa oli perhosia, sillä ensimmäistä kertaa elämässäni lähdin tositarkoituksella. Olin haaveillut lähdöstä ja muutosta ulkomaille monta kertaa, mutta en ollut koskaan ajatellut tekeväni sitä yksin. Jätin taakseni kaiken turvallisen, mitä minulla oli: työn, tuttavat ja tavarat. Ehkä tulisin pian maitojunalla takaisin, mutta ei se mitään. ”Sitten joskus” oli edessäni nyt ja siihen oli tartuttava.

Kahdeksan vuotta lähdön jälkeen olen juuri siellä missä pitääkin. Tukholma ei ollut ensimmäinen kohteeni, ei edes unelmani, mutta tänne sydämeni lopulta asettui. Tämä tuntuu kodilta, varmaankin koko loppuelämäni. Minulla on täällä perhe ja ystäviä, ja onpa hallussani jopa ruotsalainen passi. Vuosien harjoittelun jälkeen puhun sujuvaa riikinruotsia – ainakin suomalaisen korvaan. Kun olen poissa, kaipaan takaisin.

Muutimme ruotsalaisen mieheni kanssa Lontoosta Tukholmaan, kun tulin raskaaksi. Lapsen synnyttäminen Tukholmassa oli kaikin puolin houkuttelevampaa. Täällä on hyvät sairaalat ja pitkät isyyslomat (6+6+6). Kuusi vuotta myöhemmin olemme vieläkin täällä. Minä sain kansalaisuuden ”ilmoittamalla” – ei siis tarvinnut edes anoa – ja lapselleni tarjotaan suomen tunteja koulussa, koska suomi on virallinen vähemmistökieli. Täällä on kaikin puolin helppoa ja kotoisaa.

Miksi Tukholma? Jos ollaan rehellisiä, Tukholma on tarpeeksi suuri mutta tarpeeksi lähellä rakasta koti-Suomea. Tukholma on kansainvälinen metropoli, jossa suomalaiset kuuluvat katukuvaan – onhan meitä ruotsinsuomalaisia täällä yli puoli miljoonaa. Perhe ja ystävät ovat vain lyhyen lentomatkan päässä. Saan myös olla lähellä merta. Saaristo on osa Tukholman identiteettiä.

Tukholmassa saan olla lähellä merta. Kuvaaja Soile Vauhkonen-2
Tukholmassa saan olla lähellä merta. Kuva: Soile Vauhkonen

Ajatuksia ruotsalaisuudesta

Tukholmassa viehättää sen pitkä historia, kansainvälinen tunnelma ja huoleton asenne. Ruotsi ei ole mikään suuri maa suhteessa muuhun maailmaan, mutta ruotsalaisilla on hyvä itsetunto eikä mitään anteeksipyydettävää. Täällä saa olla kuka haluaa ja se on kaikille ok. Tai ainakin minusta tuntuu siltä, kun en hyvästä kielitaidosta huolimatta osaa lukea rivien välistä. Saan olla ihanan tietämätön monissa tilanteissa.

Toki ruotsalaisia ja erityisesti tukholmalaisia kiinnostavat maailman asiat. Ilmastonmuutos, pakolaistilanne ja koronavirus huolestuttavat. Poliittiset puolueet ovat, uskokaa tai älkää, aggressiivisempia kuin Suomessa, ja paljon täälläkin heitellään lokaa puolin ja toisin. Kansakunta on jakautunut liberaaleihin ja konservatiiveihin. Mutta missä päin maailmaa niin ei nykyään olisi?

Puhetapa Ruotsissa on hyvin erilainen kuin Suomessa, ja sitä on mielenkiintoista seurata. Asioita kierrellään kuin kissa kuumaa puuroa ja kaikkeen haetaan konsensusta. Jopa yhteisymmärryksen jälkeen päätökset saatetaan tuoda takaisin pöydälle, kun joltakulta pokka pettää. Tämä on turhauttavaa, mutta samalla hassua. Suomalaisena erotun joukosta puhumalla hyvin suoraan, vaikkakin aina ystävällisesti. Jos sanon jotain sopimatonta, se pistetään ulkomaalaisuuteni piikkiin ja unohdetaan. Ruotsissa ei ole tapana kantaa kaunaa.

Tripsteri haastoi minut

Olen kirjoittanut Tripsteri-sivuston ja DayTripster-sovelluksen Tukholman ja Singaporen oppaat sekä valokuvannut Lontoo-, Lissabon– ja Kööpenhamina-kirjoihin. Vastaan Tripsterin taloudesta, sopimuksista ja rekisteröinneistä eli kaikesta jännittävästä paperityöstä ja Exceleiden pyörityksestä. Olen ehkä päällisin puolin hieman jäykkä, mutta sisällä sykkii luova sydän.

Lähdin Tripsteriin mukaan noin vuosi perustamisen jälkeen. Se oli minulle kova paikka, sillä olin ainut tekijöistä, jolla ei ollut kokemusta ammattikirjoittamisesta. Olin kirjoittanut englanninkielistä viiniblogia kieli poskessa, mutta se oli kaukana niistä taidoista, joita Tripsteriin tarvittiin. En tiedä, olenko koskaan paljastanut tätä kollegoilleni, mutta sain ylioppilaskirjoituksissa äidinkielestä A:n. Halusin kuitenkin kirjoittaa, joten maksoin ensimmäiset kaksi vuotta oikolukijalle, joka tarkasti tekstini ja samalla opetti minua kieliopissa. Se investointi kannatti!

Tripsterit Barcelonassa
Tripsterit Tuulia ja Soile Barcelonassa! © Paula Kultanen Ribas

Ostin ensimmäisenä Tripsteri-vuonna myös ensimmäisen järjestelmäkamerani ja opettelin valokuvaamaan. Sain paljon apua Tripsteri-kollegaltani Tuulialta, joka on ammattikuvaaja. Nyt olen kuvannut sekä Lontoo-oppaan että Lissabon-oppaan kannet ja suuren osan myös Kööpenhamina-kirjan kuvista. Kamera kulkee mukanani kaikkialle, perheeni mielestä vähän liiankin moneen paikkaan. Ruoka-annoksiin ei saa koskea ennen kuin olen saanut niistä kunnon kuvat! Käyn kuvauskävelyillä itsekseni aina, kun haluan rentoutua. Unohdan kaiken muun, kun keskityn kuvaamiseen.

Rakastan sekä kirjoittamista että kuvaamista, koska voin luoda silloin jotain konkreettista, sellaista, joka tuottaa iloa muille. Voin antaa itsestäni paloja, joita on vaikea artikuloida yksittäisessä hetkessä. Nyt, kun matkustaminen on katkolla, saan suurta iloa ottamistani matkakuvista. Niistä tulee melkein yhtä hyvä olo kuin itse matkasta.

Lissanbon kirjaa kuvaamassa. Kuvaaja Soile Vauhkonen
Lissanbon-kirjaa kuvaamassa. Kuva: Soile Vauhkonen

Kuka siis on Soile?

Näen itseni ihmisenä, joka lähti vähän rikkinäisenä matkalle, mutta löysi tien päällä oman juttunsa. Tapasin sielunkumppanin, joka antoi suuren annoksen rohkeutta, ja löysin Tripsterit, jotka pakkasivat eväät luovan nälkäni ruokkimiseen.

Muiden odotukset kummittelivat pitkään, mutta päästin niistä irti ja kykenin valitsemaan oman tieni. Ymmärsin, että ihmiset tarkoittavat hyvää, ja useimmiten ns. mielipiteet olivat vain omassa päässäni. Virheitä saa ja pitää tehdä, eikä niitä kannata harmitella jälkikäteen. Vaikka maailma joskus jännittää ja pelottaa, suhtaudun tulevaisuuteen aina positiivisesti.

Vaikka lähdin matkaan hieman rikkinäisenä, maailmalta löytyi se oma juttu. Kuvaaja Mia Elg
“Vaikka lähdin matkaan hieman rikkinäisenä, maailmalta löytyi se oma juttu”. Kuva: Mia Elg

Tutustu Soilen oppaisiin

DayTripster App Tukholma

Sovellus on paras reissukaverisi Tukholmaan. Mielenkiintoisia kierroksia, vegaanivinkkejä, historiaa ja nykypäivää. Testaa esimerkiksi Södermalmin vintage-kierros, rikosretki Tukholma Noir ja Valokuvaajan Tukholma.

DayTripster App Singapore

Upean Singaporen salaisuudet aukeavat tämän sovelluksen avustuksella. DayTripster johdattaa parhaille näköalapaikoille, erikoisimmille drinkeille ja tietenkin Aasian maukkaimpiin herkkukeitaisiin.

Lataa ilmaiseksi

Tukholman verkko-opas

Tripsteri Tukholma esittelee Ruotsin viehättävän pääkaupungin parhaat puolet ja käytännön vinkit. Löydät hienoimmat nähtävyydet ja erityisen hyvän hotellikattauksen.

Kuuntele Soilen Tukholma-podcast

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *