Tripsterin suosikit – Helsingin paras ravintola x 20

Helsingissä on päivä päivältä enemmän ihania ravintoloita, joissa korostuvat tuoreet sesongin mukaiset lähiainekset, terveellisyys ja maukkaus. Runsaasta vegaanisesta valikoimasta Helsinki on saanut tunnustusta kansainvälisesti ja maailman makujakin on saatavilla ihastuttavan laajasti. Tässä Tripsterin vinkit omiin lemppariravintoloihimme.

Parhaat lähiruokaravintolat

Kitchen & Bar by Maannos

Kitchen & Bar by Maannos © Tuulia Kolehmainen
Kitchen & Bar by Maannos © Tuulia Kolehmainen

Maannos on Helsingin parhaita lähiruokaravintoloita monestakin syystä. Maut ovat herkullisen puhtaita ja maanläheisiä, ja raaka-aineina hyödynnetään kaikkia oman maamme antimia, myös villiyrttejä ja harvemmin käytettyjä juureksia. Lounaalla on aina tarjolla kala-, liha- ja vegaaninen vaihtoehto ja kaikki annokset saa pyynnöstä gluteenittomana ja maidottomana. Ravintolan oma leipä on herkkua, myös gluteeniton leipä.

Iltaisin Maannokseen saavutaan pienille suomalaistapaksille ja lasilliselle – juomalista on keskittynyt suomalaisiin pienpanimo-oluisiin ja eurooppalaisten pientilojen viineihin. Baarin puolelta saa syötävää sulkemisaikaan asti!

Tässäpä verraton, moderni ja Tripsterin makunystyröitä miellyttävä lähiruokaravintola!

Osoite: Telakkakatu 5. www.maannos.fi

Varaa pöytä

Nolla

Nolla
Nolla © Nolla

Liisankadulla aloittanut ja heinäkuun 2019 lopulla Punavuoreen muuttanut Nolla on kaivattu lisä Helsingin ravintolamaailmaan. Sopuhintaista finediningia kestävällä ajatuksella. Tripsteri tykkää!

Ravintolan nimi tulee siitä, että ravintolan hävikki on nolla. Nollan kokit ovat jännä sekoitus Kataloniaa, Portugalia ja Serbiaa, mutta suurin osa ravintolan raaka-aineista tulee sen sijaan mahdollisimman läheltä. Kala on todella tuoretta ja ravintola käyttää laajasti muitakin kuin niitä kaikkein tyypillisimpiä kaloja, nauta tulee lähiluomutiloilta ja keittiömestarit osaavat jopa kertoa minkä nimisiltä lehmiltä ja kasvispuolella hyödynnetään suomalaisia juureksia, yrttejä ja marjoja.

Vegaaneille, gluteenittomille ja maidottomille on aina saatavilla oma menu, ilmoita erityisruokavaliosta pöytävarausta tehdessä.

Osoite: Fredrikinkatu 22, www.restaurantnolla.com

Varaa pöytä

Gohan Wine Bar

Gohan Wine Bar © Andrew Taylor
Gohan Wine Bar © Andrew Taylor

Torikortteleiden pirteä ja pikkuinen Gohan on yhdistelmä japanilaista sakebaaria ja herkullista suomalaisiin ainesosiin pohjaavaa finedining-ravintolaa – jolla on lisäksi ilahduttava alkuviinivalikoima!

Fat Ramen -ravintolan omistajina ravintoloitsijat ovat ottaneet japanilaisvaikutteiden lisäksi upeasti haltuun suomalaisen lähiruuan parhaat perinnemaut: sesongin kalat, juurekset ja saaristolaisleivän. Pienessä ravintolassa tunnelma on tiivis ja iloinen ja palvelu ystävällistä ja asiantuntevaa.

Osoite: Sofiankatu 3. gohan.fi

Varaa pöytä

Parhaat lounaspaikat

Green Hippo Café

Green Hippo Café
Green Hippo Café © Green Hippo Café

Punavuoren trendiväki ja läppärityöläiset ovat löytäneet Green Hippon olohuoneekseen, eikä ihme: Fredantorilla sijaitseva kuppila on mainio paikka tulla kahville, kookospallolle ja smoothille, terveyslounaalle tai viinille – yksin, kaverin tai treffiseuran kera.

Suosituimmat annokset ovat avokadopasta (saatavana myös vegaanisena ja gluteenittomana) ja mustan riisin kanssa tarjoiltava kanabowl. Myös mainioita aamiaisia ja sunnuntaibrunssia.

Osoite: Punavuorenkatu 2. www.greenhippocafe.rocks

Varaa pöytä

Qulma

Qulma © Rieko Nomura
Qulma © Rieko Nomura

Qulma kokoaa Krunikan lounastajat simppelin konseptin ääreen: salaattia, perunaa ja soppaa. Uuniperunat ja erityisesti keitot lisukkeineen ovat herkullisia. Liki kaikki on gluteenitonta, ja tarjolla on aina myös jokin vegaaninen soppa. Myös aamiaista.

Qulman isäntä, kokki-muusikko-taiteilija Marc Aulén, on keittojen kunkku: hän on kirjoittanut Sopat!-opuksen sekä perustanut aikoinaan ensimmäisen Soppakeittiön Hakaniemen halliin. Aulénin filosofia on anniskella omaa lempiruokaansa, musiikkiansa ja tunnelmaansa – ja se toimii loistavasti!

Osoite: Mariankatu 13. qulma.fi

Parhaat illallispaikat

Baskeri & Basso

Baskeri & Basso
Baskeri & Basso © Baskeri & Basso

Tv-kokit Nicolas ”Baskeri” Thieulon ja Kalle ”Basso” Kiukainen perustivat ravintolan Fazerin vanhaan makeistehtaaseen. 1800-luvun rakennus huokuu etelämaista tunnelmaa eikä tilaa ole ylivalaistu, vaan ruokailu tapahtuu pääasiallisesti kynttilänvalossa.

Ruoka on sekin ranskalais-välimerellistä: pieniä jatettavia annoksia, risottoa, juustoja, ilmakuivattua kinkkua, suussasulavia liha- ja kala-annoksia vihannespedillä. Ja ne viinit! Tietysti samoja luonnonmukaisia viinejä kuin alakerran loistavan viinibaarin Bas Basin viinibaarin puolellakin! Muista pöytävaraus ja etukäteisilmoitus erikoisruokavaliosta.

Osoite: Tehtaankatu 27–29. basbas.fi

Varaa pöytä

Harju8

Harju8 © Tuulia Kolehmainen

Ihanan Vihreän Holvin tilalle vuonna 2018 avattu Harju 8 on Kallion viihtyisimpiä wine & dine -paikkoja ja loistava paikka aloittaa iltaa lämminhenkisessä tunnelmassa.

Annokset nojaavat suomalaiseen lohturuokaan, mutta toteutus on modernimpi: kokeile esimerkiksi herkullisia vegaanisia kaalikääryleitä tai lehtikaalipestopastaa, jonka saa myös gluteenittomana. Ulkomaalaisille seuralaisille eksoottisin jälkkäri on mämmijätski.

Juomapuolelta löytyy alkuviinejä ja tietysti pienpanimo-oluita. Kansankuppilaksi paikan tekee se, ettei pöytävarauksia oteta vastaan. Myös lounasta.

Osoite: Harjutori 8. harju8.fi

Yes Yes Yes

Yes Yes Yes © Yes Yes Yes
Yes Yes Yes © Yes Yes Yes

Richard McCormickin, Ville Relanderin ja Alex Niemisen porukka on osunut ajan hermoon tämän valokuvauksellisen ihanan hip-ravintolan kanssa. Ruokalista on kiehtova ja kaikkea tekee mieli maistaa – ja kaikki sattuu olemaan vegetaarista tai vegaanista. Myös paljon gluteenitonta.

Annokset kannattaa jakaa, jotta pääsee testaamaan useaa makuelämystä ja muutoinkin sulautumaan yhteisölliseen tilaan. Avokeittiön marmorisella baaritiskillä kokkien tohinaa ja tandooriuunia unohtuu helposti seuraamaan. Paikan harmillinen puoli on se, että annokset ovat melko pieniä, joten niitä tilaa monta ja loppulasku saattaa yllättää. Paras puoli on paitsi hauska sisustus myös se, että kaikki valmistetaan itse alusta saakka tofua ja kastikkeita myöten.

Pöytävaraus kannattaa, sillä vaikka paikka on iso, se on erittäin suosittu. Musiikki raikaa eloisasti Iso-Roballe, ja tarjoilijat ovat tuttavallisia.

Osoite: Iso Roobertinkatu 1. www.yesyesyes.fi

Varaa pöytä

Bastion Bistro

Bastion Bistro © Tuulia Kolehmainen
Bastion Bistro © Tuulia Kolehmainen

Jos puntaroit sopivaa ravintolaa Helsingin illassa, ei lauttamatka Suomenlinnaan ole laisinkaan hullumpi vaihtoehto. Seuraa kylttiä venäläisen kauppiaskorttelin kulmalta lähellä lauttarantaa ja löydät Bastion Bistron kesällä terassin kera.

Bastion on raikas ja mielenkiintoinen ravintola, jonka bravuureita ovat persoonalliset pizzat, burgerit ja paikan päällä savustetut katkaravut Jaloviina-kastikkeella. Myös vegaanisia burgereita ja härkispizzaa sekä mehevä gluteeniton pizzapohjavaihtoehto. Jälkiruuaksi esimerkiksi pientilajuustoja tai vegaanista marenkia. Paikka käyttää vain MSC-sertifikoituja mereneläviä.

Bastion sijaitsee vuonna 1892 rakennetussa jalkaväen komppanian kasarmissa, joka vuosina 1918–1919 toimi myös Suomenlinnan sotavankileirin naisvankilana. Vuodesta 1926 eteenpäin se oli upseerikerhon tilana. Helsingin pommitukset ja tulipalo moukaroivat rakennusta, jota on sittemmin peruskorjattu paljon. Korjaustöissä on kuitenkin pyritty säilyttämään omaleimainen alkuperäistunnelma.

Ravintolan sisustus on metka – huomaa esimerkiksi katosta roikkuvat viinipullolamput. Yksi pulloista muuten on vuoden 1964 portviinipullo. Sen nauttivat presidentit Niinistö & Putin Suomen presidentin asunnolla Kultarannassa!

Osoite: Suomenlinna C 8. bastionbistro.fi

Varaa pöytä

Sushibar & Wine

Sushibar & Wine
Sushibar & Wine © Sushibar & Wine

Vaikka sushi sopii oluen ja vihreän teen kanssa nautittavaksi, on tämä ketju oivaltanut myös jotakin sushin ja viinin yhdistelmästä. Sushit ovat kauniita ja viinit Viinitien maahantuomia pientilaharvinaisuuksia, joita ei Alkosta löydä. Erikoisuuksina riisipaperitaskut ja poke bowlit.

Lisäksi Sushibareissa panostetaan skandinaaviseen muotoiluun, jota korostavat kiintoisat taidenäyttelyt. Kumppaneina toimivat suomalaisen muotoilun isot nimet Marimekko ja Artek.

Kala pyritään hankkimaan eettisesti, ja kotisivuilla kerrotaan käytettyjen kalalajien taustat.

Osoite: Uudenmaankatu 15, Fredrikinkatu 42, Töölönkatu 51, Kaivokatu 8. www.sushibar.fi

Parhaat kasvisravintolat

Silvoplee

Silvoplee
Silvoplee © Silvoplee

Näyttelijä Satu Silvon perustama Silvoplee oli Kallion ensimmäisiä vegeravintoloita. Laajasta buffetista löytyy herkullista ja terveellistä ruokaa sen 30:tä sorttia, puolet näistä viljatonta ja vegaanista raakaruokaa ja luomua. Lämpimät kasvisruoat ovat erittäin maistuvia nekin. Kun koko komeus on lapattu lautaselle, se punnitaan kassalla ja maksetaan painon mukaan. Myös huokeita keittolounaita.

Siistiin ja tilavaan ruokalaan on helppo tulla lastenkin kanssa. Hätkähdyttävän tunnelmalliseksi tai romanttiseksi ei paikkaa voi kutsua, mutta ruoka on hyvää, ja koska proteiinissa ei ole säästelty, yllättävän täyttävää!

Romanttisempi puoli sen sijaan on Silvopleen herkkukahvila. Lähes kaikki kahvilan tuotteista valmistetaan paikan päällä luomuainesosista: suussasulavia raakakakkuja, smoothieita, raakasuklaapaloja, suolaisia piiraita, aamiaisgranolaa ja kesällä myös vegaanista jäätelöä. Juomapuolella esimerkiksi luomumehuja ja -virvoitusjuomia sekä ”voimakahvia” ja ”immuuniteetä” kasvimaidoilla tai ilman.

Osoite: Toinen linja 7. www.silvoplee.fi

OmNam

OmNam © OmNam

Joogastudion ohessa sisäpihalla sijaitseva täysin vegaaninen hyvän olon ravintola tarjoaa maistuvaa lounasta, illallista, kahvia ja luomuleivonnaisia. Salaatit ovat erityisen herkullisia, samoin keitot, leipä ja herkullinen siemenlevite. Gluteenittomiakaan ei ole unohdettu!

Tunnelma on harmoninen, ja lounasruuhkan aikaan saattaa yhteisessä pöydässä tapahtua jopa keskustelua tuntemattomien kanssa.

Ruoka ja juomat, myös alkoholi, ovat luomua ja painottuvat sesonkeihin. Tasokkaan vegaanisen finedining-iltamenun voi tilata kuhunkin annokseen valittujen viinien tai holittomien juomien kera.

Osoite: Annankatu 29 B. omnam.fi

Varaa pöytä

Cargo Coffee + Vegetarian Food

Cargo Coffee + Vegetarian Food © Tuulia Kolehmainen
Cargo Coffee + Vegetarian Food © Tuulia Kolehmainen

Kekseliään telakkaympäristöön istuvan konttiteemaisen lounasravintolan annokset ovat moderneja, tervehenkisiä ja maukkaita. Suositus vegaaniselle risotolle ja lounaskeitoille tuunauksineen. Myös aamiaista, drinkkejä, vegaanisia pannukakkuja (viikonloppuisin) ja torstaiartisteja!

Sisustus on niukkaa mutta kiinnostavaa. Paikka on lastenvaunuystävällinen – ja tarjolla on Stokke-syöttötuoleja. Koe samalla kevyen liikenteen väylä Baana: Baanaa pitkin Kiasman nurkalta voi kävellä tai pyöräillä eteläpäähän aivan Cargon kulmille. Katolla on kiva terassi, jolla voi kesäisin nauttia jälkkärikaurakahvit.

Osoite: Ruoholahdenranta 8. www.cargohelsinki.fi

Parhaat tapakset

Bar Con

Bar Con
Bar Con © Tuulia Kolehmainen

Kampin keskuksen ravintola on sijainniltaan helppo, mutta jos kauppakeskustunnelma ei viehätä, suuntaa Kallioon. Flemarin baarin sisustus on lumoavan ihana: sohvilta ei haluaisi nousta ollenkaan. Entä ruoka- ja juomapuoli? Täällä pääsee herkuttelemaan todennäköisesti Helsingin parhaalla pulpolla (eli mustekalalla)! Chilillä maustetut katkaravut ovat suussa sulavia. Patatas bravas, pimientos de padrón ja tortilla de patatas löytyvät listalta tietysti, eivätkä petä. Viisaasti loihditulta listalta ei makua – eli suolaa ja rasvaa, gracias a dios! – puutu.

Bar Cónin chef on kotoisin Espanjan kovatasoisimpien kokkien alueelta, Baskimaalta ja hän on myös työskennellyt Barcelonan suurkaupunkitrendien pyörteissä, minkä voi huomata katalonialaisissa tapaksissa – ja tyylissä.

Ruoka on aidon espanjalaisen makuista, vaikka hinnat ovatkin kotimaiset. Vermuttilista on hämmästyttävän laaja: punaisia ja valkoisia vermutteja löytyy useampia eri puolilta Espanjaa, muun muassa Kataloniasta ja Baskimaalta. Noin 18 % vahvuinen vermutti on Euroopan seuraava uusi hittijuoma pienpanimo-oluen ja alkuviinin jälkeen. Erinomainen olohuone tapasten ja vermuttien ystävälle!

Osoite: Fleminginkatu 10. www.bar-con.fi

Varaa pöytä

Parhaat aasialaiset

Ravintola Kabuki

Yksi kaupungin vanhimmista japanilaisista ravintoloista on tunnettu myös julkkisrokkareiden kantapaikkana.

Kätevät menut tutustuttavat monenlaisiin makuihin, kuten herkulliseen tuoreeseen tofuun, leivitettyyn tempuraan, napsakoihin nuudeleihin ja donburi-kulhoannoksiin. Hyvä vaihtoehto on tilata Teishoku-ateriakokonaisuus, jonka voi valita usealla eri sisällöllä, myös vegenä.

Autenttista tunnelmaa tuo tatami, jolla istutaan matalien pöytien ääressä. Myös korkeita pöytiä. Paikka on mukavan intiimi.

Kabuki on tunnettu rockhistoriastaan. Ravintolan perusti japanilaissyntyisen kokin Yoshiaki ”Aki” Takayaman vaimo Pirjo Takayama. Vuonna 1972 Suomeen Rolling Stones -konserttireissun varrella saapunut Aki toimi keittiömestarina ja ystävystyi laajan julkkiskerman kanssa. Kabukin vakioasiakkaita olivat esimerkiksi Renny Harlin, Kimi Räikkönen ja yhtye HIM, joka kokoontui aina paikkaan uudenvuoden perinnekeikkansa jälkeen.

Osoite: Lapinlahdenkatu 12. www.kabuki.fi

Momotoko

Momotoko
Momotoko © Momotoko

Viileän päivän pelastaja on kupponen höyryävää nuudelisoppaa. Momotokon söpössä katukeittiössä loihditaan niin tukevaliemisiä tonkotsu- ja tantanmenraameneita kuin keveämpiä vegeversioita melko aitoon japanilaiseen tyyliin.

Testaa vegaanisia baoja, Suomessa harvinaista mustekala-takoyakia, kimchiä ja kookosjäätelöä. Myös sakea, viiniä ja olutta.

Osoite: Yliopistonkatu 5. www.momotoko.com

Twisted Street Kitchen

Pikkuisen ja ahtaan paikan soisi olevan auki pitempäänkin kuin klo 11–14.30.

Ruuat ovat raikkaita, useimmiten kielen täysin vieviä aasiafuusiomakuja, kuten curryja ja kauniita salaatteja. Aina jokin vegaaninen vaihtoehto. Koiraystävällinen ja viihtyisä lounasravintola katuruokahengessä.

Osoite: Fredrikinkatu 58. twistedhelsinki.fi

© Paula Kultanen Ribas ja Siru Valleala

Lataa ilmainen Helsinki-opas

Tripsteri App Helsinki

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *