Tokio haastaa kasvissyöjän

Tokiossa vegeilijä joutuu mielenkiintoisiin haasteisiin. Olen itse kasvissyöjä ja tottunut epäilemään kaikkea. Viime aikoina kasvissyönti on Japanissa hieman yleistynyt, mutta yhä koko kasvissyönnin käsite on useimmille epäselvä, puhumattakaan vegaaniudesta. Toisaalta vegaanius on yhtä helppoa / vaikeaa, sillä maitotuotteita käytetään joka tapauksessa Japanissa harvoin.

Japani on kulinarismin maa, ja ruoka on hengen asia. Julkkisten on vaikea olla vegetaristeja tai vegaaneja, sillä heidän ns. velvollisuuksiinsa kuuluu osallistua tv-ruokavisailuihin maistelemaan kaikenlaista. Kokit eivät suostu tekemään annoksiaan ilman lihaisia ainesosia, sillä silloin juuri oikea maku kärsisi.

Vegeilyä vaikeuttavat kalahiutaleet ja kalaliemi, dashi, joita mielellään lisätään vaikkapa tavallisen tomaattipastan joukkoon tai tofun ylle. Toinen ongelma-alue on yllättävänkin rakastettu liha, jota tuikataan arvaamattomiin paikkoihin, kuten kinkunmurua sämpylätaikinaan tai guriin saradaan (green salad).

Vegetaristin kannattaa varoa jopa tokiolaisten Starbucksien ”pinaatti-juustotortillaa” – sen sisältä voi löytää kinkunpaloja, joita ei laisinkaan mainita esittelyselosteessa.

Periaatteessa Japani on kasvissyöjän keidas: maassa on mahtava määrä ihania tofuja ja soijapavusta tehtyä misoa, tuoreita kasviksia käytetään runsaasti, maitotuotteita vähän. Sesongit tarjoavat runsaan määrän sieniä, kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Kasvissushia on joka puolella. Riisikipollinen eli japanilainen leipäannos on turvallista.

Ruoka on sinänsä hyvin terveellistä ja keveää. Japanilaisille kasvissyönti taas ei liity terveellisyyteen – siitä puuttuvat tärkeät osa-alueet liha ja kala. Tavallisissa ravintoloissa ei ole huomioitu kasvissyöjiä käytännössä koskaan, muutamaa burger- ja raamenpaikkaa lukuun ottamatta. Usein vegeilijä vaeltaa nälkäisenä pitkin tuoksuvia katuja.

Helpoimmalla pääsee muutamalla tavalla. Voi ostaa kaupoista vain tuoreita tuotteita, kokata niistä ruokaa itse tai syödä raakana. Kova, paistettu kaupan tofu on hyvää sellaisenaan, kylmänä soijakastikkeen kera. Voi höllentää periaatteitaan ja toivoa parasta kalaliemien ja muiden yllätysten suhteen. Voi opetella tärkeimmän vegesanaston japaniksi ja yrittää tulla ymmärretyksi ravintoloissa.

Tai voi aterioida tokiolaisissa kasvisravintoloissa, joita onneksi on lukuisia. Eräs laktovegetaristille turvallinen kohde on myös intialainen ruoka, jota ei – toisin kuin thaimaalaista – mausteta kalaisasti. Intialaisista löytyy usein myös jokin vegaaninen vaihtoehto.

Intialaisia ravintoloita

Siddique Shinjuku Nishiguchi Ekimae

Herkullista ja edullista, Siddique-ketjulla myös muita toimipaikkoja.
7-10-20 Nishishinjuku

Priya Indian Restaurant

Monien mielestä paras. Maailman paras. Loistava palvelu.
Hongoku Bldg. 3. krs., 5-2-25 Hiro

priyajapan.tripod.com

Samrat

Helppo, halpa ja suosittu ketju, jolla useita pisteitä. Osa paikoista toimii automaattiperiaatteella. Hyvä lounastarjoussetti ja illallisaikaan muhkeat naanit. Katso sijainnit nettisivulta.

www.samrat.co.jp

Kasvisravintoloita

Eat More Greens

Valoisa paikka tuo mieleen New Yorkin Lower East Siden ja tarjoilee taco-raisua soijaversiona. Annoksissa on selkeästi esillä tieto, onko niissä maitoa, soijaa, vehnää ja niin edelleen. Vegaanisia kakkuja.
2-2-5 Azabu-Juban

www.eatmoregreens.jp

Deva Deva Café

Kichijojin vierailulla kannattaa käväistä tässä boheemissa kasviskuppilassa hotkaisemassa Yogi Burger tai lautasellinen kauden currya. Vegaaneille paljon vaihtoehtoja jälkkäreitä myöten, myös soija- ja hasselpähkinälattea.
Kichijo Bldg 2F, 2-14-7 Kichijoji Honcho

www.devadevacafe.com

Pure Café

Aoyaman ytimessä sijaitsee tervehenkistä apetta tarjoileva kodikas Pure Café, jonka menu on miltei kokonaan vegaaninen. Aamiaisella on ihania bageleita vegaanijuustolla, keittoa ja banaanikakkua tofukermalla. Myös vegaanista juustokakkua ja soijalattea. Päivällisaikaan kauden kasviksia ja burgereita.
5-5-21 Minami-Aoyama

pure-cafe.com

Mominoki House

Hipahtavan tunnelmallinen ravintola, josta saa terveellisiä luomuannoksia vegaanisina. Muun muassa tempe-pihviä, misorisottoa ja paistettua tofua. Kyseessä ei ole kasvisravintola, vaan listalla on myös luomulihaa, kuten peuraa. Luomuviiniä. Sijaitsee Harajukussa.
2 Chome-18-5 Jingumae

www.mominoki-house.net

Chien-Fu Roppongi

Taiwanilainen ravintola Roppongilla on yksi uusimmista vegetulokkaista. Listalla on kiinalaisen kasviskeittiön tapaan paljon vegaanista feikkilihaa. Voit maistella harvoin vegeversioina saatavaa mapo tofua ja kyljystä. Lounassetti noin 8 euroa.
4F Sai Bldg, 3-1-22 Nishi-Azabu

nakaichifu.jp

Crayon House Hiroba

Luomukaupuan vieressä sijaitseva kaksiosainen ravintola, jolla on sekä japanilainen Hiroba-puoli että länsimainen Home-puoli. Paljon kasvisvaihtoehtoja seisovassa pöydässä, mutta myös liharuokia, joten pysy tarkkana. Keskeinen sijainti Omotesandossa.
3-8-15, Kita-Aoyama, kellarikerros B1

www.crayonhouse.co.jp

Island Veggie

Hawaijin saarilta tunnelmaa ammentava ravintola tarjoilee misoburgereita ja muita maukkaita burgereita, sandwicheja, superfood-smoothieita ja mehuja, salaatteja ja kehuttuja nuggetteja. Take-awayna voi hakea vegaanisen bento-boxin. Juomissa ja jälkiruuissa saattaa olla hunajaa.
CAS Bldg 1. krs., 5-3-9 Hiroo

www.islandveggie.com

Nagi Shokudo

Shibuyan mainio vegaaniravintola on hieman hankala löytää. Takakujasijainti aseman eteläpuolella (South Exit) ei estä lounasruuhkaa, jolloin ruoka jopa saattaa loppua kesken. 1000 jenillä saa kelpo annoksen vegaanidelivaihtoehtoja, riisiä ja misoa. Illallisella yhdistetään muita aasialaisia makuja japanilaisiin aineksiin. Englanninkielisiä lehtiä ja kivat musat. Lounasaika alkaa klo 12.00.
15-10 Uguisudanicho

Hang Out

Viideltä aukeava izakayamainen pikkupaikka on vegaaniystävällinen ja viehättävä. Tapas-tyyppisiä annoksia, jotka on tarkoitus jakaa porukalla. Hyvää tofua, maukkaita kevätrullia, gyozaa, soijakanaa, näyttävää sateenkaarisalaattia ja tunnelmallista, paikan nimeen sopivaa musiikkia.
RIKA Building 3. krs., 3-12 Udagawa-cho

Ain Soph. Journey

Viihtyisän vegaaniravintolan illallismenuun kuuluu niin halutessaan astrologinen ennustushetki. Raikkaat annokset, muun muassa maukasta tofu”munakasta”. Kauniit jälkiruuat. Luomuviinejä ja yrttiteetä.
3-8-9 Shinjuku
Shinjuku-Sanchomen asema, exit C5:n vieressä

www.ain-soph.jp

Lisää kasvisravintoloita:

www.happycow.net

[su_box title=”VEGEVINKKI!”]

Opettele vähintään nämä lauseet:

En syö lihaa enkä kalaa: ”Niku to sakana wa tabemasen”. (Mahdollisesti kannattaa lisätä myös kinkku ja kana: ”to hamu to toriniku…”)

En myöskään dashia: ”Dashi mo tabemasen”.

Kalahiutaleet eivät ole ok: ”Katsuo wa dame desu”.

[/su_box]

 

©Siru Valleala

 

 

Siru Valleala

Tripsteri Appin päätoimittaja hengaa nykyään eniten Helsingissä ja Espoossa mutta sukeltelee sulavasti myös henkisessä kotikaupungissaan Tokiossa ja nuoruuden rakastetussaan Prahassa. Tripsteri Tokion ja Tripsteri Prahan opaskirjojen kirjoittaja on myös Sanoman freelancer, leffafriikki ja vegaaniraamenin ahne suurkuluttaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *