Aitoa street foodia Berliinin thaipuistossa

Tarina kertoo, että parikymmentä vuotta sitten Wilmersdorf-alueen pienellä thaiyhteisöllä oli tapana kokoontua puistoon laittamaan ruokaa. Muut puistossa olijat alkoivat kysellä saisivatko hekin maistella ruokia? Ja niin syntyi yksi Berliinin ruokakulttuurin parhaista ilmiöistä.

Kesäsunnuntaisin yli viiden hehtaarin mittainen puisto on täynnä. Maassa tai pienillä jakkaroilla istuvien thaimaalaisten, filippiiniläisten ja vietnamilaisten myyjien edessä tirisee grilleillä ja pannuissa kokonaisia tilapia-kaloja, makkaroita, nuudeliannoksia sekä korealaisia tai kiinalaisia dumplingseja. Puisiin grillivartaisiin on keihästetty katkarapuja ja kanaa. Kattiloissa ja muovikipoissa on salaatteja, yrttejä, hedelmiä. Joidenkin myyjien eteen on muodostunut jonoja, jotkut huhuilevat asiakkaiden perään. On vaikea muistaa olevansa Berliinissä.

Ruokamyyjien värikkäiden vilttien ja auringonvarjojen väleissä kulkee nälkäinen ihmisjoukko, josta kuuluu paljon saksan- ja englanninkielisiä keskusteluja. Aitoa street foodia tulevat maistelemaan nuoret viikonloppuberliiniläiset, keski-ikäiset turistit sekä saksalaiset opiskelijat, joista jollain on äiti ja isä mukana esitelläkseen heille Berliinin ihmeitä. Paikalla oleville thaimaalaisille puisto on tärkeä tapaamispaikka, jossa saa jutella omalla kielellään.

Mitä kannattaa syödä?

Sekä lihanhimoinen ruokailija että kasvissyöjä löytävät maisteltavaa, mutta vegaanin voi olla vaikea varmistella, mihin on käytetty kalakastiketta, mihin taas kondensoitua maitoa. Eri kokoiset annokset maksavat noin 1,50-6 euroa. Juodakseen saa vaikka kokonaisen kookospähkinän, joista kurkistaa pilli tai halpoja mojitoja.

Käsiinsä kannattaa ehdottomasti metsästää nuudeleilla täytettyjä riisisämpylöitä, raikkaita kesärullia, mausteista mangosalaattia, makeita seesamilla päällystettyjä mung-papupalleroita, taikinaan friteerattuja banaaneja ja palmunlehteen käärittyä tahmeaa riisiä esimerkiksi mangotäytteellä.

Kaikki tarjolla oleva ruoka ei ole automaattisesti hyvää. Maukasta Pad Thai -annosta on vaikea löytää, eivätkä curryt ja wokit muutenkaan ole kummoisia. Suoraan silmien edessä valmistettaviin ruokiin on helpoin luottaa.  Esimerkiksi uppopaistetut ruoat kannattaa ostaa siltä, joka niitä juuri silloin tiristää, eikä myyjältä, jonka edessä paistokset jo odottavat ostajia.

Vähän rohkeutta tarvitaan uusien makujen lisäksi siksi, että puistossa ei vaadita myyntilupia tai hygieniapasseja.

Vuonna 2011 poliisi tyhjensi puiston, mutta siitä ei onneksi seurannut puistokulttuurin loppua. Viranomaiset taitavat katsoa sivuun, sillä thaipuistosta ei ole koitunut suurempia ongelmia, vaikka kasvaneen suosion myötä vieraiden jättämät roskakasat ovatkin kasvaneet. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua.

Lauantaisin ja sunnuntaisin puiston eteläpuolella on kiva antiikki- ja kirpputori, joten retkeen kannattaa varata koko iltapäivä. Vessaan pääsee puiston pohjoisen kulman leikkipaikan yleisiin vessoihin tai livahtamalla Parkcafé-ravintolaan.

Auki kesäisin la-su (säävarauksella) noin klo 12-18.

Missä: Preussenpark, Brandenburgischer Str., Wilmersdorf. U3, U7: Fehrbelliner Platz tai U7: Konstanzer Str.

Teksti ja kuvat: © Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *