Seinähullun San Francisco

San Francisco on tehnyt minut seinähulluksi. Rakastan kirkkailla, tasaisilla väreillä maalattuja teollisuusrakennuksia, historiallisia tiiliseiniä ja huolitellun kirjavia viktoriaanisia taloja.

Mutta seinien kuninkaallisia ovat tietenkin muraalit. Muraalit edustavat taidetta, joka on avointa ja ilmaista kaikille. Väreillään ne piristävät katukuvaa. Sen lisäksi ne luovat kaupunkia tallaavalle matkailijalle ainaisen yllätyspotentiaalin. Niitä on joka paikassa, joskus siellä missä ei kuvittelisikaan.

Myös moni paikallinen yritys kunnioittaa muraalien perinnettä San Franciscossa. Leipomon seinään on saatettu maalata kuppikakkuja ja rautakaupan kylkeen työkaluja. Mutta vaikuttavimmat muraalit ovat toki niitä perinteisiä, joilla on sanoma. Moni seinämaalaus on ollut aikanaan kiistanalainen esimerkiksi vasemmistolaisuutensa takia. Seinien maalatut viestit kertovat suorasukaisia mielipiteitä työläisten oikeuksista, talousjärjestelmän puutteista, rasismista tai sodasta. Väli- ja Etelä-Amerikan politiikka heijastuu latinomaalareiden aiheisiin. Myöhempi muralistiliike keskittyi estetiikkaan ja yleisölähtöisyyteen sekä jätti politikan vähemmälle. Eikä tämä naismuralistien aloittama suuntaus ole edeltäjäänsä vähempiarvoisempaa taidetta.

Kuuluisimmat muraalit löytyvät Missionin Balmy ja Clarion Alleyltä sekä Women’s Buildingin seiniltä, Rincon Centeristä ja Coit Towerista. Diego Riveran teokset vaativat hiukan suunnistamista, mutta ne sijaitsevat mitä mielenkiintoisemmissa puitteissa kuten klassisen kauniin taidekoulurakennuksen näyttelytilassa ja loistokkaan art deco -tyylisen Stock Exchange Towerin City Clubista. Jälkimmäiseen yleisöllä on pääsy tosin vain San Francisco City Guides -kävelykierroksella.

Eräitä kekseliäitä suosikkimuraaleitani ovat Caltrain-asemalle junaraiteiden muodossa kaartava muraali tai Church Streetin metrotunnelin ulostulon muraali.

"Systems". Kuva: Ivan Frade
“Systems”. Kuva: Ivan Frade

Seinillä näkee usein taiteilijoita työnsä äärellä. Moni maalaus on paikallisten taiteilijoiden alkuperää, kun taas Riverat edustavat liikkeen meksikolaista esikuvaa. Meksikolainen vallankumouksenjälkeinen muraalitaide on San Francisconkin muralistien innoittaja. Lisäksi sanfranciscolaiseen aktivistiperinteeseen muraalit ovat uponneet täydellisesti.

Muraalit eivät kuitenkaan ole vain “oikeiden” taiteilijoiden kädenjälkiä. Missionissa sijaitsee suurin osa kaupungin seinämaalauksista ja koko maan tihein muraalikeskittymä satoine teoksineen. Maalaukset ovat osa yhteisöä. ”Muraalit ovat maahanmuuttajien, työläisten, lapsien, opettajien, aktivistien ja taiteilijoiden sydän, kädet, ääni ja henki,” totesi kaupunginosassa kasvanut muusikko Carlos Santana, jonka omatkin kasvot koristavat muraalia San Franciscon Missionissa.

San Franciscossa kannattaakin siis kävellä seiniin tuijotellen.

Muraali Coit Towerissa. Kuva: Reetta Kemppi
Muraali Coit Towerissa. Kuva: Reetta Kemppi

Muraalitärpit San Franciscoon:

Kaikki luetellut muraalit voi nähdä ilmaiseksi. Sisätilojen seinämaalaukset ovat pääsääntöisesti auki päiväsaikaan.

© Reetta Kemppi

 

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *