San Franciscon kasvis- ja vegaaniravintolat

San Francisco on vegaanille ja kasvissyöjälle lähes täydellinen matkakohde. Kasvis- ja vegaaniravintoloita on runsaasti, ja vegaanivaihtoehtoja on helppo löytää muistakin ravintoloista. Listattujen kasvis- ja vegaaniravintoloiden lisäksi esimerkiksi etiopialaiset ja intialaiset ravintolat huomioivat vegaanit ja kasvissyöjät hyvin. Sekaruokaravintoloista esimerkiksi eteläintialainen Dosa on suositeltava ravintola, jossa sekasyöjät, kasvissyöjät, vegaanit ja gluteenittomat ruokailijat viihtyvät kaikki. Kaupunginosista etenkin Mission on vegaanin paratiisi.

MISSION

Shizen Sushi Barin Proud Peacock -sushilajitelma. Kuva: Reetta Kemppi
Shizen Sushi Barin Proud Peacock -sushilajitelma. Kuva: Reetta Kemppi

Shizen Vegan Sushi Bar & Izakaya

Vegaanisushiravintola sijaitsee hiukan syrjäisillä kulmilla, mutta koska ruoka on sen verran maittavaa kannattaa japanilaistyylisestä vegaaniruoasta pitävän suunnata tänne. Monipuolisista sushiannoksista löytyy vähän kaikkea: kurpitsaa, punajuurta, paputahnaa, tofua, merilevähelmiä. Lisäksi tarjolla on perinteisiä japanilaisravintolan annoksia vegaanisina eli raamenkeittoa sekä misokeitto- ja edamamealkuruokia. Myös gluteeniton ruokavalio huomioidaan hyvin illallisravintolassa.

Sijainti: 370 14th Street

Cha-Ya

Japanilaisen vegaaniravintolan pitkään ruokalistaan kuuluu nuudeli- ja sushityyppisiä annoksia. Kasviksissa käytetään paljon edamame-papuja, kabochaa ja siitakesieniä. Tempurat ovat herkullisia, sushi-rullat söisin jossakin muualla. Monipuolisia sake-vaihtoehtoja on myös tarjolla.

Sijainti: 762 Valencia Street

Gracias Madren terassilla voi ihastella upeaa muraalia. Kuva: Reetta Kemppi
Gracias Madren terassilla voi ihastella upeaa muraalia. Kuva: Reetta Kemppi

Gracias Madre

Vaikka lattariruoka ja vegaanius ei välttämättä ole tyypillisin mielleyhtymä, meksikolaisvaikutteisessa vegaaniravintola Gracias Madressa viihtyy lihansyöjäkin. Eloisaan ja viihtyisään ravintolaan riittää myös jonoa. Annoksissa käytetään paljon tyypillisten avokado- ja mustapapuainesten lisäksi cashew-kastikkeita ja -juustoja. Vegaanimolea ja tempeh chorizoakin löytyy listalta.

Sijainti: 2211 Mission Street

Indochine Veganin soija-ananasannos hapanimeläkastikkeella. Kuva: Reetta Kemppi
Indochine Veganin soija-ananasannos hapanimeläkastikkeella. Kuva: Reetta Kemppi

Indochine Vegan

Monenlaista aasialaista ruokaa vegaaniversiona tarjoilevan ravintolan valikoimaan lukeutuu kevätrullia, tofu- ja soija-annoksia hapanimelä- ja teriyakikastikkeilla sekä nuudelikeittoja.

Sijainti: 508 Valencia Street

HAIGHT-ASHBURY

Veganburgin Hawaiian Teriyaki -hampurilainen. Kuva: Reetta Kemppi
Veganburgin Hawaiian Teriyaki -hampurilainen. Kuva: Reetta Kemppi

Veganburg

Haight-Ashburyssä sijaitseva pikaruokaravintola on astetta perushampurilaispaikkaa viihtyisämpi vaihtoehto. Hampurilaiset on varustettu GMO-vapailla soijapihveillä ja muun muassa tartar- ja teriyakikastikkeilla. Ananakset ja avokadot tuovat raikkautta annoksiin. Ranskalaiset voi nauttia sipauksella merilevää. Halutessaan listalta voi valita myös paleo-burgerin.

Sijainti: 1466 Haight Street

MARINA

Greens Restaurant Marinassa. Kuva: Reetta Kemppi
Greens Restaurant Marinassa. Kuva: Reetta Kemppi

Greens Restaurant

Greens Restaurant on San Franciscon lahden rannalla Fort Masonin parakeissa sijaitseva fiini ja hintatasoltaan tämän listan tyyrein kasvisravintola (pääruoat yli 20$), jossa suuren osan annoksista saa myös vegaaniversioina. Vuodesta 1979 sanfranciscolaisia palvellut lähiruokaravintola tarjoaa herkullista ruokaa aina alkupaloista lähtien. Kansainväliset maut pohjautuvat monen maan ruokakulttuuriin esimerkiksi aasialaiseen, meksikolaiseen tai välimerelliseen.

Sijainti: Landmark Building A, Fort Mason

CIVIC CENTER

Ananda Fuara

Karuilla kulmilla sijaitseva seesteinen kasvis-vegaaniravintola on täynnä monen maan ruokakulttuurista ammentavia annoksia, joista usean saa vegaanisena. Ravintola on kuuluisa neat loaf -tofumureketäytteestä, jonka saa vegaanisena tai kasvisversiona juustolla höystettynä sekä vegaanisuklaakakustaan. Molemmat ovat mielestäni hyvää tasoa, mutta eivät ihan huippua. Suklaakakku on kyllä ehdottomasti maistuvampi kuin moni vastaava San Franciscossa, mutta hiukan amerikkalaisen imelä omaan makuuni.

Sijainti: 1298 Market Street

Golden Era Vegan

Aasialaistyyppiseen vegaaniruokaan erikoistunut ravintola tarjoaa kattavan listan annoksia, joista etenkin House Rice Claypot on suositeltava. Ravintolassa on myös monta gluteenitonta vaihtoehtoa, ja pitkän jälkiruokalistan antimet tehdään paikan päällä. Annosten hinnat ovat kympin tienoilla, ja ravintola on avoinna koko päivän. Koska alueen korttelit ovat hiukan levottomia, kannattaa Market Streetiltä kulkea Larkin Streetin kautta ja kääntyä oikealle ravintolaan. Samalla voi ihastella San Franciscon kaupungintaloa.

Sijainti: 395 Golden Gate Ave

DOWNTOWN JA INNER SUNSET

Loving Hut

Jos haluat nauttia edullisen (alle 10$) ja terveellisen vegaanilounaan tai aikaisen illallisen, Loving Hut -ketju on oiva vaihtoehto. Kansainvälisen vegaaniravintolaketjun lista on aasialaispainotteinen. Ravintolalla on San Franciscossa kaksi sijaintia.

Sijainnit: Downtown, Westfieldin ostoskeskuksen pohjakerros, 845 Market Street.
Inner Sunset, 524 Irving Street.

© Reetta Kemppi

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *