Sadepäivän vinkit Lissaboniin

Lissabon on Euroopan aurinkoisimpia kaupunkeja, jossa talvellakin pääsee nauttimaan lämmöstä ja valosta. Mutta joskus Lissabonissakin sataa.

Älä anna sateen kuitenkaan pilata reissua. Sadetta uhmaavat palkitaan dramaattisten maisemien lisäksi väljyydellä: kahviloissa ja ravintoloissa voi valita pöydän, ja nähtävyyksissäkin on tavallista tilavampaa.

Sadepäivän nähtävyydet

Ydinkeskustan alueella pysyttelevä matkailija käy tutustumassa esimerkiksi muoti- ja designmuseoon Mudeen tai Chiadon nykytaiteen museoon. Historiasta kiinnostuneet tutkivat Alfamassa sijaitsevan Aljuben museossa Portugalin lähihistoriaa. Se on perustettu vankilaan, jossa pidettiin Portugalin diktatuurin aikana toisinajattelijoita, ja museo on omistettu diktatuurin vastaiselle taistelulle.

Kuuluisia nähtävyyksiä janoava matkailija tutustuu sadepäivänä puolestaan historiaa huokuvaan Belémiin. Etäisyydet nähtävyyksien, kuten Hieronymusten luostarin, Berardon taidemuseon ja Belémin tornin välillä ovat lyhyitä. Taukoa pidetään Pastéis de Belém -kahvilassa, jossa herkutellaan lämpimillä, uunituoreilla pastel de Belém -leivonnaisilla.

Kodikkaat kahvilat

Sadepäivän kiireettömään istuskeluun sopii erinomaisesti esimerkiksi tunnelmallinen Vertigo. Kuuman kahvin lisäksi tarjolla on hyvä valikoima teetä ja herkullisia kakkuja. Kahvila sijaitsee Chiadossa, ydinkeskustassa. Chiadon toisella laidalla on vintage-henkisesti sisustettu Fábulas, josta saa esimerkiksi lämmittävän lasillisen luomupunaviiniä. Kahvilasta saa myös lämmintä ruokaa ja hyviä toasteja.

Alfamassa sateisen päivän vetelehtimiseen sopii värikäs, lämminhenkinen Pois Café. Pois Caféssa tarjoillaan makeita ja suolaisia herkkuja, lämpimiä aterioita.

Kodikkaasta, yli satavuotiaasta Confeitaria Nacional -kahvilasta ydinkeskustassa taas saa perinteisiä portugalilaisia leivonnaisia. Tilavassa DeliDelux-kahvilassa istuskellessa voi taas ihastella utuista jokimaisemaa ja hoitaa herkuttelun lisäksi myös tuliaisostokset: DeliDelux on myös herkkupuoti.

Lämmintä juotavaa kaipaavan kannattaa harkita punaviinin, kahvin tai teen lisäksi kaakaon (chocolate quente) tilaamista. Eteensä saa todennäköisesti kupillisen erittäin paksua suklaajuomaa, josta tulee mieleen suklaakiisseli.

Tunnelmallista illanviettoa

Sateen riepottelemat vegaanit (ja muut herkkusuut) suuntaavat taas somaan, kauniisti valaistuun Ao 26 Vegan Project -ravintolaan. Portugalilaista ruokaa kodikkaissa puitteissa on tarjolla Bairro Alton Cantinho do bem estar -ravintolassa. Tilaa aterian alkuun portugalilaisittain kuuma kasviskeitto, se lämmittää taatusti! Café Buenos Aires taas on Lissabonin tunnelmallisimpia ravintoloita. Pienen ravintolan seiniä koristavat vanhat julisteet, värimaailma on lämmin ja pöydät on valaistu kynttilöin. Tarjolla on pihvien lisäksi myös kasvisruokaa. Säästä tilaa jälkiruualle!

Pavilhão Chinês (Rua Dom Pedro V 89) sopii sateisen päivän drinkkipaikaksi. Cocktailit valmistetaan huolellisesti, ja mittavalla listalla on myös sisäiseen lämmitykseen erinomaisesti sopivia portugalialisia aguardenteja. Juomia nautiskellessa voi ihmetellä erikoista sisustusta pienoismalleineen, koriste-esineineen ja vanhoine huonekaluineen. Portviinikin lämmittää mukavasti, ja niihin on erikoistunut tyylikäs Solar do Vinho do Porto (Rua São Pedro de Alcântara 45), jossa juomat nautiskellaan upottavissa nojatuoleissa istuen. Dramaattiseen säähän sopii tietenkin myös loistavasti dramaattinen musiikki – eli fado.

Käytännön vinkit Lissabonin talvisäähän

Lissabonissa sateet osuvat useimmiten loppu- ja alkuvuoteen.Tilastojen mukaan sateisinakin kuukausina sateettomia päiviä on vähintään puolet, joten on todennäköistä että auringostakin pääsee matkan aikana nauttimaan! Pilvet saattavat väistyä hyvinkin nopeasti, ja yhtäkkiä sateesta muistuttavat enää lätäköt.

Joskus rankkasateet saavat kadut tulvimaan, eikä kaduilla selviä kuivin jaloin. Kosteus hiipii myös sisätiloihin, joten kastuneiden vaatteiden kuivuminenkin käy hitaasti. Huolellisesti varustautuva talvikauden vierailija pakkaa siis mukaan sadeviitan ja vedenpitävät kengät.

Jos suuntaat Lissaboniin talvella, on hyvä varautua viileisiin sisätiloihin. Villasukat siis kannattaa ottaa mukaan! Kerrospukeutuminen on myös valttia: kadulla tulee toppatakissa kuuma, ja jos sen alla ei ole kuin ohut paita, sisätiloissa tulee helposti vilu.

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit: