Berliinin ruokatrendit: Mitä syödään ja juodaan juuri nyt

Berliinissä on viime vuosina jahdattu sitä aidointa meksikolaista ruokaa, opeteltu sanomaan “bibimbap” ja innostuttu australialaisesta aamupalasta. Schnitzelit ovat vaihtuneet vegaaniruokiin, valkoiset pöytäliinat streetfood-tapahtumiin. Paikalliset kokit ovat omaksuneet ekologisen lähiruoan ja “nenänpäästä häntään asti” -ajattelun. 

Nämä ruoat eivät ole katoamassa mihinkään, mutta uuttakin tapahtuu. Mitä trendejä kannattaa kokeilla juuri nyt?

Vietnamilainen ruoka

Katukeittiöstä vegaaniburgereihin sekä aamupalaan – Berliinissä eletään vietnamilaisen ruoan kultakautta!

Kokeile: Vietnamilaista aamupalaa Maison Han -ravintolassa (Pannierstr. 40, Neukölln). Uppopaistettua kekseliästä vegeburgeria Ryongissa (Torstr. 59, Mitte). Kauniisti katettua katuruokaa Qua Phe -ravintolassa (Max-Beer-Str. 37, Mitte). Vegaani-tapaksia 1990 Vegan Living -ravintolassa (Krossener Str. 19, Friedrichshain).

Ramen-keitot

Japanilaisia ramen-keittoja on alettu fiilistellä yhtäkkiä Berliinissäkin ja uusia ramen-paikkoja on alkanut ilmestyä eri kaupunginosiin. Näillä keitoilla ei ole mitään tekemistä halpojen pikanuudelien kanssa: iso keittokulho rakennetaan tukevasta, yleensä lihaisasta liemestä, tuoreista nuudeleista sekä kauniisti asetelluista täytteistä.

Kokeile: Vaikuttavaa keittovalikoimaa pienessä Takumi Ninessä (Pappelallee 19, Prenzlauer Berg). Klassikkokeittoja Cocolo Ramenissa (Gipsstr. 3, Mitte) sekä isommassa Cocolo Ramen X-berg -sisarravintolassa (Paul-Lincke-Ufer 39-40, Kreuzberg). Värikkäässä The Panda Noodle -ravintolassa ruokailija saa itse rakentaa keittoannoksensa (Lausitzer Platz 12, Kreuzberg).

Pienpanimoiden omat ravintolat

Parikin pienpanimoa on vastikään avannut ravintolan, jossa tuoreet erikoisoluet on sommiteltu kekseliääseen ruokaan.

Kokeile: Amerikkalaisia makuja ja jättimäistä olutvalikoimaa valtavassa Stone Brewing World Bistro & Gardens -panimoravintolassa (Im Marienpark 23, Mariendorf). Modernia pubiruokaa lastauskonteista rakennetussa Brlo Brwhousessa (Schöneberger Str. 16, Kreuzberg)Pfefferbräu Restaurant & Bergbrauerei -ravintolan oluisiin sopivaksi suunniteltua ruokaa (Schönhauser Allee 176, Prenzlauer Berg).

https://www.instagram.com/p/BNwrLIKh3eo

Luonnonviinit

Luonnonviinit ovat vastakohta suurtuottajien teollisille viineille. Berliiniin on jo ehtinyt avautua parikin viinibaaria- ja ravintolaa, joissa näitä käsittelemättömiä ja joidenkin mielestä yliarvostettuja viinejä pääsee arvioimaan itse.

Kokeile: Tyylikäs Maxim-luonnonviinibaari (Gormannstr. 25, Mitte)JAJA Berlin -luonnonviinibaari ja -kauppa (Weichselstr. 7, Neukölln) sekä trendikäs Wild Things luonnonviinibaari (Weserstr. 172, Neukölln).

Israelilainen ruoka

Berliiniin on avannut tunnettujen israelilaisten ravintoloitsijoiden paikkoja siinä missä myös helppoja pieniä hummusravintoloitakin. Isona plussana israelilainen ruoka sopii hyvin sekasyöjäseurueille!

Kokeile: Tyylikästä diningia 25h-hotellin katolla olevassa Neni-ravintolassa (Budapester Str. 40, Charlottenburg). Herkullista hummusta israelilais-palestinalaisessa Kanaanissa (Kopenhagener Str. 17, Prenzlauer Berg). Eloisaa illanviettoa telavivilaisessa Yaforavintolabaarissa (Gormannstr. 17B, Mitte). Aamupalaa Benedict Berlin -aamupalaravintolassa (Uhlandstr. 49, Charlottenburg). Jotain vähän erilaista: vegaanihampurilaisia Lia’s Kitchenissa (Kollwitzstr. 47, Prenzlauer Berg)

Lisäksi Berliinin katukuvasta huomaa…

matcha-teellä maustetut kahvit, kakut ja jäätelöt. Uudet syyrialaiset ravintolat sekä pakolaisten pyörittämät projektiravintolat ja -kahvilat. Sushi on vanha juttu, nyt kokeillaan japanilaisia erikoisuuksia kuten okonomiyaki-perunapannukakkuja tai grillattuja kushiyaki-minivartaita. Ranskalainen ruoka tekee uutta, freesiä tuloa! Ravintoloissa halutaan tarjoilla taas enemmän jaettavaksi tarkoitettuja annoksia. Ruoan ekologista kuormitusta minimoidaan esimerkiksi hävikkiruokaa hyödyntävissä ja kierrättävissä ravintoloissa.

© Erica Löfman

Uusimmat matkavinkit


[the_grid name=”Berliini-blogi”]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *