Rooman vegaaniravintolat

Roomassa, kuten muuallakin Italiassa, kasvissyöjän ei ole koskaan ollut vaikeaa löytää hyvää vatsantäytettä. Tämä johtuu siitä, että italialaisessa keittiössä on vanhastaan paljon kasvisruokareseptejä. Mutta vegaaniruokavalio on saapasmaankin pääkaupungissa uusi, hitaasti mutta varmasti laajeneva trendi ja elämäntapa. Rooman vegaaniravintolat kasvattavat mainettaan, ja lisää ravintoloita avataan koko ajan.

Vaikka kasvisruokaa on siis helppo saada melkein missä vain Roomassa, saavat vegaanit olla tarkkana, sillä italialaiseen tapaan vegaanius ja kasvissyönti käsitetään joskus suurpiirteisesti. Paljon on kuitenkin tultu eteenpäin siitä, kun itse 2000-luvun alussa tilasin lihattoman paninon Palermossa. Kysyin vielä varmistukseksi, että eihän siinä nyt vain ole lihaa. ”Ei ole.” ”Hyvä.” Haukkaan – ja syljen. Selviää, että paninossa on paperinohutta prosciuttoa, ilmakuivattua kinkkua. Kun valitan asiasta, kokki levittelee käsiään ja huudahtaa: ”Ma non è carne, è prosciutto!” ”Mutta ei se ole lihaa, se on kinkkua!”

Tässä siis Tripsterin katsaus tämän hetken suosittuihin vegaaniravintoloihin Roomassa:

A Modo Bio

A Modo Bio (nimi on väännös My way -kappaleen italiankielisestä nimestä A Modo Mio) on kätevästi lähellä Vatikaania, joten täällä voi käydä täyttämässä kupunsa ennen Pietarinkirkon komeuksiin uppoutumista tai hakemassa paninon mukaansa Vatikaanin museoiden pitkään ja hitaaseen jonoon.

Tarjonta on kevyehköä: löytyy runsas salaattilista, panino- ja burgerilista sekä erilaisia keittoja ja smoothie-tyyppisiä raikkaita ihanuuksia (centrifugati tai frullati). Mutta eiköhän niillä pahin nälkä lähde! Ravintola on modernin ilmavasti sisustettu (mukava vastakohta Vatikaanin iänkaikkiselle prameudelle!). Ilahduttavaa on, että ruoat valmistetaan luomutuotteista. Ja tarjolla on myös aamiaista! Vahva suositus tofu&pomodoretto -paninon (8 €) puolesta!

Osoite: Via Tolemaide 11

Fa-Bio

Toinen vegaanipaikka lähellä Vatikaania ja Pietarinkirkkoa. Vegaanipaninoja ja -salaatteja sekä kaikenkarvaisia herkullisia smoothieita. Paikka on liikuttavan pieni, mutta jos sisään ei mahdu, voi vain hakea eväsnyytin Vatikaanin museoiden jonoon!

Osoite: Via Germanico 43

Vegeannos roomalaisittain © Arvind Grover Flickr CC

La Capra Campa Bistrot

”100-prosenttisen julmuusvapaata ruokaa”, mainostetaan ehkä Rooman maineikkaimman vegaaniravintolan nettisivuilla. Luomukasvikset tuodaan Roomaa ympäröiviltä Lazion pelloilta. Vegaanikebabia, italialaisia perinneruokia vegaaniversioina ja itämaisella tvistillä. Kokki tekee itse seitanin ja vegaanijuustot, kuten soijaricottan. Maista päivän hummusta ja mantelirisottoa! Ravintolan ilme on raikkaan nuorekas, ja täällä käykin paljon opiskelijoita. Oluet ja viinit ovat tietenkin luomusellaisia.

Hintahaarukka: antipasti, alkupalat 7€-8€, primi piatti, alkuruoat 10€, secondi piatti, pääruoat 10€-12€, dolci, jälkiruoat 4,50€-5,50€.

Osoite: Via DignanoD’Istria 51

Le Bistrot

Le Bistrot on roomalaisten kasvissyöjien lempipaikka. Eikä ihme. Täällä voit syödä kokonaisen vegaanimenun läpi aina jälkiruokaherkutteluun asti! Le Bistrot on samalla suunnalla kuin Via Appia Antican katakombitjoten päiväretken lounaspaikka on täten tiedossa.

Suosittelen primoksi risotto rape rosso e tartufo eli punajuuri-tryffelirisottoa 12 €, secondoksi polpettone di seitan e legumi al vino bianco eli seitanvihannespyöryköitä valkoviinissä 12 € tai tortino di patate e pistacchi eli perunapistaasipiirasta 12 €.

Osoite: Via delle Sette Chiese 160

Ruokaisa vegesalaatti © Paul Flickr CC

Ma Va?

Kun haluat istua rauhassa lounaalla tai illallisella nauttien italialaisista mauista vegaanina, Ma va? on oikea paikka sinulle. Alkupalaksi voin suositella antipasto mediterraneo – caponata di melanzane, hummus e taboulleh eli välimerellinen alkupala munakoisomuhennoksella, hummuksella ja taboullehilla, 7 € tai quinoa-sushia avokadolla, kesäkurpitsalla ja kurkulla eli sushi di quinoa con cetriolo, zucchine e avocado 9 €.

Alkuruoaksi kokki suosittelee italialaista perinnepastaa vegaaniversiona: Mezze maniche all’Amatriciana vegan eli maanjäristyksestä kärsineen Amatricianan kaupungin nimikkotomaattipastaa savutofulla, 9,50 € tai spaghetti bio integrali al pesto di pistacchio eli täysjyväluomupastaa pistaasipestolla, 11 €. Pääruoaksi voi kokeilla roomalaisen klassikkoruoan coda alla vaccinaran vegeversiota: seitan alla vaccinara, 11 € tai toisen roomalaisen perinneruoan vegeversiota saltimbocca alla romanaa, jonka vasikanliha ja kinkku on korvattu seitanilla, 12 €. Erityisplussaa; kaikki annokset ovat saatavilla gluteenittomina.

Vinkki: Ma va?:sta voi varata uudenvuodenaatoksi pöydän, jos haluaa nauttia vegaanijuhlaillallisen vuodenvaihteessa.

Osoite: Via Euclide Turba 6/8

Pistaasipestoa roseviinin kera © H Flickr CC

So What?

Vegaaniaktiivit Alessandra ja Paolo perustivat tämän yksinkertaisen ja nuorekkaan vegaaniravintolan Pignetolle vuonna 2013. Lähes kaikki ainekset ovat peräisin Alessandran ja Paolon omasta luomupuutarhasta. Alkupalaksi voin suositella esimerkiksi pinaatti-tofu-lettuja (crespella con farro bio con tofu & spinaci) vain 6€ ja alkuruoaksi vaikka herkullista pastaa seitan-bolognese-kastikkeella (sedanini al ragù di seitan) vain 8,50€. Pääruoaksi maistuvat hilpeät ”pyörykät, joita mummo ei koskaan tehnyt sinulle” (le polpette che nonna non ti ha mai fatto) 8€.

Hintahaarukka: antipasti, alkupalat 4,50€-6€, primi piatti, alkuruoat 8,50€-9€, secondi piatti, pääruoat 8€-9€, birre, oluet 2,50€-6€, vino in bottiglia, viinipullo 11€

Osoite: Via Ettore Giovenale 56/58

Universo Vegano

Rooman ensimmäinen vegaanipikaruokapaikka sijaitsee lähes Campo de’ Fiorin kulman takana. Loistava paikka siis yönälkäisille juhlijoille: vegaaniuniversumin listalta löytyy niin vegaanipizzoja eli veghizzoja, vegaaniburgereita, vegaanipaninoja, vegaanitortilloja, vegaanisalaatteja ja lämpimiä vegaanikeittoja. Erittäin laaja, vakuuttava valikoima, ja annoksia on mahdollista saada myös gluteenittomina.

Osoite: Piazza del Paradiso 18

© Anu Rinkinen

Papuvillifenkolimuhennos © Rossana Morreale www.pittando.it

 

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *