Ravistettuna ja sekoitettuna – cocktailkierros Helsingissä

Jos tahdot nauttia Helsingissä laadukkaista raaka-aineista valmistetun cocktailin viihtyisässä ympäristössä, vaihtoehtoja riittää enemmän kuin arvaatkaan. Lähde Tripsterin kanssa kierrokselle ja lue, mitä maku- ja näköhermoja kutkuttavia cocktail-elämyksiä kaupungilla on sinulle tarjota!

Kaupungin cocktailkuninkaat

Ravintola-alan luova toimisto Son of A Punch on kehittänyt näkyvästi Helsingin baari- ja juomakulttuuria jo puolen vuosikymmenen ajan. Yrityksen cocktail-artistit luovat laatudrinkkejä jo seitsemässä eri pisteessä ympäri kantakaupunkia.

Ensimmäinen baareista, vuonna 2012 Erottajalla avattu Liberty Or Death, toimii edelleen menestyksekkäästi. Suositussa paikassa pöydät täyttyvät nopeasti ja ne yhdistetään usein eri seurueiden kesken, joten juomien äärellä on helppo rupatella myös uusien ihmisten kanssa.

Salakapakkana tunnettu salapoliisibaari Trillby & Chadwick löytyy torikortteleista, puolisalaisesta osoitteesta. Katunumeroa ei paljasteta vaan paikka on etsittävä itse. Sisään päästetään vain rajattu määrä ihmisiä – tarjolla ei siis ole 1920-luvun salakapakan tyylistä holtitonta menoa. Rauhallinen paikka sopiikin paremmin intiimeille treffeille kuin äänekkäälle illanvietolle.

100 Dogs keskellä Kamppia on saanut inspiraationsa japanilaisesta katukeittiöstä. Drinkit tarjoillaan jopa vähän turhankin rennosti laitosruokaloista tutuista perusvesilaseista ja muovisista kertakäyttömukeista. Juomien kylkeen voi tilata wasabimajoneesilla terästetyn herkullisen hodarin tai vegehodarin. Vieressä toimii myös saman ketjun pikkubaari Books & Antiques, jota käytetään ajoittain myös tapahtumissa ja uusien baari- ja juomakonseptien testailussa.

Rusty sijaitsee Katajanokan Kanavarannassa ravintola Shelterin yläkerrassa. Portaat vievät heti ovelta ylös tilavaan baariin, jossa viikonloppuisin soittaa usein DJ. Vegaaneille tiedoksi, että sour-drinkit saa täällä myös kikherneistä tehdyllä vegaanisella ”valkuais”vaahdolla.

Baariryhmän tuoreimpia tulokkaita on Kallion ihanan Riviera-korttelikinon aulassa toimiva rento cocktailbaari. Lisäksi Son of A Punch avasi äskettäin Torikortteleihin Pizzeria Via Tribunalin, jonka baaripuolella syntyy drinkkejä suosittujen napolilaispizzojen seuraksi. 

Hotellibaareja ja yllättäviä makuyhdistelmiä

Viime vuosina räjähtäneen laatucocktailbuumin voi katsoa alkaneen alunperin Annankadulta. Jo vuonna 2007 avattu A21 on valittu useasti Suomen ja joskus jopa maailman parhaaksi baariksi. Valkea lounge-tyyli on sittemmin päivittynyt maanläheisempiin tummiin sävyihin ja nimi muuntunut A21 Decadesiksi, mutta ajatus kokemuksellisesta baarihetkestä on säilynyt. Nykyään paikka tutustuttaa kävijöitä cocktailien eri vuosikymmeniin tarjoamalla tuttuja drinkkejä sekä alkuperäisinä että uusina versioina. Saatavilla on myös kattava Gin & Tonic -lista.

Kokemuksellisia cocktaileja voi nauttia myös Kaartinkaupungissa designhotelli Lilla Robertsin aulabaarissa, Lilla e:ssä. Modernin leikkisässä, art decoa lainaavassa ympäristössä pääsee herkuttelemaan luovilla cocktaileilla, on jujuna sitten kaunis esillepano tai savuna ilmaan nouseva aromi. Syksyllä luvassa on kuulemma uusia tuulia.

Toinen hotellibaari, Hotel F6:n yhteydessä toimiva Runar luottaa rentoon meininkiin. Bostoninterrieriltä nimensä saaneessa cocktailbaarissa soi räppi samalla, kun collegepaitaiset baarimikot sekoittelevat hauskasti nimettyjä ja jännittäviä makuyhdistelmiä. Käsintehdyllä suurella jääpalalla kruunattu drinkki saattaa sisältää vaikkapa pekaanipähkinää, kantarellia tai mascarponea. 

Myös ravintola Groteskin kulmabaarissa cocktailit ilahduttavat kekseliäisyydellään. Juomia  saatetaan maustaa esimerkiksi kamomillalla, tahinilla tai soijakastikkeella. 1800-luvun puolella valmistunut upea historiallinen rakennus tarjoaa mahtipontiset puitteet illanvietolle.

Kuparilla, puulla ja tummansinisellä sametilla hillityn kauniisti sisustettu Roster-ravintola tarjoilee cocktaileja, joihin on saatu inspiraatio Pohjolan luonnosta. Katutason baaripuolelle voi juomien seuraksi tilata myös pientä naposteltavaa.

Helsingin oma paikallistislaamo, The Helsinki Distilling Company, julistaa palauttaneensa kaupunkiin kunniakkaat viinanpolton perinteet. Teurastamolla majaa pitävän yrityksen tuotteista loihditaan loistavia cocktaileja yläkerrassa, tislaamon omassa baarissa.

Raikkaita yrttejä ja hedelmiä

Kaupungin cocktail-rintamalta löytyy paikkoja myös niille, jotka kaipaavat lasiinsa mieluiten yrttien, marjojen ja hedelmien raikkaita makuja.

Skandinaavisen, puulla sisustetun viinibaari Latvan cocktaillista on kompakti mutta toimiva. Baari lainaa keittiömaailmasta tuttua sesonkiajattelua ja käyttää cocktaileissaan kotimaisia kauden raaka-aineita. Kesällä drinkeissä hyödynnetään tuoreita yrttejä.

Olo Garden 1800-luvun alussa valmistuneen Lampan talon katetulla ja lämmitetyllä sisäpihalla on ruokaravintola, jonne voi pistäytyä myös drinkille. Jännittävältä cocktail-listalta voi poimia esimerkiksi selleri-negronin, fenkoli-sourin tai punajuuricocktailin.

Steve Jobsin sitaatista nimensä napannut Why join the navy when you can be a pirate, tarjoaa raikkaita cocktaileja nuorekkaassa ympäristössä mainostoimiston alakerrassa. Iltaisin musiikista vastaavat DJ:t.

Erilaisia hedelmäisiä drinkkejä pääsee siemailemaan myös muun muassa perulais-aasialaisessa Pastor-ravintolassa, Richard McCormickin Holiday-baariravintolassa sekä Tomi Björckin suosituissa ravintoloissa Boulevard Socialissa, Brondassa, Farangissa ja Gaijinissa.

Eira Heinämies

Kaupunkikulttuurista nauttiva viestinnän ammattilainen ja harrastelijabloggaaja, paljasjalkainen kruununhakalainen ja stadilainen ainakin neljännessä polvessa. Reissaa nähdäkseen uusia paikkoja, mutta palaa myös Pariisiin aina uudestaan. www.lily.fi/blogit/pikkuseikkoja

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *