Portugalilaiset Green Boots -nilkkurit valmistetaan perinteitä noudattaen

Portugalissa on perinteisesti taidettu kengänvalmistus. Green Boots -kenkämerkki valmistaa perinteitä kunnioittaen moderneja ja ympäristöystävällisiä jalkineita. Tripsteri sai testiin merkin nilkkurit.

Ohuen vaaleanpunaisen käärepaperin sisältä paljastuu vaaleanvihreä kenkäpari. Nahkanilkkurit on viimeistelty satiininauhoilla, kukkakankaalla ja pitsillä. Vuorikin on kukkakangasta. Tavallisesti tennareita käyttävää testaajaa arveluttaa: ehkä kengät jäävätk käyttämättä.

Huoli helpottaa, kun paria tarkastelee lähemmin. Muotoilun puolesta nilkkurit muistuttavat mustavalkoisista valokuvista tuttuja tyttöjen nilkkureita, joita pidettiin mekkojen kanssa. Ne eivät ole liian söpöt, mutta eivät mitkään timberlanditkään. Pohja on mustaa kumia.

Green Bootsin kengät valmistetaan tehtaalla, joka perustettiin 50-luvulla. Tuolloin siellä valmistettiin mahdollisimman kovaa käyttöä kestäviä työkenkiä. Green Boots uudisti perusmallia, mutta kengät valmistuvat kuten 50-luvullakin, samoja koneita käyttäen. Kunkin parin valmistaminen kestää nelisen tuntia.

Jalassa kengät ovat tukevat, mutta kevyet. Paria ei tarvitse juuri sisään ajaa. Kun vaihdoin satiininauhat mustiin kengännauhoihin, alkoi tuntua siltä että näistä saattaa tulla kestosuosikki.

Huolta kenkien hajoamisesta ei pitäisi olla. Tehtaalta kerrotaan, että Green Bootsien on määrä kestää käytössä ainakin vuosikymmen. Valmistustavan ansiosta kenkiä voi myös korjata niin, että niitä voi periaattessa käyttää loputtomiin. Kestäviltä kengät myös tuntuvat käytössä.

Erilaisten, hauskan väristen nilkkureiden lisäksi tehtaalla valmistetaan kävelykenkiä ja korollisiakin malleja. Mallit on nimetty eri kaupunkien mukaan. Oma mallini on osuvasti Lisboa, ja valikoiman korkeavartiset talvisaappaat ovat nimeltään Helsinki by Night. Green Bootsin valikoimiin kuuluu myös pieni vaatemallisto, reppuja ja esimerkiksi säärystimiä.

Green Boots satsaa kestävyyteen myös ympäristönäkökulmasta, ja esimerkiksi testiparin pohja on valmistettu kierrätetystä autonrenkaasta. Kenkien vuori on valmistettu puuvillasta, nahan käyttöä perustellaan myös sen ympäristöystävällisyydellä: nahka on pitkäikäinen materiaali ja se maatuu.

Merkin sivuilta on vaikea löytää tarkempia tietoja kenkien materiaaleista, mikä on Portugalissa tavallista. Harvat yritykset muutenkaan satsaavat ympäristöystävällisyyteen tai eettisyyteen. Kysymällä selvisi esimerkiksi se, että nahka ei ole täysin kasviparkittua. Valintaa perustellaan kestävyyssyillä. Toisaalta ympäristöä vahingoittavaa, perinteisesti käytettyä kromia ei valmistusprosessissa käytetä lainkaan.

Kestävyyden ja eettisyyden kannalta tärkeimmät tekijät kuitenkin lienevät kenkien valmistaminen Portugalissa kiireettömästi ja iäkkäitä koneita käyttäen, sekä itse kenkien pitkä käyttöikä ja päämateriaalien maatuvuus. Sympaattista on myös portugalilaisen kengänvalmistusperinteen ylläpito!

Green Boots -kenkiä voi ostaa useista liikkeistä Portugalissa, tai merkin nettikaupasta. Tällä hetkellä myynnissä on useita malleja alennushintaan.

[su_box title=”Plussat ja miinukset”]

+ Green Boots -kengät valmistetaan Portugalissa.
+ Kengät ovat kestävät ja mukavat.
+ Joissain malleissa on käytetty kierrätysmateriaalia.
+ Värien ja mallien suhteen on valinnanvaraa. Nettikaupasta voi myös tilata erilaisia kengännauhoja samettinauhoista nahkanauhoihin.
+ Nettikaupasta voi myös tilata varren yläosaan lisättävän pliseeratusta kankaasta tehdyn yksityiskohdan. Muunneltavuus tekee kengistä monikäyttöiset ja pitkäikäiset.
+ Merkki ylläpitää Portugalin kengänvalmistusperinnettä ja uudistaa sitä.
+ Hinta on laatuun nähden pätevä.

– Materiaalien alkuperästä ja käsittelystä ei juuri ole tietoa tarjolla.
– Nahka ei ole sataprosenttisesti kasviparkittua, eikä alkuperästä tuotekuvauksissa kerrota.
– Varren kangasyksityiskohdat tuskin kestävät kymmentä vuotta.

[/su_box]

Uusimmat tuotearviot


[the_grid name=”Tripsteri testaa uusimmat”]

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit:

Tuulia Kolehmainen 11.09.2016 21:25

Miten ihania kenkiä! Ihan uus tuttavuus mulle. Tuota samaa ihanaa väriä, mitä sulla ei nettikaupasta harmi vaan löydy, mutta ehkä marjapuuro on yhtä ihana :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anna Pöysä 11.09.2016 22:30

Tosi sympaattisia ovat! Kivoja mallejakin on paljon. Ehkä tuota väriä mustalla pohjalla on lähiaikoina taas tulossa - melkein vannoisin, että eilen juttua kirjoittaessa se vielä nettikaupassa näkyi! Miinukseksi voisi vielä lisätä, että nettikauppa on vähän sekava, kun yhden nimen alta ei löydy kaikkia väri- ja pohjamateriaalivaihtoehtoja.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *