Pimbaa ja sardiineja

Kesäkuussa Lissabonin valtaa huumaava grillattujen sardiinien tuoksu (tai näkökulmasta riippuen, haju). Sardiinien ahminta huipentuu Santo António -juhlassa. Lissabonissa vuonna 1195 syntyneen Antonius Padovalaisen päivää vietetään 13. kesäkuuta, ja se on Lissabonissa vapaapäivä. Itse pyhimyksen juhlinta ajoittuu kesäkuun 12. päivälle. Ja yölle.

Antoniuksen päivää juhlitaan antaumuksella. Lissabonin vanhojen kaupunginosien kadut koristellaan jo kesäkuun alussa. Juhlapäivänä ne täyttyvät ääriään myöten sardiineja, sangriaa ja olutta kaduille pystytetyistä kojuista ostavasta väestä. Avenida de Liberdade -kadulla puolestaan esittäytyvät kunkin kaupunginosan juhlakulkueet.

Sardiinit eivät juhliin liity muutoin kuin siksi, että ne sattuvat olemaan maukkaimmillaan Antoniuksen juhlapäivän aikaan.

Juhlan symboleihin itse Antoniuksen ja sardiinien lisäksi kuuluvat myös pienet manjerico-ruukut, joita pojat perinteisesti lahjoittivat tyttöystävilleen. Ruukussa on basilikansukuisen kasvin lisäksi lyhyt hupaisa viesti heilaa ilahduttamaan. Niitäkin myydään kadulla.

Tietysti juhliin kuuluu myös tanssi. Kesäkuun ajan kaupungilla raikaa pimba. Vauhdikkaaseen musiikkityyliin kuuluvat olennaisesti tuhmat kaksimieliset sanoitukset. Niiden kirjoittamisessa on kunnostautunut erityisesti Quim Barreiros. Pimba-tähtenä tunnetaan myös Emanuel.

Juhlalla on kaikesta hulvattomuudestaan huolimatta myös romanttinen ulottuvuutensa. Kansan rakastaman pyhimyksen erityisalaan kuuluu paitsi Lissabonin kaupungin, myös avio-onnen varjelu. Niinpä 12. päivä vietetään myös Lissabonin kaupungin vähävaraisille pariskunnille sponsoroimia häitä.

santo antónio -vinkit:

– Ei ole liioiteltua sanoa, että kadut täyttyvät ääriään myöten. Niin käy etenkin Alfamassa, joka on juhlahumun ydinaluetta. Perinteikäs alue on juhlatunnelmissa koko kesäkuun, joten sardiinit voi käydä syömässä jonain muunakin kesäisenä iltana! Myös päiväsaikaan siellä on vielä rauhallista. Monissa kortteleissa on koko kesäkuun ajan koristeltuja alueita, joissa on pöytiä ulkona – ja parhaassa tapauksessa myös lava pimba-konsertteja varten.

– Sardiinit tarjoillaan tavallisesti perunoiden ja salaatin kera, mutta Santo António -tunnelmaan kuuluu niiden syöminen ihan vain leivän kera. On tietysti täysin sopivaa syödä koko kala päineen päivineen. Kannattaa kuitenkin muistaa myös jossain vaiheessa syödä grillatulla paprikalla höystettyä kesäsalaattia!

– Lavoja, kojuja ja juhlahumua on myös esimerkiksi Bican ja Adamastorin seudulla sekä Graçan kaupunginosassa.

– Illan edetessä liikkuminen voi olla hidasta, ja ruokaa voi joutua jonottamaan.

– Varaa mukaan käteistä: pikkukojuissa ei voi maksaa kortilla.

– Taksin saaminen voi olla etenkin myöhemmin yöllä ja aamullakin haastavaa.

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit: