Maltaanmakuinen Tukholma – Pieni Olutopas

Sanotaan, että Ruotsiin perustetaan joka viikko uusi olutpanimo. Mikropanimo-olut ei ole mikään tuore trendi, mutta sen suosio tukholmalaisten keskuudessa ei näytä hiipuvan. Lähes jokaisella ravintolalla on listallaan ainakin muutama pienpanimo-olut. Ei ole tavatonta, että hanasta löytyy useita kymmeniä eksoottisia lager-, saison- ja IPA-oluita.

Tarkat tukholmalaiset haistelevat, maistelevat, vertailevat värejä ja tarkastelevat oluen kruunun (eli vaahdon) koostumusta. Jopa minä, uunituore tukholmalainen, olen jo käynyt olutkurssin ja osallistunut useampaan maisteluun. Vuoden 2017 olut-trendeihin kuuluu luonnonmukaisuus ja paikallisuus. Myös matala-alkoholiset folköl ja lättöl sekä alkoholittomat oluet ovat tehneet todellisen läpimurron, ja näkyvät vahvasti sekä ravintoloissa että kaupan hyllyillä. Itse pidän Tukholmaa yhtenä Euroopan mielenkiintoisimmista olutkaupungeista. Jos oluenhuuruinen kaupunkiloma länsinaapurissa kuulostaa hyvältä, varaa lennot ja kierrä ainakin nämä paikat:

Man in the Moon Vasastanissa on perinteinen olutravintola. Juomalista on pitkä, ruoka on rasvaista ja annokset isoja. Tämä on the paikka, jos haluaa maistella erikoisia mallasjuomia. Palvelu on perinteitä kunnioittaen tympeää, mutta niin sen kuuluukin olla Man in the Moonissa. Ravintola järjestää paljon teemaviikkoja parsaviikoista Oktoberfestiin. Kannattaa käydä katsomassa ohjelma etukäteen täältä ja varata pöytä ajoissa.

Osoite: Tegnérgatan 2C 

Café Proviant Kungsholmenissa on baari ja Tukholman pienin olutpanimo. Proviantissa on tarjolla laaja valikoima sekä omia että muiden maailman panimoiden oluita. Listalla on myös oluelle sopivaa naposteltavaa, kuten rinkeleitä, juustoja ja parsaa. Proviant järjestää kursseja, joilla valmistetaan oma olut olutmestarin johdolla. Prosessi kestää useampia viikkoja, ja omaa olutta voi käydä nauttimassa Proviantissa sen kypsyttyä.

Osoite: Arbetargatan 33

Nya Carnegiebryggeriet on olutpanimo, baari ja ravintola Hammarby Sjöstadissa. Vanha olutpanimo kunnostettiin 2011 yhteistyössä Brooklyn Breweryn kanssa. Baarissa on tarjoilla laaja valikoima sekä omia että muiden oluita. Ravintolan puolella voi käydä nauttimassa oluelle sovitetun usean ruokalajin illallisen. Kesäisin panimorakennuksen upealla terassilla voi nauttia auringosta ja grilliherkuista sekä tietysti juoda jääkylmää olutta.

Osoite: Ljusslingan 15

Bishops Arms -gastropubit kuuluvat ruotsalaiseen Elite Hotels -perheeseen. Vaikka brittihenkinen Bishops on ketju, sen listalta löytyy toista sataa eri olutta. Bishops ei ehkä ole oluttuntijan ensimmäinen valinta, mutta ketjun pubeja löytyy ympäri Tukholmaa. Bishops on hyvä vaihtoehto välipysähdykselle tai rennolle iltaoluelle.

Oluen ystäville suosittelen myös piipahdusta Ruotsin alkoholimonopolissa Systembolagetissa. Koska keskiolutta ei myydä tavallisessa ruokakaupassa, on Systembolaget pyhittänyt merkittävän osan lattiapinta-alasta oluelle ja siiderille. Tarjolla on laaja valikoima ruotsalaisia pienpanimo-oluita vaikka kotiin viemisiksi. Matala-alkoholisia ja alkoholittomia oluita saa ostaa myös ruokakaupoista.

Muita merkittäviä olutravintoloita

Mikkeller: Brahegatan 3-5

BrewDog Bar: Sankt Eriksgatan 56

The Flying Elk Back Bar: Mälartorget 15

Omnipollos Hatt: Hökens gata 3

Katarina Ölkafe Katarina Bangata 27

Akkurat Hornsgaran 18

Oliver Twist Repslagargatan 6

Monks (ketju) Wallingatan 38

Belgobaren (ketju) Bryggargatan 12

Folkölsbutiken (matala-alkoholisia oluita) Hornsgatan 42A

Bottl3.5hop (matala-alkoholisia oluita) Kocksgatan 19

© Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *