Espanja
Tripsteri-blogi
Tripstereiden paikallisvinkit
Espanja
Tripsteri-blogi
Tripstereiden paikallisvinkit
Tänään nautimme kaikilla aisteilla Mallorcan antimia eli idyllisiä kylämaisemia ja herkullisia paikallisviinejä. Muista varata jutun oheen lasillinen lempijuomaasi!
Baleaarien saariryhmän suurin saari Mallorca täyttää monen matkailijan kaikki unelmat. Mallorcalla voi viettää rantalomaa, vaelluslomaa, perhelomaa, biletyslomaa ja ehdottomasti myös viinilomaa!
Me tripsteriläiset olemme vierailleet Mallorcalla usein ja kukin erilaisin tarpein. Nyt kokosimme nautinnollisen kuvakavalkadin saaren kauneimmista kylistä sekä koostimme mukaan viinivinkkejä. Nykyään Suomestakin saa hankittua mallorcalaista viiniä – vaikkapa ruokapöytään.
Luoteisosissa Mallorcaa, Palma de Mallorcasta pohjoisen suuntaan, piileksii houkutteleva Cala Deiàn kallioranta. Kaukana ei ole Deiàn vuoristokyläkään, joka vuorijonon koristamana tarjoaa idyllisiä maisemia.
Cala Deiàn ranta on hauska ja kaukana tavallisesta aurinkotuolirannasta. Täällä hallitsee luonto: kivet ja kivenlohkareet, rouheus ja jylhyys. Ei siis ehkä paras lapsiperheille, mutta oikein oiva viinipiknikille ja turkoosin veden ihailuun. Rannalla ei ole juuri palveluja, mutta pari pientä ravintolaa löytyy maittavine paikallisruokineen.
Deiàn kylä on söpö rykelmä hunajanvärisiä kivitaloja sumuisen vuoriston katveessa ja vehreän kasvillisuuden verhossa. Kylä on alkuperältään hyvin vanha, mutta kartalle sen toi englantilainen runoilija-kirjailija Robert Graves, joka muutti kylään 1930-luvulla. Perässä saapui joukko luovia sieluja, ja paikasta kehkeytyikin taiteilijoiden boheemi tyyssija.
Yhä täällä elää boheemi tunnelma, joskin talojen hinnat ovat alkaneet kohoilla sinitaivaan pilviin.
Deiàssa on useita kivoja ravintoloita, kahviloita, gallerioita ja kuvankauniita kujia seikkailuihin.
Port de Sóller on toisinaan liiankin täynnä matkailijoita, mutta parhaimmillaan rento rantalomakohde, jossa voi ihailla tyylikästä ranskalaista arkkitehtuuria. Mikäpä täällä käyskennellessä kauniissa ympäristössä, meren välittömässä läheisyydessä ja herkkuterassien kutsuessa.
Uimarannat ovat hyvin hoidettuja, ja rantapromenadilla on kiva istuskella ja katsella merta ja veneitä. Tämä kohde on myös oiva, jos mieli tekee patikoida luonnonrauhaan tai läheisiin pikkukyliin. Ratsastusretkikin onnistuu!
Suurempi kylä Sóller sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä ja on tuttu Sóllerin vanhanaikaisen junakyydin kohteena. Palma de Mallorcasta lähtevä juna on hauska koko perheen elämys hienoine maisemineen. Sóllerista voi jatkaa museoratikalla Port de Sólleriin.
Tramuntanan vuoristossa luoteisrannikolla kannattaa pistäytyä ihanassa maalaiskylässä. Fornalutxin ympäristössä on mahtavat vaellus- ja pyöräilymahdollisuudet, mutta yhtä hyvä vaihtoehto on viettää lokoisa lepoloma suloisissa leipomoissa, kivisillä kujilla, appelsiini- ja sitruunapuita ihaillen – ja viiniterasseilla.
Keskiajalla perustettu vuoristokylä on hyvin pieni – siellä asuu 700 henkeä. Se on myös hyvin soma. Ympärillä leviää viiniviljelmiä ja oliivipuita. Talot ovat tiiviisti vieri vieressä, ja tunnelma on mukavan pysähtynyt.
Fornalutxin keskipiste on keskusaukio Plaça d’Espanya, jolta löytyy pari tapasbaaria, ruokakauppa ja kirkko. Aukion suihkulähteen veden sanotaan omaavan maagisia voimia. Tripsteri ei silti suosittele juomaan sitä – mutta ota ihmeessä lasillinen viiniä!
Eli viimein itse asiaan! Mallorcalainen viini ei ole välttämättä kovin tuttua siemailtavaa laajalle juomarijoukolle. Saarella on kuitenkin runsaasti kehuttuja viinintuottajia ja viinejä, joita pikku hiljaa on alettu tuoda Suomeenkin saakka.
Historiallisesti Mallorcan herkkuviinit olivat hyvin kuuluisia antiikin Roomassa. Saarelta tuotiin runsaasti pidettyjä viinejä janoisille roomalaisille. Viinikulttuurin huipulla 1300-1800-luvuilla Mallorca tunnettiin makeista malvasia-viineistään. Sen jälkeen hiljeni pitkäksi aikaa, sillä 1800-luvun lopun viinikirvan isku tuhosi koko toiminnan. Viime vuosikymmeninä viinintuotanto on jälleen elvytetty.
Mallorcalla on tyypillistä sekoittaa paikallisia rypäleitä kansainvälisiin. Syrah on suosittu lajike miksauksiin. Kuitenkin paikallisuus näkyy – siis maistuu – erityisesti hapokkuudessa, mikä johtuu rypäleiden korkeasta kasvupaikasta. Viime aikojen uudempien sukupolvien trendeissä alkuperäiset rypälelajikkeet, kuten punaiset Callet ja Manto Negro, ovat kokeneet uuden nousun.
Viinifanin kannattaa ehdottomasti varata kierros mallorcalaiselle viinitilalle. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi vanhin, 1600-luvulla perustettu viinitila Bodegas Ribas, vuonna 1856 perustettu Bodegas Macià Batle ja uudempi 4 Kilos Vinicola, jossa viini tarjoillaan suoraan tynnyristä ja jossa tehdään viehättävä kävely viininköynnösten lomassa.
Kaikkineen Mallorcalla on noin 70 viinitilaa, moni pieniä perhetiloja.
Suomessa Alko myy esimerkiksi Oliver Moragues La Faula 2019 -punaviiniä, joka yhdistää useampaa rypälelajiketta, kuten paikallista Calletia ja Syrahia. Täyteläinen viini on maukasta, luomua ja vegaanista. Viinilehti kuvailee näin: ”Viinissä on nahkaisuutta ja orastavaa tallintaustaa. Terhakkaat tanniinit ja hapankirsikkainen hapokkuus tuovat särmää. Kokonaisuus jättää hieman suuta supistavan, ryhdikkään, mutta hyvin luonteikkaan jälkivaikutelman.” Nam!
Teksti: Siru Valleala