Madridin joulutunnelmia

Ja niin joulu joutui jo taas Madridiin… Huikean kauniita jouluvaloja, kirkkaansininen talvitaivas, markkinoita, paahdettuja kastanjoita; olen aina rakastanut Madridin joulua. Vaikka lumi puuttuu, joulunodotus on täällä silti tunnelmaa täynnä. Ohessa muutamia vinkkejä joulun alla Madridiin matkaavalle:

Jouluvalot

Madridissa on todella upeat jouluvalot keskustan pääkatujen yllä, ja suurimmilla aukioilla on isoja valokuusia. Tsekkaa ainakin Sol-aukion kuusi, jonka sisällä voi ottaa loistokkaita kuvia. Valoja on karsittu jonkin verran kriisiä edeltäviin jouluihin verrattuna, mutta välkettä yhä riittää. Parhaimmat tavat nähdä valot on tietysti taaplata keskustan katuja, mutta todelliselle jouluvalofanille suosittelen Navibusia, eli kaksikerroksista joulubussia, joka kiertää tärkeimmät jouluvalokadut. Kyyti kestää puolisen tuntia ja maksaa 2 euroa. Lähtöpysäkki on Plaza de Colónilla, Serrano-kadun puolella. Laita lämmitä päälle, nouse bussin yläkerrokseen ja nauti pään yläpuolella vilisevistä valoista (kattoa kulkuneuvossa ei siis ole). Bussit kiertävät klo 18–23, alkuillasta on yleensä kivasti jonoa.

Joulumarkkinat

Jos Madrid on jo muutenkin pullollaan markkinoita, joulun alla humu vain yltyy. Ensinnäkin on niitä ”perinteisiä” joulumarkkinoita, kuten Plaza Mayorilla. Siellä on pieniä kojuja, joissa myydään jouluseimen hahmoja, joulupukin partoja, vilkkuvia joulukoristeita… Monet muutkin aukiot muuntuvat joulun alla markkinapaikoiksi, esimerkiksi Plaza de Españalla ja Plaza de Jacinto Benaventellä on kaikenlaisia myyntikojuja. Myös ympäri vuoden järjestettävillä markkinoilla, kuten Nomada Market ja Mercado de Motores, on tietenkin jouluiset versionsa, “edición navideña”. Itse pidän näistä markkinoista eniten, koska niiltä löytää hyvin persoonallisia lahjoja, olipa lahjansaajana sitten vauva tai vaari. Oma lukunsa ovat joulun alla ilmestyvät pop up -tyyliset markkinat, joista oma suosikkini on The Hovse (C/General Arrando 40). Muita jouluisia pop up -markkinoita ovat muun muassa  El Chic Pop Up (Velázquez 12 ja Claudio Coello 53) sekä Mercadillo del Gato (Gran Vía 13). Näillä markkinoilla hinnat ovat yleensä korkeammat kuin aukioiden torimarkkinoilla tai El Rastrolla, sillä useimmilla myydään design-, antiikki- ja vintagetuotteita.

Muutama muu jouluinen juttu

Ihmettele Doña Manolitan lottojonoa. Espanjalaiset haaveilevat joulun alla El Gorgosta, Läskistä. Läski ei kuitenkaan tässä tapauksessa viittaa kinkunihraan, vaan joulun lottopottiin. Jos kuljeskelet Sol-aukion läheisyydessä, et voi olla huomaamatta satojen metrien jonoa, joka kiemurtelee talojen välissä. Jonotuksen päämääränä on Doña Manolitan lottopiste (C/Carmen 22), joka on kuuluisa voitokkaista kupongeistaan. Näitä lottokuponkeja havittelevat madridilaiset (ja muutkin) voivat jonottaa jopa kuusi tuntia, vaikka muualta kupongin voisi ostaa jonottamatta.

Belén – jouluseimi. Jos kadulla kiemurteleva jono ei vie lottopisteelle, se kulkee luultavasti jouluseimen luo. Espanjassa jouluseimet ovat tyypillisiä niin kotona kuin julkisilla paikoillakin. Madridissa niitä voi käydä katsomassa ilmaiseksi esim. Cibeles-aukion CentroCentrossa (Plaza de Cibeles 1), Museo de Historia de Madridissa (Fuencarral 78), Museo de San Isidrossa (Plaza de San Andrés 2) ja Casa de Cisnerosissa (Plaza de la Villa 4). Tänä vuonna ainakin CentroCentron seimi on todella pieni edellisiin vuosiin verrattuna, joten suurta spektaakkelia ei välttämättä ole luvassa muissakaan paikoissa.

Cortylandia. Perheen pienimpien suosikki on El Corte Inglés -tavaratalon jouluinen julkisivu, Cortylandia. Jos känkkäränkkä yllättää Solin kulmilla, jälkikasvu rauhoittunee helposti jouluvalojen, musiikin ja söpöjen hahmojen parissa. Paikka: Preciados-kadun El Corte Inglés -tavaratalo; katso varsinaiset näytösajat tavaratalon sivuilta.

Los Reyes Magos eli itämaan tietäjät ovat perinteisesti tuoneet lahjat espanjalaislapsille loppiaisena. Tämän takia tietäjät – Melchor, Gaspar ja Baltasar – ovat paljon näkyvillä, joskin joulupukki (Papá Noel/Santa Claus) on myös ängennyt espanjalaiseen joulunviettoon mukaan. Monissa perheissä lapset saavatkin lahjoja kahteen otteeseen: joulun alkajaisiksi joulupukin tuomina (täten lapsi ehtii joululoman aikana leikkiä uusilla leluilla) ja sitten joulun lopuksi perinteiseen tapaan itämaan tietäjien toimesta.

Joulunajan herkkuja ovat muun muassa paahdetut kastanjat, joita myydään kadunkulmissa. Perinteisesti mantelipohjainen turrón on myös helppo tuliainen, ja nykyään turrónista on monenlaisia variaatioita, kokeile sitä vaikkapa tiramisuversiona tai mansikan- ja kermanmakuisena. Isoon makeannälkään voi hankkia Roscón de Reyesin, joka on kuin pyöreä pullapitko, jossa on kermaa välissä. Herkkuun on usein piilotettuna pieni yllätys tai useampikin. Ainakin omassa anoppilassani ne tulkitaan seuraavasti: Jos pullapalaasi sattuu kuningas tms. hahmo (figura), se tuo sinulle onnea ja saat päähäsi yleensä roscónin mukana tulleen paperikruunun. Jos taas kohdallesi sattuu papu (haba), joudut maksamaan roscónin. Jos roscón on pieni, sen yksi sattuma (olipa se papu tai kuningas) tekee sinusta maksumiehen.

© Outi Kuoppala

Outi Kuoppala

Madridissa kuutisen vuotta asustellut oululainen humanisti, joka työskentelee Suomen Madridin-instituutissa kulttuurituottajana.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *