LX Factory – herkuttelua ja shoppailua tehdaskompleksissa

Vanhasta lissabonilaisesta kangastehtaasta tuli LX Factory, ja töiden paiskimisen sijaan siellä nautiskellaan elämästä.

Vuonna 1846 Lissabonissa avattiin kaupungin suurin tehdas, Companhia de Fiação e Tecidos Lisbonense. Tehtaassa valmistettiin lankaa ja kankaita. Sittemmin tehdasalue jäi tyhjilleen ja sai ränsistyä vuosikausia omissa oloissaan. Vuonna 2008 paikalle avattiin LX Factory. Rosoinen ilme on ennallaan, mutta toiminta muuttui: nyt tehtaalla käydään syömässä, juomassa, tanssimassa, shoppailemassa ja katselemassa seinämaalauksia.

Varaa visiittiin ainakin puoli päivää. Päivän tehtaalla voi aloittaa esimerkiksi syömällä brunssin, tukevan toastin tai kakkuviipaleen Café na Fábrica -kahvilan terassilla, heti sisäänkäynnin edustalla.

Siitä jatketaan mukulakivikatua pitkin kaupungin komeimpaan kirjakauppaan Ler Devagariin. Suuren teollisuushallin seiniä kiertävät kirjahyllyt ja ylimmässä kerroksessa pääsee kirjojen lisäksi tutkimaan painokonetta. Joskus sitä ilmaantuu esittelemään sympaattinen taitelija-keksijä Pietro Proserpio, jonka töitäkin kirjakaupassa on esillä.

Kun kirja-asiat on hoidettu, voi tutustua portugalilaiseen erikoisuuteen: paikallisesta korkista valmistettuihin kenkiin. Rutz valmistaa kestävästä, luontoystävällisestä materiaaleista kävelykenkiä, sandaaleja ja korkokenkiäkin.

Shoppailun voi päättää More Than Wine -viinipuotiin. Sieltä voi ostaa esimerkiksi tuliaiset: viiniä ja paikallisia herkkuja, kuten oliiviöljyä ja merisuolaa.

Ruokailupuoli on LX Factoryssa helppo hoitaa. Sieltä saa nimittäin portugalilaista ruokaa (Cantina LX), sushia (Sushi Factory), pizzaa (Amesa) sekä purilaisia ja hodareita (Burger Factory). Puitteet ovat poikkeuksetta mukavat: sisustuksesta ei ole siivottu pois tilojen historiaa, mutta ilmettä on ehostettu värikkäillä vintage-huonekaluilla ja nostalgisilla koriste-esineillä.

LX Factoryn uudempiin tulokkaisiin taas kuuluu argentiinalainen El Chanta, jossa voi tilata suolaisia empanada-pasteijoita ja Quilmes-kaljaa. Suorastaan innostuneen kohun Lissabonissa puolestaan on aiheuttanut, hauska ja trooppisen värikäs Rio Maravilha -gastrobaari. Ulkomaita myöden ylistetyn paikan nimi viittaa kahteen mahtavaan Rioon – Rio de Janeiroon, josta ammennetaan inspiraatiota ja Rio Tejoon eli Tejo-jokeen, joka näkyy ravintolan isoista ikkunoista.

Rio Maravilhassa kannattaa tilata pöytään useita pieniä annoksia, kuten friteerattua maniokkia, ostereita tai sieniä. Drinkit on suunniteltu täydentämään kunkin annoksen makua. Ruokaa voi tilata lissabonilaisittain poikkeuksellisesti pitkin päivää. Jos ei huvita ruokailun jälkeen lähteä vielä pois, ei huolta. Baari on auki kahteen, ja siellä soitetaan kiinnostavaa musiikkia!

On muuten erinomainen idea käydä LX Factoryssa sunnuntaina. Silloin siellä järjestetään LX Rural -luomutori (9.30-16) ja LX Market -kirppis (11-18).

Etenkin viikonloppuisin illallisaikaan on hyvä tehdä pöytävaraus. LX Factoryn kahvilat ja ravintolat ovat Lissabonin keskitasoa kalliimpia.

Osoite: Rua Rodrigues Faria 103
Raitiovaunu: 15 Praça da Figueiralta
Linja-auto: 714 Praça da Figueiralta
www.lxfactory.com

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit:

Harri Aitta-aho 15.03.2016 22:50

Hei! Virkistävä paikka tuo LX Factory. Vuosi sitten löydettiin ja ensi kuussa Lissabonin matkalla varma paikka käydä katsastamassa mitä uutta tullut.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anna Pöysä 17.03.2016 13:22

Samaa mieltä! Ja tuntuu muuttuvan vain koko ajan eläväisemmäksi. Mukavaa reissua teille!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *