Lissabonin parhaat näköalapaikat

Sanotaan, että Lissabonissa on seitsemän kukkulaa. Se ei ihan pidä paikkaansa, vaan oikeasti niitä on enemmän. Ajatus seitsemän kukkulan kaupungista lienee lainattu Roomasta, jonka loistoa kenties haluttiin vähän Lissaboniinkin. Ideaa on toistettu 1600-luvulta saakka.

Kukkuloiden laskemisen sijaan kannattaa tyytyä nauttimaan miradourojen maisemista ja tunnelmista.

Nossa Senhora do Monte

Kukkulan (Monte) rouva (Senhora) on tietysti Maria. Häntä esittävä patsas katselee maisemia lasikaapista. Maisemia kelpaakin ihailla. Nossa Senhora do Montelta näkyy niin Pyhän Yrjön linna, Lissabonin keskusta, Bairro Alto kuin São Pedro de Alcântaran näköalapaikkakin. Tältä miradourolta on kenties kaikkein parhaimmat näköalat! Kaupungin hahmottamista auttaa kaakeleista eli azulejoista koottu kartta.

Graçan kaupunginosaan kannattaa kavuta tai matkustaa pienellä keltaisella ratikalla jo pelkästään maisemien takia. Tai yhdistä kirppisreissu Feira da Ladralle näköalojen ihailuun.

Osoite: Rua da Senhora do Monte
Raitiovaunu: 28, jää kyydistä Graçan pysäkillä

Santa Luzia

Santa Luzian näköalapaikka olisi kaunis ilman näköalojakin! Kukkaköynnösten varjossa, hienoilla azulejo-kaakelein koristetuilla penkeillä kelpaa viettää hellepäivää. Santa Luzia on Alfaman sydämessä, ja sieltä hahmottuvat vanhan kaupunginosan sokkeloiset kujat. Oranssien kattojen takana näkyy Tejo-joki.

Tunnelma on vilkas, sillä Alfamassa käy paljon turisteja. Keltainen ratikkakin kulkee aivan näköalapaikan vierestä.

Virvokkeita voi ostaa tien toisella puolella olevasta kahvilasta tai pikkukaupasta. Näköalapaikalla on myös lähinnä turisteille suunnattu ravintola.

Osoite: Largo da Santa Luzia
Raitiovaunu: Näköalapaikan lähettyville pääsee raitiovaunuilla numerot 12 ja 28, jää kyydistä näköalapaikan omalla pysäkillä.

Näkymä Miradouro de São Pedro de Alcântaralta. © Tripsteri.fi / Anna Pöysä

Adamastor eli Miradouro de Santa Catarina

Kaupungin hauskin näköalapaikka on kesäisin kuin minifestari ilman bändejä. Auringosta nauttivat sulassa sovussa lapset, koirat, hipit, turistit ja opiskelijat. Adamastorilta näkyy Tejo-joki, 24 de Abril -silta ja joen toiselta puoelta Lissabonia suojeleva Cristo Rei -patsas. Näköalapaikan lempinimi on peräisin sen patsaalta. Se esittää Adamastoria, kammottavaa merimiehiä tyrskyissä vaanivaa hirviötä.

Osta mukaan virvokkeita, mene Adamastorille iltapäivällä ja ihmettele menoa auringonlaskuun saakka.

Näköalapaikalla on kaksi kahvilaa. Vihreästä kioskista saa erinomaisia toasteja. Toisella puolella näköalapaikkaa on Noo Bai -niminen kahvila, josta saa myös ruokaa.

Osoite: Rua da Santa Catarina
Metro: Baixa-Chiado

Graça

Näköalapaikan kioskikahvilan terassilla istuskelevat turistien lisäksi paikalliset lueskelemassa päivän lehteä.

Näkymät ovat suurin piirtein samat kuin Nossa Senhora do Monteltakin, mutta tunnelma on erilainen. Täällä juodaan kahvit ihmisvilinässä, kun taas Nossa Senhora do Montella istuskellaan kaikessa rauhassa.

Graça tarkoittaa armoa ja näköalapaikalla sijaitsee myös Graçan kirkko.

Osoite: Largo da Graça
Raitiovaunu: 28, jää kyydistä Graçan pysäkillä

São Pedro de Alcântara

Pitkään suljettuna ollut näköalapaikka avattiin siistinä ja sliipattuna. Tunnelman puolesta tänne ei kannata hakeutua, mutta São Pedro de Alcantâran sijainti on keskeinen ja sieltä näkyvät vastapäiset Castelon ja Graçan kukkulat. Kiikaroidakin niitä voi. Suuntaa paikalle alkuillasta tai poikkea siellä illallisen jälkeen. Näkymä öisestä kaupungista valoineen on hieno!

Näköalapaikalla on kahvila.

Osoite: Rua São Pedro de Alcântara
Metro: Baixa-Chiado

© Anna Pöysä

 

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *