Lissabonin parhaat klassiset kahvilat

Lissabonin satojen kahviloiden joukkoon mahtuu joitain iäkkäitä ja perinteikkäitä kahvilaklassikoita.

Pastéis de Belém

Belémin turistikierroksen huippuhetkiin kuuluu pullakahvit Pastéis de Belém -kahvilassa. Siellä valmistetaan pastel de nata -pullien alkuperäisiä versioita eli pastéis de Belémejä. Kahvila on perustettu 1800-luvulla ja leivonnaisten resepti on salainen.

Sen verran kuitenkin tiedetään, että rapean kuoren sisällä olevaan täyteläiseen täytteeseen tulee kermaa, kananmunankeltuaisia ja kenties aavistus sitruunaa. Tulos on vaniljainen. Pastel de nataan verrattuna Belémin versio on hienostuneempi ja vähemmän makea. Ja useimmiten ne saa lämpiminä! Leivonnaista valmistetaan huhujen mukaan parhaimmillaan 15 000 päivässä.

Jos kahvilan edessä on jono, älä anna sen häiritä. Jonottajat odottavat tiskillä syötäviä tai mukaan otettavia pullia. Sisällä on useampi kaunis perinteisillä azulejo-kaakeleilla koristeltu sali, joissa palvelu pelaa loistavasti. Tilaa ainakin kaksi pastelia ja ripottele päälle tomusokeria ja kanelia.

Seuraksi sopii tietysti kahvi – tai paikalliseen tapaan kylmä kalja.

Osoite: Rua de Belém 84
Raitiovaunu: 15
Linja-auto:  714
Avoinna: Ma-su talvella 8-23, kesällä 8-24
www.pasteisdebelem.pt

A Brasileira

A Brasileiran edessä otetaan satoja kuvia päivässä. Kahvilan terassin vetonaula on runoilija Fernando Pessoan patsas, jonka viereen voi istua. Tänne tullaan ennen kaikkea historian vuoksi. Vuonna 1905 avattu kahvila on kaupungin vanhimpia. Se oli erityisesti kaupungin boheemien taiteilijoiden, kuten Pessoan, ja intellektuellien suosiossa. Juo kahvit tai lasillinen Fernando Pessoan muistolle sisätiloissa. Ne ovat komeat, ja tunnelma ei ole niin turismivoittoinen kuin terassilla. Ravintolan alakerrassa voi ruokailla.

Osoite: Rua Garrett 120
Metro: Baixa-Chiado
Avoinna: Ma-su 8-02

Baixan klassikot

Rossion laidan Nicola-kahvilalla on myös kirjallinen menneisyys, mutta nykyisin se pyrkii lähinnä houkuttelemaan turisteja. Sisällä on rauhallisempaa. Menneestä eleganssista kielii edelleen komea sisäänkäynti! Kahvilan nimi on peräisin samalla paikalla 1700-luvulla baaria pitäneeltä italialaiselta Nicolalta. Toisella puolella Rossion aukiota on Suiça, klassikko, joka palvelee lähinnä turisteja. Kulman takana, Praça da Figueiralla on yli satavuotias Confeitaria Nacional, jonka pikkuleipävalikoima on vailla vertaa. Somassa kahvilassa käy paljon paikallisia, ja herkkujen hinnat ovat kohdallaan.

Nicola
Osoite: Praça Dom Pedro IV 24-25 (Rossio)
Metro: Rossio
Avoinna: Ma-su 8-24
Suiça
Osoite: Praça Dom Pedro IV 96-104 (Rossio)
Metro: Rossio
Avoinna: Ma-su 7-21
www.casasuica.pt
Confeitaria Nacional:
Osoite: Praça da Figueira 18B
Metro: Rossio
Avoinna: Ma-su 8-20
confeitarianacional.com

Lue myös:
Lissabonin kahvilat
Lissabonin ravintolat
Ruoka-ajat ja ulkona syöminen

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *