Lissabonin parhaat fadopaikat

Fado-musiikkia haluavat kuulla monet Lissaboniin tulevat, onhan se yksi Portugalin tunnetuimmista lahjoista maailmalle. Fadoilta kannattaa suunnitella etukäteen, sillä vaikka Alfamassa ja Bairro Altossa on paljon fadoklubeja, sisäänheittäjien johdolla ei välttämättä pääse siihen kaikista tunnelmallisimpaan paikkaan.

Usein saman illan aikana kuullaan useita esiintyjiä, jotka kukin esittävät muutaman kappaleen. Monissa paikoissa esityksestä nautitaan illallisen jälkeen, mutta usein fadoravintoloihin voi myös poiketa vain lasilliselle. Fadoravintoloissa konsertista ei tavallisesti makseta erikseen, mutta joissain paikoissa ruokien hinnat ovat korkeita ja minimikulutus on määritelty ruokalistassa.

Maria da Mouraria

Maria da Mouraria on uusi, mutta maineikas fadoravintola. Maine perustuu kuuluisiin esiintyjiin, herkulliseen portugalilaiseen ruokaan ja intiimiin tunnelmaan. Paremmin ei uusi fadoravintola voisi perinteitä uudistaa! Pöytiä on vähän, joten varauksen tekeminen viikonloppuna kannattaa. Palvelu ei aina toimi täysin sujuvasti, mutta hinnat ovat kohtalaiset – etenkin kun huomioi musiikin laadun! Jos tilaa on, illallisen jälkeen paikalle voi tulla juomaan lasillisen ja kuuntelemaan musiikkia.

Ravintola on nimetty kaikkien aikojen ensimmäisen fadistan, Maria Severan mukaan. Ravintola sijaitsee hänen kotitalossaan. Monien kohujen keskipisteessä ollut laulaja kuoli vuonna 1846, 27-vuotiaana.

Osoite: Largo da Severa 2B
Metro: Martim Moniz
Avoinna: Ke-su 17-02, fado alkaa aikaisintaan 21.30
www.mariadamouraria.pt

Tasca do Chico

Fadoa on kahdenlaista: ammattilaisten laulamaa ja amatöörien laulamaa fado vadiota. Tasca do Chicossa kuullaan jälkimmäistä – kuka tahansa saa laulaa. Kitaristit kuitenkin ovat ammattilaisia. Kuppilassa ei ole tietoakaan hienompien fadoklubien jähmeästä arvokkuudesta, mutta laulajia tietysti kuunnellaan tarkasti ja kunnioittaen. Joskus paikalle ilmestyy tunnettujakin fadistoja, kuten maailmankuulu Mariza! Suosiota kuvaa sekin, että Bairro Alton lisäksi Alfamaan, perinteiselle fadoseudulle, on avattu oma Tasca do Chiconsa.

Osoite/Bairro Alto: Rua Diário de Notícias 39
Metro: Baixa-Chiado
Avoinna: Ma-su 19-03
Osoite/Alfama: Rua dos Remédios 83
Metro: Santa Apolónia
Avoinna: To-su 18-04

Clube de Fado

Clube de Fado kuuluu fadoravintoloiden klassikkoihin. Syy on yksinkertaisesti laadukas fado tunnelmallisessa ympäristössä. Täällä voi syödä lissabonilaisittain tyyristä illallista, tai kuunnella musiikkia vaikka cocktailia siemaillen. Muista paikoista poiketen täällä konsertista maksetaan. Elämys maksaa kymmenen euroa.

Osoite: Rua S. João Praça, 86 - 94
Raitiovaunu: 12, 28. Kävelymatka ydinkeskustasta ei ole pitkä.
Linja-auto:  737
Avoinna: Ma-su 20-02
www.clube-de-fado.com

Mesa de Frades

Rakastetun fadoravintolan puitteet ovat poikkeuksellisen hienot – seiniä koristavat ikivanhat azulejo-kaakelit. Esiintyjät ovat tunnettuja ammattilaisia. Pieni tila on intiimi ja ruokakin on herkullista. Minimikulutusta ei ole, joten poikkea vaikka oluelle illallisen jälkeen. Musiikki alkaa yhdentoista tienoilla.

Osoite: Rua dos Remédios 139 A
Metro: Santa Apolónia
Avoinna: Ma-su 20-02.30

Café Luso

Bairro Alton Café Luso on legendaarinen fadoklubi. Se avattiin vuonna 1927 entisen palatsin viinikellariin. Amália Rodrigues, se kaikista tunnetuin fadista, esiintyi täällä aikoinaan. Nyt siellä voi kuulla hänen pikkusiskoaan, yli 90-vuotiasta Celeste Rodriguesia. Glamouria hälventää se, että illallisaikaan täällä käyvät turistiryhmät.

Kannattaa käydä ovella ennen illallista varaamassa pöytä illallisen jälkeiseen sessioon, joka alkaa kymmenen jälkeen. Tunnelma on intiimimpi, vaikka paikallisia ei silloinkaan Lusossa juuri ole. Huomaa, että vaikka joisitkin vain lasillisen viiniä, joudut maksamaan minimikulutuksen verran – summat ovat lissabonilaisittain korkeita.

Osoite: Travessa da Queimada 10
Metro: Baixa-Chiado
Avoinna: Ma-su 17.30-02
www.cafeluso.pt

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *