LEITHJOKI – VIRTAA EDINBURGHIIN

Sen latvat ovat Pentlandin kukkuloilla. Balernon kylän tienoilla se saa vahvistusta parista tekojärvestä ja laskee vajaan 40 kilometrin päässä Leithissä Forthjoen suistoon.
Parhaimmillaan sen vesivoima pyöritti 70:tä myllyä, yhtä aina vuoteen 2003 saakka, ensimmäisiä jo 1100-luvulla. Vesivoimasta saadulla energialla voitiin tuottaa niin paperia, kangasta kuin jauhojakin. Täällä tehtiin kerran kaura Skotlannin kaikkiin puuroihin, kertoo joensuojeluyhdistys. Täällä tehtiin myös sahajauhoa linoleumiin, jota valmistettiin maailman johtavassa linokaupungissa Kirkcaldyssä, vähän pohjoisempana.

Jokisuulla Leithissä rakennettiin ja korjattiin laivoja ja veneitä.

Suosittu joenvarsireitti

Water of Leithissä, Leithjoessa, on useita pieniä koskia. Aivan keskellä Edinburghia joki kiemurtaa hetken niin syvässä uomassa, että kaupunki unohtuu.
On vain joki. Ja linnunlaulu.
Kiitos säkkipillimestari Hamishin ja nukketeatterimies Andyn, että aikoinaan veivät minut päiväkävelylle joen varteen. He näyttivät minulle Edinburghin, jota en tiennyt olevankaan. Kun joenvartta on kulkenut Stockbridgesta Dean Villageen asti, joen toisella puolen on uusia ja vanhoja “käkikellotaloja” eli Hawthorn Bank Cottages.

Hawthornbanin taloja Leithjoen varrella. Kuva: Eeva Simola / Tripsteri
Hawthornbankin taloja Leithjoen varrella. Kuva: Eeva Simola / Tripsteri

 

Dean Village Leithjoen varrella. Kuva: Eeva Simola / Tripsteri
Dean Villagen idylliä. Kuva: Eeva Simola / Tripsteri

Suojeltu Dean Village on tarina sinänsä, vanha myllytyöläisten asuinalue. Ei ihme, että suositun asuinalueen nykyasukkaat ovat vähän kyllästyneet heidän kotikulmiaan pällisteleviin matkailijoihin.
Jos on menossa Modernin taiteen museoihin, niin Dean Villagen kohdalla pitää malttaa poiketa joenvarsireitiltä.
Jos sen sijaa jatkaa Stockbridgeen päin, tulee pian akveduktin alitettuaan lohdutukseksi kauniille paikalle klassisine rakennelmineen. Kalassa olleet pojat löysivät 1760-luvulla mineraalilähteen. St. Bernardin lähde on nykyään suljettu, koska vedessä oli bakteereita. Kaunis 1800-luvun pumppuhuone sen ympärillä avataan yleisölle jokitapahtumien yhteydessä.

St. Bernardin lähteellä Edinburghissa. Kuva: Eeva Simola / Tripsteri
Bernardin lähteellä Edinburghissa. Kuva: Eeva Simola / Tripsteri

Pumppuhuoneen päällä, pyöreässä paviljongissaan seisoo vaaleasta kivestä veistetty hillitty leidi, oikeassa kädessään vesikulho, käärme vasemmalla kupeellaan.

Luonto kaupungissa

Puolet matkasta eli 20 km jokivartta seuraa suosittu ulkoilureitti Balernosta Leithiin. Alkupäähän Balernoon pääsee keskustasta bussilla 44, Leithin päähän useilla busseilla Princes Streetiltä.

Reitti on selkeästi merkitty. Tänäänkin, keskellä arkista syyspäivää, tapaan reitillä eri ikäistä paikallista väkeä, matkailijoita kameroineen, opaskirjoineen, on lenkkeilijöitä, lasten ja koiran ulkoiluttajia…

Pyhän Bernardin lähteellä Edinburghissa. Kuva: Eeva Simola / Tripsteri
Bernardin lähteellä käydään jalan, pyörällä ja neljällä jalalla, jopa ratsain. Kuva: Eeva Simola / Tripsteri

Joella elää lähes sata lintulajia. Tarkkasilmäinen voi säkällä nähdä sähkönsinisen vilahduksen kuningaskalastajasta, helpommin harmaahaikaran seisoskelemassa mietteissään varpaat vedessä. Tai koskikaran. Tosituurilla voi nähdä jopa aamuvirkun saukon. Botanisteille riittää pongattavaksi luonnonkasveja.

Vapaaehtoista kunnostusta

Leithjoki on edinburghilaisten suurin joki ja jatkuva ilonaihe. Paitsi silloin kun se tulvii, kuten huhtikuussa 2000. Silloin joen varrella oltiin pulassa The Colonies -talorivien kohdalla, yhtenäisellä ammattityöläisille ja käsityöläisille rakennetulla alueella, jolla tällä reissulla asun. Colonies rakennettiin vanhankaupungin täytyttyä väestä ja slummiuduttua.
Tänään joki on kirkas taloni kohdalla. Lähempänä satamakaupunginosa Leithiä silttaantuminen ja sameus ovat ilmeisiä. Apu on kumminkin lähellä: vapaaehtoiset kunnostavat ja ennallistavat talkoovoimin jokea pätkä kerrallaan.
Varainhankintaan käytetään Edinburghin kaupungin varojen lisäksi varainkeräystempausten tuottoa esimerkiksi yksityisten ja yritysten tukemista kumiankkakisoista. (youtube.com: Great Water of Leith Duck Race and Family Funday 2016)

Eeva Simola

Olen vuosia Skotlannissa asunut tietokirjailija ja toimittaja. Skotlannissa olen kuin kotonani ja hymyilen. Olen käynyt siellä yli 60 kertaa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *