Kotimainen vintage houkuttaa Porvooseen

Kestävästi tuotettuja vintage-aarteita haetaan jopa Rovaniemeltä saakka!

Täydelliseen päiväreissuun Porvooseen sopii vanhassa kaupungissa maleksimista sekä ateria yhdessä kaupungin hehkutetuista ravintoloista. Maarit Kauton second hand -myymälää voisi kutsua Porvoon uusimmaksi nähtävyydeksi. Kestävää shoppailutrendiä edustava Niin Mua -liike on jatkoa Kauton Niin Mua -verkkokaupalle. Viime vuonna järkätyn pop-up-liikkeen suosio johti päätökseen pysyvän kivijalkamyymälän avaamisesta.

Värikkäästi tapetoitu ja hauskoin yksityiskohdin sisustettu kauppa sijaitsee aivan Porvoon keskustassa. Lähes koko sisustus on kierrätetty ja aikamatkan täydentävät vanhoilta c-kaseteilta soivat Madonna, Bon Jovi ja Hurriganes.

Kautto on kokenut muotialan ammattilainen, joka on nykyään visusti kiertotalouden asialla. Rekeissä – sekä upeassa puuvaatekaapissa – roikkuu 1940–1990-luvuilta peräisin olevia puseroita, neuleita, housuja, juhlamekkoja sekä takkeja. Niitä selatessa bongaa nostalgisia brändejä kuten Pola, Kaunotar, Arola, Malli-Mari, sekä tietenkin Marimekko. 

Vintagevaatteita puisessa vaatekaapissa
Niin Mua -vintageliike

Isot korut, persoonalliset saapikkaat sekä silkkihuivit tekevät nekin vaikutuksen. Liike on täynnä tavaraa, mutta tunkkainen kirppishaju puuttuu: Kautto naureskelee tekevänsä kaikille myymälän tuotteille hajutestin. Laadukkaiden tuotteiden hinnoittelu tuntuu kohtuulliselta: edullisimmasta päästä on persoonallinen kukkapusero, joka maksaa vähän yli 20 euroa, kalleimmasta 90 euron musta juhlamekko 70-luvulta. Eikä valikoima rajoitu vain kokoon 36! Vaatteita on myös miehille ja jonkun verran tuotteita lapsillekin.

Asiakkaita liikkeessä näkee teineistä eläkeläisiin. 

Kautto valitsee Niin Mua -liikkeeseen vastuullisesti valmistettuja tuotteita. Siksi noin kolme neljäsosaa on valmistettu kotimaassa. Pannasta poistetut vintage-turkistuotteet ehkä sotivat tämän aatteen kanssa. Turkiksia muuten vastustava Kautto sanoo pohtineensa monimutkaista aihetta paljon, muttei lopulta halua, että mikään jo tuotettu vaate heitetään pois.

Persoonallisten hankintojen lisäksi saatat oppia jotain ostamasi vaatteen historiasta: Kautto osaa esimerkiksi kertoa eräästä kaksiosaisesta vakosamettiasusta, joka oli hankittu Kekkosen tapaamista varten 70-luvulla. Puku päätyi Rovaniemelle – eikä edes tarvinnut muokkaamista!

Niin Mua on auki päivittäin. Samalla vierailulla kannattaa piipahtaa myös viereisessä Bohemia second hand -sisustusliikkeessä ja vaikka kahvilla Porvoon tunnelmallisessa vanhassa kaupungissa.

Missä: Mannerheiminkatu 1, Porvoo. Nettisivu

© Erica Löfman

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

maaiiia 16.01.2020 13:36

Huomasitko, että samassa korttelissa sijaitsevat myös Annanstyle ja Finform, jotka sopivat myös samaan vastuullisen kuluttamisen ja kestävän kehityksen teemaan? Kortteli on muotoutumassa Porvoon parhaaksi naisten muodin kortteliksi, josta löytyy koko vaatteen kiertokulku kestävässä muodossa: Annanstyle myy uusia, laadukkaita, pitkään kestäviä ja luonnon materiaaleista valmistettuja vaatteita, korttelin kulmasta löytyy ompeluliike johon voi viedä vaatteensa korjautettavaksi ja lopulta, kun edelleen hyväkuntoiseen vanhaan laatuvaatteeseen kyllästyy, sen voi viedä myytäväksi vaikka Bohemiaan. Kestävää kehitystä kerrassaan!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 16.01.2020 15:50

On kyllä kivaa kehitystä – toivottavasti ihmiset löytävät myös niihin! Porvoolaiset kun eivät itse aina ole olleet hyviä hyödyntämään kotikaupunkinsa palveluita.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *