Koronakuulumisia lumisesta Islannista, Karibian paratiisisaarelta ja hiljentyneestä Pariisista

Tripsterit asuvat ympäri maailmaa. Kuinka koronavirus on koetellut ulkosuomalaisten elämää ja mistä juuri nyt unelmoidaan? Juttusarjassa toimittajamme jakavat pelkonsa ja haaveensa.

Pääkuva: Satu kotiovellaan Ísafjörðurissa © Björgvin Hilmarsson

Tripsteri-matkayhteisössämme on yli 30 eri maissa asuvaa toimittajaa. Mitä kuuluu maailman eri kolkkiin näinä poikkeuksellisina aikoina? Huhuu Islanti ja Rio, Pariisi ja Tukholma, Karibia ja Kalifornia, Lappi ja Espoo, Praha ja Zürich!

Tässä osassa Satu Rämö, Mirva Lempiäinen ja Anneli Airaksinen kertovat, kuinka lumisessa Islannissa, Guadeloupen paratiisisaarella ja viruksen vaimentamassa Pariisissa pärjäillään.

Islanti ja suljetut kuumavesialtaat

Ísafjörður, kuva © Björgvin Hilmarsson
Satu Rämön arkeen Islannissa kuuluu paitsi kovia koronakieltoja myös kovia lumitöitä. Kuva © Björgvin Hilmarsson

“Meidän islantilaisessa kotikylässämme on yhtä hiljaista kuin tavallisestikin. Täällä on ollut runsaslumisin talvi 25 vuoteen eli välillä joutuu lapioimaan itsensä ulos kotoa. Tieliikenne kylästä pois ja pääkaupunkiin on toisinaan suljettu, eivätkä maan sisäiset lennot pääse operoimaan lumimyrskyissä. Eli vaikka saisi liikkua, se ei välttämättä olisi mahdollista.

Isoin omaan arkeen vaikuttava juttu on se, että uimala on kiinni. Kuumavesialtaita on suuri ikävä. Elokuvateatteriinkaan ei pääse, vaan nyt katsellaan leffoja kotisohvalta. 

Asumme sairaalan vieressä, ja ainakaan nyt ei itseä pelota viruksen saaminen ja sairastuminen, mutta eihän sitä tiedä, mikä fiilis sitten on, jos viruksen saa.

Suurin huoli on sairauden lisäksi taloudellinen tilanne, joka on kärsinyt täällä paljon. Matkailu on eniten työllistävä toimiala. Luulen, että kun koronakaudesta selvitään, Islanti säilyttää matkailumaana suosionsa (puhdas luonto, vähän ihmisiä, harvaanasuttua seutua) ja hinnat laskevat huippuvuosista. Islannin kruunu on jo halventunut aika tavalla. Uskon, että luontomatkailusta ja hitaasta matkailusta kiinnostuneille Islanti tulee olemaan edelleen houkutteleva kohde.

Hyvältä kaiken kaameuden keskellä on tuntunut oman perheen seura, luonnon läheisyys ja ulkona liikkuminen sekä se, kuinka yhteisöllisyys on kasvanut. Lastemme päiväkodin ope laittaa joka päivä YouTubeen videoita itsestään lukemassa satuja (lapset tykkäävät tosi paljon!), ja moni piristää kanssa-asukkaitaan laittamalla nalleja ikkunoihin <3

Heti kun koronatilanne sallii, menemme sundlaugiin eli kuumavesialtaisiin lojumaan ja rentoutumaan. Ihanaa!”

Satu Rämö, Islanti

www.tripsteri.fi/islanti/

Karibian Guadeloupella tunti ulkoilua

© Mirva Lempiäinen, Guadalupe
Mirva Lempiäinen perheineen saa ulkoilla tunnin päivässä kilometrin säteellä kotoa. Kuva: © Mirva Lempiäinen.

“Asun trooppisella Guadeloupen paratiisisaarella. Guadeloupelta löytyy 280 rantaa, 54 vesiputousta, sademetsää, kuumia lähteitä, kilpikonnia… Siis lähes kaikkea mitä ulkoilmaihminen toivoa voi. Ainoa ongelma tällä hetkellä on korona ja sen myötä tullut tiukka ulkonaliikkumiskielto.

Guadeloupe kuuluu Ranskaan, joten olemme samojen sääntöjen armoilla kuin tiiviisti asuvat pariisilaiset. Ulkoilemaan saa mennä vain kerran päivässä tunniksi. Rannat on suljettu ja uiminen kielletty sakkojen uhalla. Rajoitukset alkoivat 17.3. eikä loppua vielä näy.

Välillä tilanne turhauttaa, sillä kukaan ei muuta Karibialle kotoilemaan. Elämä tapahtuu normaalisti pitkälti ulkona: pulikoin uima-altaalla vesipetotaaperomme kanssa ja tapaan ystäviä rantabaareissa. Kuntoilen uimalla läheiselle hiekkasaarelle. Toisaalta ulkonaliikkumiskielto on tuonut mukanaan myös positiivisia asioita. Olen saanut kunnolla hengähtää ilman kiirettä rientää mihinkään. Olen ottanut agendaani päivittäisen nettijumppatuokion ja innostunut laittamaan uusia ruokia. Taaperolle hankimme parvekkeelle puhallettavan uima-altaan ja hiekkalaatikon, joista hän iloitsee.

© Mirva Lempiäinen, Guadalupe
Guadeloupella Karibialla noudatetaan Ranskan koronarajoituksia. Kuva: © Mirva Lempiäinen

Päivittäistä ulkoiluhetkeä osaa nyt todella arvostaa. Vaikka sallittu kävelymatka on lyhyt (1km), sen varrelle mahtuu kauniita merimaisemia ja värikkäitä trooppisia kukkia. Bongasimme erään talon pihalta jopa ympäriinsä lentelevän papukaijapariskunnan! Kaivoin myös esiin vanhat rullaluistimeni – niillä on kiva viilettää ympäri läheistä pientä urheilukenttää.

Kun karanteeni loppuu, lähden heti rannalle ja uimaan. Suomalaisena olen osannut arvostaa aurinkoa ja rantaelämää jo tätä ennenkin, mutta tämän jälkeen vielä enemmän.”

Mirva Lempiäinen, Guadeloupe

guadeloupeguide.com

Pariisissa hiippaillaan hiljaa ja varoen

Pariisi koronan aikaan
Joka ilta kello 20.00 Ranskan sairaanhoitajia kiitetään ikkunoista ja parvekkeilta. Kuva: © Anneli Airaksinen.

“Bongorummutusta… Kello tulee kahdeksan. Raikuvat kättentaputukset kajahtavat kaduilla, lähes joka ikkunan takana on väkeä. Bravo-huutoja. Pariisilaiset, muiden ranskalaisten tavoin, kannustavat näin kovassa paineessa työskentelevää, alivarustettua sairaanhoitohenkilökuntaa. Julkinen terveydenhuolto on kärsinyt Ranskassakin rajuista leikkauksista, samalla kun tuloerot ovat kärjistyneet.

Asun itäisen Pariisin entisissä työläiskortteleissa; täällä ollaan kaukana Haussmannin Pariisin jylhästä estetiikasta. Kaupungin vuokratalot ja entisajan käsityöläisverstaat rytmittävät katumaisemia. Vehreitä pikkukujia. Siellä täällä näkee uhkeita, menneiden aikojen ‘patruunoiden’ yksityistaloja.

Koronavirus on hiljentänyt jo ennestäänkin rauhallisen korttelin. Kansalaiset hiippailevat kadulla ostoskassit kainalossa myötäeläjiään vältellen, turvaväli on nyt kaksi metriä. Silloin tällöin keväinen lintujen liverrys peittyy ambulanssin sireenien ujellukseen. Ja Bellevillen puiston ylätasanteelta avautuu nyt upea näkymä Eiffel-torniin vähentyneiden ilmansaasteiden ansiosta.

Eiffel-torni, Pariisi, kuva © Anneli Airaksinen
Pariisin Eiffel-torni ja ilmansaasteista vapautunut maisema. Kuva: © Anneli Airaksinen.

Ranskalaiset ovat eläneet karanteenissa jo kuukauden. Osa kouluista suljettiin maaliskuun alussa, mutta varsinainen karanteeni julistettiin vasta kunnallisvaaleja seuranneella viikolla. Pariisissa puistot, viheralueet ja Seinen rannat on suljettu. Ulos voi mennä tunniksi kerrallaan, joko välttämättömille ostoksille tai harrastamaan liikuntaa kilometrin säteellä asunnostaan, erityisen lupalapun turvin.

Karanteeni on tietenkin erityisen raskas ahtaissa tiloissa asuville lapsiperheille tai pariskunnille, kodittomista puhumattakaan. Lusmuilla ei kannata, sillä poliisi valvoo 135 euron sakon uhalla, että säädöksiä noudatetaan.

LREM-valtapuoluetta edustanut terveysministeri Agnès Buzin erosi tehtävästään juuri epidemian puhjettua asettuakseen Pariisin pormestariehdokkaaksi, sillä edellisen ehdokkaan maine tuhraantui seksivideon julkistamiseen. Tuore pormestariehdokas paljasti julkisuudessa ‘olleensa tietoinen’ koronan vaarallisuudesta jo tammikuussa – tosin hän silloin rauhoitteli kansaa sanomalla, että ‘vaara viruksen leviämisestä populaatioon on erittäin pieni’.

Koronavirukseen on menehtynyt pelkästään Ranskassa yli 15 000 ihmistä. Niin tehohoidon paikoista kuin kasvosuojuksistakin on huutava pula. Ehkä uhanalaisten villieläinten kärsimyksissä muhinut virus taltuttaa joskus tulevaisuudessa aivokapasiteetillaan ylpeilevän karvattoman apinan piittaamattomuuden muita luontokappaleita kohtaan.

Kun karanteeniaika on ohi, menemme tuttujen kanssa aperolle läheisen korttelikuppilan edustalle. Sitä ennen käyskentelen ihanassa Buttes Chaumontin puistossa ja ties vaikka halaisin jotain puutakin. Ainakin käyn moikkaamassa puistossa majailevia naakkoja.”

Anneli Airaksinen, Pariisi

www.tripsteri.fi/pariisi/

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *