Kolme romanssia Pariisissa

Rakkauden pääkaupunki inspiroi elokuvantekijöitä. Hyppää kolmen elokuvan kyytiin ja heittäydy Tripsterin kera Pariisin vieteltäväksi!

Pitkä iltakävely

Rakkautta ennen auringonlaskua (Richard Linklater, 2004). Mitä jos saisit toisen mahdollisuuden kerran kadottamasi ihmisen kanssa? Tämä on Rakkautta ennen auringonlaskua -elokuvan keskeinen teema. Vuonna 1995 valmistuneessa Rakkautta ennen aamua -leffassa Celine ja Jesse rakastuivat toisiinsa Budapest-Wien-junassa. Jatko-osassa he tapaavat nyt uudestaan Pariisissa.

Yhdeksän vuotta on kulunut, amerikkalaisesta Jessestä on tullut menestyskirjailija ja ranskalainen Celine toimii ympäristönsuojelujärjestössä.

Celine ja Jesse tapaavat kulttimaineeseen nousseessa Shakespeare and Company -kirjakaupassa, jossa Jesse on esittelemässä uutta kirjaansa. Kauppa on nimetty Sylvia Beachin alkuperäisen kaupan mukaan, josta vuosisadan alun Pariisin englanninkieliset kirjailijat kävivät hakemassa inspiraatiota. Beachin kaupan tarina päättyi natsien miehitykseen. Nykyisessä 1951 avatussa versiossa ovat viihtyneet muun muassa Anaïs Nin, Henry Miller, Jack Kerouac ja Alain Ginsberg. Se on Pariisin englanninkielisten asukkaiden kantapaikka.

Shakespeare & co: 37 Rue Bûcherie 75005 Paris. Metro St Michel

Ensimmäisen kupposen päähenkilöt nauttivat Le Pure Caféssa, joka on paitsi kahvila myös sympaattinen, vanhan ajan tyyliin sisustettu lounaspaikka, jonka suositulle terassille pariisilaiset kerääntyvät aurinkoa palvomaan heti, kun saavat mahdollisuuden. Liikutaan monimuotoisessa, pikkukauppoja ja käsityöläisperinnettä vaalivissa kaupunginosissa.

Le Pure Café: Rue Jean-Macé, 75011 Paris. Metro Charonne

Elokuva vie katsojan myös vehreälle Promenade plantée -puistopromenaadille, joka sijaitsee vanhan junaradan paikalla Bastillesta aina Pariisin itäreunalle. Se kulkee katutason yläpuolella keskellä kaupunkia ja on paikallisten suosima lenkkeily- ja kävelyreitti. Se on kuin pieni pala maaseutua keskellä kaupunkivilinää!

Promenade plantée: Portaat ylös esim. rue Hector Malot. Metro Ledru Rollin

Merci-liikkeen konseptin luulisi miellyttävän elokuvan sankaritarta, järjestötoimija-Celineä. Marais’n kaupunginosan sisäpihalla oleva like sisältää muotia, designia, sisustusta, ravintolan ja kahvilan, joka toimii myös divarina. Osa tavaroista on kierrätettyjä, ja voitot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Merci: 111 boulevard Beaumarchais 75003 Paris. Métro Saint Sébastien-Froissart

Seinen ranta, Ile de la Cité ja siellä sijaitseva Notre Damen katedraali kuuluvat myös tämän romanttisen elokuvan kulisseihin. Jokilaivojen tarjoamat näkymät ovat parhaimmillaan juuri ennen auringonlaskua tai yön koittaessa. Etappi etapilta etenevä Batobus on halvin vaihtoehto risteillä Seinellä, eräänlainen jokilaivojen metro. Elokuvassa pari käyttää siirtymiseen Canauxrama-laivaa, joka tekee tosiasiassa kahden tunnin risteilyitä Seinellä ja Canal Saint Martinilla. Rannalta Eiffel-tornin juurelta lähtee myös muita vaihtoehtoja. Auringonlaskun jälkeen idyllisellä Place Dauphinella oleva Henri IV -hotelli tarjoaa suojan rakastavaisille — olettaen että ilta ei päätykään auringon laskiessa.

Hotel Henri IV: 25 Place Dauphine, 75001 Paris. Metro Cité

“Moulin Rouge” – Boheemia pyöritystä

Moulin Rouge (Baz Luhrmann, 2001). Nuori amerikkalaiskirjailija Christian (Exan McGregor) on saapunut Pariisin Montmartrelle, missä risteilevät taiteilijasielut, kurtisaanit ja kuriositeetit. Eletään vuotta 1899, Eiffel-torni on kymmenen vuoden ikäinen ja Pigallessa pyörittää myllyään salaperäinen Moulin Rouge -kabaree. Christian ystävystyy taidemaalari Toulouse-Lautrecin kanssa, ja tämä järjestää hänet kirjoittamaan Moulin Rougen uuden spektaakkelin. Mutta kuinka kirjoittaa intohimosta, jos ei koskaan ole rakastunut? Kabareen kaunis kurtisaani Satine (Nicole Kidman) saa Christianin pauloihinsa, ja koko elämä sulaa burleskiksi spektaakkeliksi. Pariisi on cancania ja satiinin kohinaa, juonittelua, intohimoa ja erotiikkaa…

Toulouse-Lautrecin maalauksissa esiintyvät cancan-tanssijattaret ja kabareemiljööt eivät ole kadonneet kokonaan: paitsi julistekaupoissa niitä näkee Pigallen ympäristön lukuisissa kabaree-teattereissa.

“Moulin Rouge? Pyh! Au Lapin Agile -kabaree on paljon aidompi!” huudahtaa Place du Tertrellä  35 vuotta maalannut Jean-Yves Tardinel  Aukio on täynnä maalauksiaan tekeviä ja myyviä kuvataiteilijoita. “Löytääkseen todellisen Montmartren on käveltävä turistikatujen taakse, pikkukujille, piiloisiin paikkoihin joilla pelataan petankkia ja eletään yhä boheemielämää”, hän vinkkaa. Au Lapin Agile  on pieni taidekabareesali, jossa on kuutena iltana illassa lauluesityksiä. Parin-kolmenkympi hintaan saa lasillisen talon likööriä sekä aitoa ranskalaista chansonia aamunkoittoon.

Au Lapin Agile: 22 Rue Saules, 75018 Paris. Metro Lamarck – Caulaincourt

Mutta kyllä Moulin Rougekin on nähtävä, se pyörii väsymättä Blanchen metroaseman edessä, ja turistien virta sen ympärillä on loputon. Musikaalin köyhällä Christianilla tuskin olisi tänä päivänä varaa mennä katsomaan Punaisen Myllyn vaikuttavasti lavastettua esitystä, jonka hinta on noin 100 euroa.

Moulin Rouge: 82 Boulevard Clichy, 75018 Paris. Metro Blanche

Moulin Rougen sinäsä huikeat näytökset eivät enää vedä tuhmuudessaan vertoja ympäröivän korttelin tyttöbaari-, strip tease – ja peep show -tarjonnalle, jonka laajuus kertoo siitä, että maksullinen seksi ei ole poistunut alueelta. 

Romanttista taiteilijaelämää leimaa tietenkin myös se, että rahaa on vähän, mutta elämässä on silti hohtoa. Boheemi tyhjätasku voi nauttia lounasta tai illallista historiallisessa Chez Chartier -brasseriassa. Tähän vuonna 1896 perustettuun paikkaan kannattaa mennä sekä autenttisen miljöön että halpojen hintojen takia: kaikki pääruoat ovat kymmenen euron tienoilla.

Chez Chartier: 7 Rue du Faubourg Montmartre. Metro Grands Boulevards

Amorin nuolta voi ohjata kohteeseen tilaamalla rakkauscocktailit Hotel Amourin baarissa. Hotelli sopii muutenkin rakastavaisille, sillä sieltä voi vuokrata huoneen vaikka tunniksi, yökin onnistuu.

Hotel Amour: 8 Rue de Navarin, 75009 Paris. Metro Saint-Georges

Moulin Rougen postmoderniin burleskiin sopii myös Marais’n korttelissa sijaitseva Hotel Le Petit Moulin, jonka leipomojulkisivu on säilynyt 1900-luvun alun kuosissaan, mutta Christian Lacroix on sisustanut huoneet leikikkään seksikkäästi, tyylejä ja tyllejä säästämättä.

Hotel Le Petit Moulin: 29 rue de Poitou 75003 Paris. Metro Saint Sebastien-Froissart

Ennen illan pimenemistä kohtalokas lady käy tietenkin ostamassa Chantal Thomassin puodista viettelevät alusvaatteet!

Chantal Thomass: 211 Rue St Honoré, 75001 Paris. Metro Tuileries

“Amelie” – Satua ja silmänkääntötemppuja

Amelie (Jean-Pierre Jeunet, 2001). Söpö tarjoilija Amelie Poulain (Audrey Tautou) asuu Montmartren kaupunginosassa, mutta totta puhuen hän viihtyy etupäässä omassa mielikuvitusmaailmassaan. Ujo ja omalaatuisen lapsuuden kokenut Amelie järjestelee pikku tempuilla muiden asioita iloisempaan suuntaan, mutta inhottavia tyyppejä hän rankaisee tekemällä jäynää. Nuoren naisen elämä järkkyy, kun hän huomaa rakastuneensa Ninoon (Mathieu Kassovitz), taivaanrannanmaalariin joka työskentelee seksivideovuokraamossa ja keräilee hylättyjä passikuvia metroasemien automaattikopeista. Seuraa romanttinen piiloleikki Pariisin uumenissa. Amelien Pariisi on täynnä pikkukauppoja ja nostalgiaa, se on maaginen ja ah, niin suloinen.

Amelie on töissä Café des Deux Moulins -tupakkabistrossa, joka löytyy Montmartrelta. Siellä ei myydä enää tupakkaa ja hassujen kanta-asiakkaiden sijaan siellä käy Amelie-faneja ympäri maailmaa. Mukaan voi ostaa paperisen pöytätabletin 50 sentillä.

“Elokuvan tunnelma ei ole pelkkää satua. Turismista huolimatta täällä on on jäljellä työläiskaupunginosan charmia, pikkupuoteja ja kylämäisyyttä, kahvilan tarjoilija Elisabeth Bramendorfer kertoo.

Cafe les Deux Moulins: 15 rue Lepic, 75018 Paris. Metro Blanche

Elokuvassa esiintyvästä pikkukaupastakin on tullut nähtävyys. Sieltä voi ostaa ihan tavallisia hedelmiä, vihanneksia ja elintarvikkeita, mutta Amelie-postikorttejakin löytyy.

“Amelien kauppa”: 56 rue des Trois Frères, 75018 Paris. Metro Abbesses

Todellinen korttelibaarielämys odottaa Montmarten kukkulalla piilevistä lukuisista kuppiloista, joiden hämyisessä tunnelmassa on aitoa yllätyksellisyyttä. Sitten voikin kävellä Sacré Coeurin kermakakkukirkolle ja muistella kohtausta, jossa Zorroksi naamioitunut Amelie houkuttelee Ninon kiipeämään kirkolle. Toinen elokuvan tärkeä kohtauspaikka on huvipuisto. Matkailijoillekin tiedoksi: Tuileries-puiston jokakesäinen tivoli kutsuu huvittelemaan keskellä kaupunkia.

Amelie on inspiroinut vuosikausia pariisilaista bopo- eli boheemiporvarisukupolvea. Maan päällä kulkeva metrolinja 4 vie Pigallesta Jauresin asemalle, josta alkaa toinen bopojen suosima kortteli. Täällä Canal Saint Martinin sulkuportilla sankarittaremme heittelee leipää.

Canal Saint Martin: metrojen Jaures ja République välissä

Kanaalin varrella on kolme Antoine&Lili-kauppaa, joissa myydään vaatteita ja esineitä tyttömäiseen makuun. Myös kitschiin kallistuva Manouch-merkki sekä tietenkin maailman suurimpiin kirpputorialueisiin kuuluva Saint Ouen kurioositeetteineen sopivat tyyliin.

Antoine&Lili: 95 Quai Valmy, 75010 Paris. Metro Jacques Bonsergent.

Manouch: 75 Rue Vieille du Temple, 75003 Paris. Metro Rambuteau

Saint Ouenin kirpputori: Metro Porte de Clignancourt.

Nostalgiaviritteisiä unia nähdään Hotel Chopinissa, joka löytyy 1800-lukulaiselta katetulta kauppakujalta vahamuseon viereltä.

Hotel Chopin: 46 Passage Jouffroy, 75009 Paris/ Metro Grands Boulevards

Hotel Tour d’Auvergnen jokainen huone on eri tavalla romanttinen.

Hotel Tour d’Auvergne: 10, rue de la Tour d’Auvergne, 75009 Paris. Metro Poissonnière

Pariisi-opas

[the_grid name=”Pariisi”]

Pariisi-blogi

[the_grid name=”Pariisi-blogi”]

Ranska-opas

[the_grid name=”Ranska”]

Anuliina Savolainen

Pariisissa yli 9 vuotta asunut toimittaja, valokuvaaja ja suuri ajattelija. www.anuliina.com

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *