Katutaidetta Lissabonissa

Lissabonin kaduilla on nyt varsin perinteistä taidetta: kadunkulmassa voi tulla vastaan maalaus 1500-luvulta. Siitä on kiittäminen Museu Nacional de Arte Antigan ComingOut-projektia. Kaupungin kaduille levitettiin 31 kopiota museon kokoelmiin kuuluvista tauluista, alkuperäisessä koossa ja komeissa kehyksissä. Kylteissä vielä kerrotaan taideteoksesta ja sen taustasta. Tauluista on tähän mennessä varastettu kolme.

Kaupungin katuja komistavat myös rakennusten seinien azulejo-kaakelit. Sanan juuret ovat arabiassa, ja kaakeliperinteestä on kiittäminen Iberian niemimaan valloittaneita pohjoisafrikkalaisia, islaminuskoisia maureja. Kuvioita on moneen lähtöön. Sinivalkoiset, pienikuvioiset kaakelit luovat kalsarimaisen vaikutelman, kun taas joidenkin rakennusten seinät ovat suorastaan psykedeelisiä.

Seiniä kannattaa pitää silmällä myös hienojen kylttien varalta. Monet vanhat puodit ovat jättäneet ulkoasunsa uusimatta, joten kyltitkin ovat soman vanhanaikaisia. Toisaalta maahankin on hyvä välillä vilkaista, sillä Lissabonin perinteiseen calçada-katukiveykseen kuuluvat neliskanttisista valkoisista ja mustista kivistä taiteillut kuviot. Niitä voi käydä katselemassa esimerkiksi Avenida de Liberdadella.

Mutta on Lissabonissa toki sitä varsinaista katutaidettakin. Jos on kiinnostunut graffiteista, kannattaa suunnata Calçada da Glorialle, jonka Bairro Alton päähän on pystytetty luvallisia suuria maalauspaikkoja. Uusia töitä vanhojen tilalle maalataan muutaman kerran vuodessa.

Vähemmän luvallisia lienevät Calçada do Lavran graffitit. Värikkäällä kadulla maalia ovat saaneet myös penkit ja rappuset. Brasilialaisten kaksosten, Os Gémeosin, jättimäisen työn voi katsastamassa Avenida Fontes Pereira de Melo -kadulla Picoasin metroaseman lähellä. Samojen hylättyjen rakennusten seinillä on muitakin kantaaottavia suuria maalauksia.

Vaikuttavia ovat myös portugalilaisen Alexandre Farton eli Vhilsin työt. Hän kaivertaa niitä seiniin muassa räjäytteitä, laseria ja vasaraa käyttäen. Hänen viimeisin työnsä Lissabonissa esittää fadolaulajatar Amália Rodriguesia ja se on tehty calçada-katukiveystekniikalla. Sen voi käydä bongaamassa Alfamassa (Rua de São Tomé).

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit: