Juhli Neilikkavallankumousta Lissabonissa

25. huhtikuuta Portugalissa juhlitaan Neilikkavallankumousta, joka vuonna 1974 merkitsi oikeistodiktatuurin loppua.

Neilikkavallankumouksen tapahtumat käynnisti Zeca Afonson ”Grândola, Vila Morena” -laulu. Sen soittaminen radiossa oli merkki Portugalin armeijan upseereille, jotka aloittivat vallankaappauksen. António de Oliveira Salazarin johtama diktatuuri alkoi vuonna 1933 ja sen viimeisiä vuosia leimasivat raskaat siirtomaasodat Portugalin siirtomaissa Afrikassa. Vuonna 1974 maata johti hänen seuraajansa Marcello Caetano.

Neilikasta tuli vallankumouksen symboli, sillä sotilaat laittoivat niitä aseidensa piippuihin. Hallitus luovutti ilman vastarintaa saman päivän aikana. Lähes veretön vallankumous merkitsi myös Portugalin siirtomaavallan loppua Afrikassa.

Neilikoita ja marssia

Lissabonissa vapauden juhlintaa voi seurata Avenida de Liberdade -bulevardilla. Erilaiset järjestöt ja ryhmät marssivat sitä pitkin kohti Rossion aukiota ydinkeskustassa, neilikat rintapielissään tietenkin. Niitä myydään kadulla.

Silkasta juhlinnasta ei marssissa ole kyse, vaan myös kriittisestä mielenilmauksesta Neilikkavallankumouksen hengessä. Marssi alkaa kolmelta iltapäivällä ja jatkuu parisen tuntia. 25.4. on Portugalissa vapaapäivä.

Vieraile vankilamuseo Aljubessa

Monet Lissabonissa vierailleet ovat käyneet katsastamassa ikivanhan Sé-katedraalin vanhassa Alfaman kaupunginosassa. Harva on kuitenkaan sen kummemmin huomioinut sen vieressä sijaitsevaa korkeaa valkoista rakennusta. Sen menneisyydestä vihjaavat ikkunoiden kalterit: rakennus on Aljuben vankila, jossa pidettiin (sekä kidutettiin ja kuulusteltiin) Salazarin diktatuurin aikana poliittisia vankeja.

Vankilaan avattiin viime vuonna Neilikkavallankumouksen muistopäivänä uusi museo, joka on omistettu vastarinnalle ja vapaudelle. Aljuben museossa on näytillä esimerkiksi diktatuuria vastustavia pamfletteja, siellä kerrotaan vankilassa käytetyistä menetelmistä ja vastarintaliikkeen maanalaisesta toiminnasta. Museossa käydään myös läpi Neilikkavallankumouksen tapahtumat yksityiskohtaisesti. Jos Portugalin lähihistoria ei ole tuttu, parempaa paikkaa siihen tutustumiseen ei ole.

Osoite: Rua Augusto Rosa 42
Metro: Rossio (käveltävää jää noin vartin verran)
Raitiovaunu: 28 ja 12
Avoinna: Ti-su 10-18
www.museudoaljube.pt

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit: